用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL VS KTS
樓主: nama
go

TSL VS KTS

nama 發表於 16-3-23 18:31
41網
1)TSL英小,但要放棄抽獎
2)KTS?中文小學,但仍可以博博LS

重點係...

你幾時要TSL 註冊先?

等唔等到KTS 放榜?

而家KTS 係未知數...

TSL 在手...

一鳥在手, 好過百鳥在林...

hppa  exactly  發表於 16-3-24 12:18

"功課合理少測考啊"

幾測幾考?

Yanamami  全年三考  發表於 16-3-24 12:02

有時在奧海城或地鐵見到Tsl的學生,好多次了,佢地講英文,係講得幾好,有自信,算係loca schools中較出色的。同埋Tsl真係平,咁既學費,有咁既課程、校舍、活動,係難得。
當然Kts亦係好野,仲可以抽獎。想抽獎的,就揀Kts。

Yanamami  Tsl学生英文  發表於 16-3-24 12:03

樓主,可能的話選間有直屬或聯係中學,不用煩,分數名次如同過山車般。就算在全级頭的,也驚保不住,要keep住6年,免得後悔……抽LS吧!

引用:樓主,可能的話選間有直屬或聯係中學,不用

原帖由 grandmalolo 於 16-03-24 發表
樓主,可能的話選間有直屬或聯係中學,不用煩,分數名次如同過山車般。就算在全级頭的,也驚保不住,要keep ...
抽到梗係謝天謝地啦,但我識的朋友鄰居命中率不高呀

hppa    發表於 16-3-24 14:00

回覆:TSL VS KTS

I vote KTS

Soundervolt 發表於 16-3-23 23:34
中文小學嘅英文水平唔一定比英文學校差,KTS係一個好例子。SPCC更加係當中嘅表表者。如果呢兩間學校,我揀K ...
何解有此選擇呢?可否分享一下?

TSL

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-3-23+23:34+

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-03-27 發表
何解有此選擇呢?可否分享一下?
我選擇KTS係出於個人考慮,並非代表TSL冇KTS咁好。我之前講過要名義上要成為英文小學,學校嘅課程限制比中文小學較多,所以一尐有實力嘅學校(例如SPCC及LS小學)未必需要轉為英文小學,而佢地亦唔代表英文水平比其他英文小學低。學生要生活喺學校六年,我比較喜歡KTS嘅校園環境,而且佢嘅中學校網比較好,近年升中派位又十分理想,所以我捒KTS。當然學費比TSL貴,課外活動選擇冇TSL咁多,學習模式又比較傳統,呢尐都係家長要考慮嘅條件。

Soundervolt 發表於 16-3-27 12:21
我選擇KTS係出於個人考慮,並非代表TSL冇KTS咁好。我之前講過要名義上要成為英文小學,學校嘅課程限制比中 ...
明白,如果家長有此兩個offer,確實又幸運,又頭痛

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-27 16:06
明白,如果家長有此兩個offer,確實又幸運,又頭痛
睇小朋友性格吧~我朋友大仔係KTS, 古靈精怪既細路係TSL. 英文方面又的確係TSL生活化地比KTS好嘅~~

Yanamami 發表於 16-3-27 16:23
睇小朋友性格吧~我朋友大仔係KTS, 古靈精怪既細路係TSL. 英文方面又的確係TSL生活化地比KTS好嘅~~ ...
是的,TSL英文語境很好,KTS中文課程包含又廣泛,但我自己始終覺得九龍城網的升中選擇比較多,如果比我揀我會揀KTS

hppa    發表於 16-4-14 01:23

兩間邊間適合你小朋友才重要

要在2016年1月30日至31日前往統一派位中心為子女辦理選學校手續(大抽奬) ,
為何到現在還可以考慮抽唔抽獎?

KTS ofcourse

Frankly speaking, I vote for KTS. Lovely environment, good language for both CHI & ENG. Good Secondary net.
Just heard a friend's son got admission to DBS in the coming year.