用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 南區- 海怡寶血小學
go

南區- 海怡寶血小學

請問有無家長小朋友讀緊, 海怡寶血小學?覺得好嗎? 老師好人嗎?
同埋知不知呢間小學, 對小朋友要接受, 早期訓練有無支援架?
(例如, 自閉譜系, 言語慢)

謝謝啊!

回覆 dokanty 的帖子

朋友孩子在學中, 學校不錯,但很谷, 應該是力求成為南區至 top 小學. 但朋友覺得無問題. 亦識得另外有朋友頂唔住, 小二離場.

至於是否 support 你所說的, 就不清楚了.

回覆 雲牛 的帖子

謝謝你的資料啊!

dokanty 發表於 16-3-24 11:30
請問有無家長小朋友讀緊, 海怡寶血小學?覺得好嗎? 老師好人嗎?
同埋知不知呢間小學, 對小朋友要接受, 早期 ...
請問你今次派位揀了海寶嗎?

雲牛 發表於 16-3-24 12:54
回覆 dokanty 的帖子

朋友孩子在學中, 學校不錯,但很谷, 應該是力求成為南區至 top 小學. 但朋友覺得無問 ...
海寶係南區top 1? 1516ing, 我自己母校係呢間, 諗緊比唔比仔仔讀

回覆 eeyorepigpig 的帖子

係佢想成為南區至 top 啫

不過佢似乎都好受歡迎, 不少南區人都放首位

雲牛 發表於 16-6-6 16:42
回覆 eeyorepigpig 的帖子

係佢想成為南區至 top 啫
但真係谷到癲喎, 係咪架?

有幾谷?點谷法?

英文用故事書教嗎? 中文用普通話教,小朋友中文會唔會好D?

多功課嗎? 老師有愛心嗎? 小一是雙班主任嗎?

另外,想知道海寶升中派英文中學既%?

回覆:南區- 海怡寶血小學

冇真用家分享?
我呢d得二手資料,我再問下同事用家先。

另外有南區小學巡禮啦,記得報名,自己感受吓:

http://www.aka.org.hk

我剛搬入南區,所以想知多小小南區小學既資料,不過南區媽咪好小人上泥咁。希望有海寶既媽咪上泥比D意見。many thanks.

海寶

朋友囝今年小一,話功課算多,試過假期前十樣。中英數不特別教深,教快,不過多默書,quiz. 鍾意乜都排名次。

雖然係咁,我都楝左呢間。九月開學。

我住南區。南區熱門幾間。田灣始南。置富始南。海寶。南區官立。。次應該是天主教聖伯多祿(校舍幾靚新)。培德。吧。。。至於海寶不太清楚。但跑馬地寶血是雙班主任制的(去過寶血小一教學介紹)。。估計應該也是這樣吧。

我地打算9月才搬入南區,當日選校時見海寶D學生好有禮貌,校舍又靚,所以選了。
不過課程各方面都唔太清楚。有D擔心小朋友普通話教中文唔知適唔適應。
香港地而加讀小學好大壓力,聽到咁多功課都有D驚......

Anyone received 扣門call ar?

我都等緊電話...

南區頭三應該係田始,海寶及南官。海寶換咗校長就一直想追過田始,所以谷得好行,特別係精英班。聽說有幾個高年級都頂唔順走咗,有啲家長會講笑鬥邊間學校多功課,所以要有心理準備。反而南官無咁谷,而且會有聯繫位比官校,睇你想點啦?!
但我無聽過海寶有學生支援,如果小朋友有學障,建議搵間無咁谷會好啲,唔係大人小朋友都辛苦。