用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校] ...
樓主: hkpapa852
go

未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校] [複製鏈接]

chesswin 發表於 16-5-11 16:33
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我覺得香島係叩門階段會收好多B1C學生, 所以入U率高D, 但因為有派位關係, 332 ...
好多人都認為英中一定比中中好, 英中至少係B2A, 中中一定係..... 所以香港叩門收番嚟既, 我唔認為會有好多B1C學生, LKP同NPL一定會多D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

或者係啦,我以阿女同另一朋友CASE, 覺得有不少B1C機會報, 因為總有人唔好彩或選校策略錯, 但又想搵返英文班/英文中學,
LKP當然有優勢, 但佢只收20個,
而家香島有中文班, 學生往績入大學都好, 對家長黎講, 信心都大

chesswin 發表於 16-5-11 20:11
回覆 hkpapa852 的帖子

或者係啦,我以阿女同另一朋友CASE, 覺得有不少B1C機會報, 因為總有人唔好彩或選校 ...
你認為以前有幾多人會留意呢間中學呢?

chesswin  anyway  發表於 16-5-12 10:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校]

總括來說,香島值得扣門讀嗎?若果叩門成功,可指定英文班嗎?☺
希望有人幫手解答!☺

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆 PINK2007 的帖子

雖然有直資收左阿女, 但我地都或者會去試香島,我地都一年去香島幾次, 覺得學生幾乖幾叻, 亦唔覺好多大陸人.
若果要我將香島和普通B2校比, 我會選香島.
當然如果派到津校B1, 我會選津校.

王家爸爸  九龍塘香島其實都唔太差。  發表於 16-6-20 10:46

chesswin 發表於 16-6-20 09:15
回覆 PINK2007 的帖子

雖然有直資收左阿女, 但我地都或者會去試香島,我地都一年去香島幾次, 覺得學生幾乖 ...
唔好意思, 可否告知邊間直資巳收了你囡囡? 同埋想知為何有OFFER還會再去試香島?

我自己都好困擾, 擔心亞女派得唔好, 要去扣直資, 我見呢到有網友極力推介香島, 但同朋友傾開, 無一個話香島好, 話福建都好過香島, 我昨天就實地考察, 剛好學校去完国內返港, 我見D學生又正正常常, 幾乖, 咁我就行埋一邊, 等走緊D學生時, 才去問一個半個學生意見, 點之, 我問一個小女孩, 佢好樂意答我問題, 次后, 她的隊友又走來, 一齊同我傾談, 佢地都好喜歡間學校, 話值得入去讀, 他們給我印象非常好, 好正面, 之后有老師經過, 仲以發生甚麼事, 他們更主動介紹呢位老師比我, 叫我可以向她了解更多.

所以, 我都15/16, 唔知點好, 比D意見我啦, 先謝!

回覆 YC04 的帖子

李國寶收左阿女, 呢個升中遊戲係咁玩法, 一日未開學都可以去別學校叩門。每間學校都有人話好有人話唔好, 睇下適唔適合自己個女了.
最好就親身去了解下, 感受下, 但別人意見都要留意。

回覆:YC04 的帖子

只因成绩不突出,又不敢博大抽獎,但由始至终都希望入英中!☺

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

YC04 發表於 16-6-20 10:23
唔好意思, 可否告知邊間直資巳收了你囡囡? 同埋想知為何有OFFER還會再去試香島?

我自己都好困擾, 擔心亞女 ...
如果你有油塘福建offer,就無謂叩同級既香島。

hkpapa852 發表於 16-6-20 16:01
如果你有油塘福建offer,就無謂叩同級既香島。
點解呢?  我依家甚麼都未有, 只是不停睇資料, 因要得待派位當天, 派得好, 就免除以上功夫, 派得唔好, 就要四處叩門了.

YC04 發表於 16-6-20 16:17
點解呢?  我依家甚麼都未有, 只是不停睇資料, 因要得待派位當天, 派得好, 就免除以上功夫, 派得唔好, 就要 ...
抱歉,以為你有油塘福建offer。
個人認為呢兩間只係同級,如是B2A-B1C水平既學生,隨便一間收也可接受,不過香島位較多。

香島我白己好 LIKE, BUT OWRRY 阿囡追不上
‹ 上一主題|下一主題