用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 余振強紀念, 五旬節, 九龍塘學校(中學部), 鄧鏡波, 聖三 ...
go

余振強紀念, 五旬節, 九龍塘學校(中學部), 鄧鏡波, 聖三一 [複製鏈接]

替朋友個B3仔問: 余振強紀念中學,  五旬節, 九龍塘學校(中學部), 鄧鏡波, 聖三一, 點排 ? 校風如何?

hkpapa852  B3應該無乜機會入到鄧鏡波  發表於 16-3-24 16:00
   11    0    0    0

佢科科成績唔好, 品格也好, 喜歡運動

引用:佢科科成績唔好,+品格也好,+喜歡運動

原帖由 wongkaka 於 16-03-24 發表
佢科科成績唔好, 品格也好, 喜歡運動
喜歡跑步余,余的跑步方面好似發展得幾好。自己去過鄧鏡波,都係一間唔錯嘅B2學

王家爸爸  印象中鄧鏡波球類叻啲  發表於 16-4-5 16:03

佢主力游水

elbar  波仔   發表於 16-3-24 17:12

wongkaka 發表於 16-3-24 12:36
替朋友個B3仔問: 余振強紀念中學,  五旬節, 九龍塘學校(中學部), 鄧鏡波, 聖三一, 點排 ? 校風如何?  ...

若只考慮學校的公開試表現,可考慮:
1. 五旬節
2. 基道
3. 九龍塘
4. 余振強

具體的成績表現,
2015 可參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3208304
2014 可參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941

聖三一校風相對較弱

若想囝囝在運動方面發展的話,可考慮有開 DSE 體育科的學校,包括
余振強 及 基道
不過基道十分谷成績,緊張學生的學業表現,初中開始經常補課,選擇的話要有心理準備。
若希望愉快學習的話,可以考慮余振強

唔該哂憫父, 我即轉告我朋友知

憫父 發表於 16-4-5 14:39
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3208304
若只考慮學校的公開試表現,可考慮:
1 ...
我對基道在校風方面的印象麻麻, 放學時間搭巴士成日都見到有基道學生在大庭廣眾講粗口, 有次有個基道學生仲嫌個司機唔衝燈, 同旁邊既同學講話個司機阻住佢返屋企打機, 司機叫佢緊握扶手, 佢又話個司機多事.

alanchan11 發表於 16-4-5 15:08
我對基道在校風方面的印象麻麻, 放學時間搭巴士成日都見到有基道學生在大庭廣眾講粗口, 有次有個基道學生仲 ...
B2、B3學校講粗口其實唔算問題,唔可以用B1標準去衡量B3學校。

hkpapa852  B1中學學生都會講粗口, 只係比例少D同無咁常講啫!  發表於 16-4-5 16:08

hkpapa852, B1學生閂埋門講,B2學生公開講。

王家爸爸 發表於 16-4-5 16:06
B2、B3學校講粗口其實唔算問題,唔可以用B1標準去衡量B3學校。
其實平時都好少見B2、B3學校的學生在公眾地方講粗口, 所以一見到有人著住校服講粗口, 搭車又你埋我撞無視其他人的安全, 我一定會睇下佢讀邊間學校.

alanchan11 發表於 16-4-5 16:18
其實平時都好少見B2、B3學校的學生在公眾地方講粗口, 所以一見到有人著住校服講粗口, 搭車又你埋我撞無視其 ...
其實好睇個人,大部分學校,係公眾地方講粗口既學生比率應該唔會多。

Agree 睇人, 我YAUMATEI出入多, 見過多次TOP BAND1的學生大聲食肆講粗口

不過我覺得睇學生自己, 加上上到中學, 學生來自不同地區, 除非主要是小學直上, 否則以派位一定有呢個問題

王家爸爸 發表於 16-4-5 16:06
邊個話B1學生唔會公開講粗口, 有次坐小巴, 有個男仔同個friend一齊, 佢啫唔到八達通, 以為個friend同佢入咗錢, 落車俾司機截, 右面同司機say sorry入返錢, 左面一邊落車一邊用粗口鬧個friend無幫佢入錢又唔出聲。

