用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校] ...
go

未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校]

各位未有著落既B1尾B2頭學生家長機會又嚟啦! 李國寶中學已經係3月21日開始接受第二輪招生, 4月8日就截止, 學額有20個, 詳情可去校網睇吓:
http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission_s1

其實仲有一個"好處"校網無透露, 第二輪面試結果係4月29日先公佈, 註冊日期只會更後. 到時已經過咗直資中學要提交收生名單俾教育局既期限. 所以如果到佢收咗你, 你其實仲可以繼續等大抽獎結果.

係咪甘著數? 其實呢間學校至少上年已開始係咁做, 亦已有家長試過 (註冊第二輪等抽獎結果, 最後抽中第一志願後放番李國寶個位)

李國寶已塵埃落定, 如果仲係擔心派位唔理想, 可以預備定派彩後去考呢間:
香島中學 (正校)
http://www.heungto.edu.hk/index.php/en/admission/670-2015-01-09-03-41-51

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [李國寶中學第二輪收生]

這麽細心的觀察,真的要給你一個「Like」!

hkpapa852 發表於 16-3-24 10:37
各位未有著落既B1尾B2頭學生家長機會又嚟啦! 李國寶中學已經係3月21日開始接受第二輪招生, 4月8日就截止,  ...
多謝你的資料,記得上年就係有一個家長,堅持話註冊左某一間直資學校之後,又可以參加大抽奬,原來個情況就係咁樣

hkpapa852  個位家長查証後証實原來佢就係李國寶第二輪面試收咗, 所以註冊咗仲可以抽獎   發表於 16-3-24 15:54

hkpapa852  個位家長查証後証實原來佢就係李國寶第二輪面試收咗, 所以註冊咗仲可以抽獎
***************************************************************************************
我記得,最後好似入咗伍若瑜

hkpapa852  好記性 不過如果係我, 我會揀李國寶  發表於 16-3-24 16:28

李國寶中學我之前小留意, 其實成績, 校風如何?

hkpapa852  成績約為B1C-B2A既學校, 校風我唔清楚  發表於 16-3-24 16:58

chesswin 發表於 16-3-24 16:39
李國寶中學我之前小留意, 其實成績, 校風如何?
hkpapa852, 比我都會揀李國寶
李國寶嘅校風我覺得唔錯,我住李國寶附近,咁多年從未見過學生食煙,也未見過男女學生拖住手行街,多數女的一堆行,男的又一堆行,亦未聽過講粗口

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-3-24+10:38+

原帖由 hkpapa852 於 16-03-24 發表

各位未有著落既B1尾B2頭學生家長機會又嚟啦! 李國寶中學已 ...
此校係咪收南亞裔或外族學生?校風如何呢?

回覆:未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [李國寶中學第二輪收生]

引用:我上年第二輪可以睇抽籤,朋友派第一伍若瑜

引用:不用簽,但小六資料表就要交

引用:我上年第二輪可以睇抽籤,朋友派第一伍若瑜

原帖由 cherriesiu 於 16-03-30 發表
我上年第二輪可以睇抽籤,朋友派第一伍若瑜,放棄.入李國宝,我入了誇區自行二唐乃勤,最後都選了李國宝

...
cherriesiu:
     你好!可否分享一下當初為何放棄唐乃勤選李國寶,現在在李國寶讀了一年,感覺如何啊?🙏🙏🙏🙏期待你的回復,謝謝!

引用:李國宝感覺超好,課程適中,老師關顧很好。

原帖由 cherriesiu 於 16-03-31 發表
李國宝感覺超好,課程適中,老師關顧很好。有補底班幫學生,放棄唐中是因為語言環境同banding不及李中,加 ...
非常感謝你的分享!

hkpapa852 發表於 16-3-24 10:37
各位未有著落既B1尾B2頭學生家長機會又嚟啦! 李國寶中學已經係3月21日開始接受第二輪招生, 4月8日就截止,  ...
多謝資料!仲有冇其他直資好似佢咁收梗第二輪又可以唔放棄大抽獎呀?謝謝

引用:Quote:chesswin+發表於+16-3-24+16:39+李國

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-03-24 發表
hkpapa852, 比我都會揀李國寶
李國寶嘅校風我覺得唔錯,我住李國寶附近,咁多年從未見過學生食煙, ...
在荔景轉車、見到好多pair,拖手都有……

Eat_Sleep_Play  咁我又真係未見過  發表於 16-4-3 21:09

其實交咗小六資料表比國寶後(收咗後),
抽左間合心水的仲點注冊?冇咗張資料表喎?

TwinWong    發表於 16-4-7 16:25
Yanamami  去攞番~  發表於 16-4-7 00:29

阿女今日INT完, 老師堅定說要放棄大抽獎.......
唉各位要留意網上資訊....

引用:+本帖最後由+chesswin+於+16-4-23+10:21+編