用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校] ...
樓主: hkpapa852
go

未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校]

回覆 LuckyHH 的帖子
係,
老師會面時強調!

引用:+本帖最後由+chesswin+於+16-4-23+11:27+編

引用:+本帖最後由+chesswin+於+16-4-23+10:21+編

原帖由 chesswin 於 16-04-23 發表

阿女今日INT完, 老師堅定說要放棄大抽獎.......
李國寶第二輪都未出offer, 大抽獎都夠鐘交表,會點呢?

回覆 Chole 的帖子

咁係未又可以大抽獎又可以TAKE住個OFER買定個安心?

我唔肯定交左表都好, 直資學校可唔可以去通知教育局CANCEL呢個同學的攪珠?

引用:回覆+Chole+的帖子 咁係未又可以大抽獎又

原帖由 kyliema 於 16-04-24 發表

咁係未又可以大抽獎又可以TAKE住個OFER買定個安心?
Information Day 有家長問過,已記不清校方有冇正面回答,只記得話第一輪比第二輪多好多位 .....

引用:回覆+Chole+的帖子 我唔肯定交左表都好,+

原帖由 chesswin 於 16-04-24 發表

我唔肯定交左表都好, 直資學校可唔可以去通知教育局CANCEL呢個同學的攪珠? ...
Sorry 我都唔知。

所以真係.....好難清楚個答案....

李國寶出咗結果了, 考入既就恭喜你, 未有著落又擔心大抽獎?

唔駛咁驚, 即使萬一大抽獎結果唔理想, 仲有一個唔錯既機會可以諗吓:

九龍塘香島中學
http://www.heungto.edu.hk/index. ... 2015-01-09-03-41-51

有70個中一學額於2015年7月7日開始接受申請 (升中大抽獎後才接受申請)

呢間好唔好? 自己去睇吓資深會員憫父點分析:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 114&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實交咗小六資料表比國寶後(收咗後),抽

原帖由 -Johnnywalker- 於 16-04-07 發表
其實交咗小六資料表比國寶後(收咗後),
抽左間合心水的仲點注冊?冇咗張資料表喎? ...
向李退學,取回資料表,然後去獲派學校註冊。

引用:Quote:原帖由+cherriesiu+於+16-03-30+發表

原帖由 LuckyHH 於 16-03-30 發表
你要簽放棄抽籤嗎?
舊年那份簽署係承諾派位後入讀,無提及放棄大抽獎,唔同人有唔同講法,簽署時我睇得好小心。唔知道李國寶有無改變政策。

回覆:hkpapa852 的帖子

回覆:hkpapa852 的帖子

現在是香島定李國寶?

elbk 發表於 16-4-29 20:37
現在是香島定李國寶?
李國寶已完
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-29 20:50
李國寶已完
睇憫父嘅分析,香島似乎係一間1C嘅中中,咁同2A嘅英中李國寶比較,hkpapa你又點睇呢?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-9 22:43
睇憫父嘅分析,香島似乎係一間1C嘅中中,咁同2A嘅英中李國寶比較,hkpapa你又點睇呢? ...
個人分析:

李國寶係不派位直資英中, 一向被人定位為B2A-B1C中學, 估計收生主要係B1C和B2學生, B2A佔多數

香島係派位直資中中, 有45%學生來自派位, 但因為中中關係, 加上要俾錢, 應該無乜B1學生會考慮佢, 甚至B2A都未必多. 所以估計派位階段收到既主要係B2中游學生. 到學校收生階段 (人地當叩門), 香島吸引亦不如NPL, LKP等 (因為中中?), 所以收番嚟既學生, 應該亦只係B2為主.

香島可能係全港唯一一間3322率不足60%, 但升讀local degree比例可以達35%+既中學.
以3322去睇, LKP三年平均每年~65%(平均高過香島10%), 但實際入U率不詳, 估計和香島相約.

以呢D資料比較, 似乎香島較LKP更能令學生增值

hkpapa852 發表於 16-5-11 09:22
個人分析:

李國寶係不派位直資英中, 一向被人定位為B2A-B1C中學, 估計收生主要係B1C和B2學生, B2A佔多數
明白,謝謝分析,咁即係香島比較上是一間高增值學校,但語境上又以李國寶佔優,各有長處

hkpapa852  可以咁講  發表於 16-5-11 15:18

satu 發表於 16-4-3 20:39
在荔景轉車、見到好多pair,拖手都有……
可能係去到學校附近重敢拖, 未c過, 免咁楊 ! 

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我覺得香島係叩門階段會收好多B1C學生, 所以入U率高D, 但因為有派位關係, 3322率唔會太高.

chesswin 發表於 16-5-11 16:33
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我覺得香島係叩門階段會收好多B1C學生, 所以入U率高D, 但因為有派位關係, 332 ...
始終以直資來說,我哋比較熟悉李國寶同顔寶鈴多D