王家爸爸  如果係男校,講一句半句,講左即收,其實唔係太大問題。  發表於 16-4-5 17:49

wongkaka 發表於 16-4-5 17:01
Agree 睇人, 我YAUMATEI出入多, 見過多次TOP BAND1的學生大聲食肆講粗口

不過我覺得睇學生自己, 加上上到 ...
臥虎藏龍之地,唔講返一、二句,生存唔到。

chiu0128mama    發表於 16-4-8 11:44

回覆 王家爸爸 的帖子

哈哈哈!!! AGREE 唔講也要知果句係粗口

五旬節 和 九龍塘 應該是同一個檔次吧。
余振強 聖三一 基道 呢三間應該是同一個檔次吧。
余振強、聖三一 的運動各有特色吧,一間重視田徑,一間重視足球。

憫父  五旬節 和 九龍塘 在公開試的表現是不同檔次的  發表於 16-4-8 15:37

近四年的讀本地大學的比率

2015 年

2014 年

2013 年

2012年

五旬節

15.34%

14%

12.90%

8.24%

基道

14%

13%

12%

12%

九龍塘

10%

沒公開

8%

6%

余振強

沒公開

沒公開

沒公開

沒公開

聖三一

沒公開

沒公開

沒公開

沒公開

比較近三年的入本地大學率
五旬節 > 基道 > 九龍塘

-----------------------

比較 2015 年度的 LEVEL 4 或以上的 比例。

所有科目

基道

鄧鏡波

劉皇發

麗澤

L4+ 比率

26.3%

24.7%

20.1%

12.5%

因五旬節、九龍塘及余振強沒有公開相關資料,故無法比較。
與其他 BAND 2 中學比較 (鄧鏡波、劉皇發),唯一有提供資料的基道算突出。

比較近三年的主修科表現 (Level 2)

五旬節 > 基道 > 九龍塘 > 余振強

聖三一多年來沒有公開資料,相信
五旬節 > 基道 > 九龍塘 > 余振強 > 聖三一

比較 2015 年度的 LEVEL 2 或以上的 比例。

所有科目

胡兆熾

鄧鏡波

基道

勞工

劉皇發

麗澤

蔡功譜

L2+ 比率

89.3%

88.6%

86%

84.4%

84.3%

66.5%

61.8%

因五旬節、九龍塘及余振強沒有公開相關資料,故無法比較。
唯一有提供資料的基道,表現不俗。

求救,b2尾b3頭邊沿男仔,求排位!

longbee 發表於 16-4-22 00:09
求救,b2尾b3頭邊沿男仔,求排位!

邊沿人,要看你是進取型,還是保守型!

較進取的,當囝囝是 BAND 2,選項如下:
乙一:胡兆熾 / 鄧鏡波
乙二:鄧鏡波 / 五旬節 / 基道
乙三:五旬節 / 基道 / 九龍塘 / 彭學高
乙四:五旬節 / 基道 / 九龍塘 / 彭學高
乙五:五旬節 / 基道 / 九龍塘 / 彭學高
乙六:五旬節 / 基道 / 九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞
不建議選 BAND 1C 至 BAND 2A 中學,一旦抽中,囝囝有很大機會入弱班,很大機會影響鬥心。

保守的,邊沿人選項如下:
乙一:五旬節 / 基道
乙二:九龍塘 / 彭學高
乙三:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞
乙四:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞
乙五:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞

五旬節 / 基道都不是全收 BAND 2 學生的中學,但公開試各科的及格率都很高,相信都是增值能力高的中學,BAND 2/3 邊沿人入到這兩間中學後,相信學校有能力提升他們的水平。
基道較谷,近年公開試成績進步很快,LEVEL 4 的比率高於鄧鏡波,讀書壓力較大,若囝囝不愛太大壓力的話,建議選五旬節,若受得起壓力的話,建議選基道。
但建議 2 選 1,恐防囝囝是 BAND 3,因為 BAND 3 生放這兩間在乙二,很大機會浪費機會,影響派入 九龍塘/彭學高 的機會。

更保守的,選項如下:
乙一:九龍塘 / 彭學高
乙二:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞
乙三:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞
乙四:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞
乙四:九龍塘 / 彭學高 / 勞工 / 余振強 / 新亞 / 賽馬會 / 聖母院

不建議將 蔡XX / 聖XX / 聖X 放在太前位置

唔該哂!想問賽馬會是否不需揀選? 另外,自行都有in 到鄧,所以好想乙一博機會,唔知可行嗎?
‹ 上一主題|下一主題