用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無曬信心,求高人指路
樓主: kcpak
go

無曬信心,求高人指路 [複製鏈接]

kcpak 發表於 16-3-24 23:04
咁我仲填唔填QES好呢?
如果你只係着眼於入唔入到,跟據板上嘅講法,
band1抽獎入都嘅機率係有嘅

但係我自己之前幫小朋友報中學時嘅假設係,
揀人in嘅中學揀唔到個小朋友去interview,
即係有一大堆間中學認為更合適嘅小六學生有報讀,
照道理佢哋統一派位時會揀返嘅機率都幾高,
即係應該大唔細嘅比率有份in嘅學生會自行唔得都會抽入,
小朋友入到去會否因為成績、名次大退步而唔開心?

所以我一早決定如果自行間中學唔比我小朋友in,
我甲乙部一定唔填間學校;
有得in先再決定

5kin 發表於 16-3-25 00:54
如果你只係着眼於入唔入到,跟據板上嘅講法,
band1抽獎入都嘅機率係有嘅
謝謝你的分析,我C6都叫我唔好填啦
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

.....

回覆 kcpak 的帖子

如果你小朋友嘅老師評佢係band 1,我覺得應該唔會錯,
只係要估頭中定尾

填乙部時我覺得:
估係1A嘅話都仲可以盡搏band1學校,
最worst係派完要扣門,
但係1A有本錢扣

1B、1C都係保險d好,尤其1C
除咗扣門無咁着數,
仲有係入到太勁嘅學校,
小朋友會否頂唔順,
入到間無咁勁嘅,
就算唔能夠鶴立雞群,
至少學業上應該唔會有太大壓力先

回覆 5kin 的帖子

其實班主任講過幾次協和一定得,但我依家連協和都無信心入到啦~係咪應該諗定叩門路線
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

kcpak 發表於 16-3-25 23:12
回覆 5kin 的帖子

其實班主任講過幾次協和一定得,但我依家連協和都無信心入到啦~係咪應該諗定叩門路線 ...
如果同學係嘉諾撒就大機會的。

引用:Quote:kcpak+發表於+16-3-25+23:12+回覆+5k

原帖由 Anniemun 於 16-03-26 發表
如果同學係嘉諾撒就大機會的。

deleted

講緊自行

引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

原帖由 kcpak 於 16-03-22 發表

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~ ...
有無同其他家長交換情報,例如和全級考相近名次或同校報相同自行中學的家長,他們的情報對你應更有作用。

買6合彩有無信心? 如果買6合彩都無信心就永遠唔買6合彩

YDLFATHER 發表於 16-3-26 22:29
買6合彩有無信心? 如果買6合彩都無信心就永遠唔買6合彩
買金六合彩中咗就可以出國留學啦,
到時係諗比錢讀邊間;

小朋友未來6年嘅中學生活,唔可以用中六合彩嚟比較,
真係比你小朋友派入一間超難抽中嘅中學又如何?

回覆:無曬信心,求高人指路

樓主,我幫我小朋友選自行時,2間學校都預左冇得in, 我d朋友都話你比佢上interview 班,最後冇得in, 咁選會打擊佢自信心, 我曾經有動搖過選間全in的,等佢唔好覺得自己好似冇人要,但最後冇,照選2間熱門中學(大約選 250/700,120/500 for interview)

我交forms 前帶左小朋友去參觀學校,亦告知他現實情況係幾殘酷幾現實,好大機會見也冇得見,你要自己決定入唔入form

佢明白..........亦知道佢機會唔大,但佢想試,亦好比心機上interview 班。

我要讓孩子知道最 worst 嘅situation, 等佢有心理準備,就算收唔到 interview 信也不致太失望。

其實有得in 不是代表會收,band1頭中 每間得30多個位,所以想入都有一定難度,我仔兩間band 1尾都有得in , 但我從來不期望自行有機,最重要第三次呈分不跌band, 最後大抽獎入了乙一 band 1 中,我連簡介會未去過,不過我知這間校風很好,現在呀仔自動自覺會讀書。

5kin 發表於 16-3-27 10:18
買金六合彩中咗就可以出國留學啦,
到時係諗比錢讀邊間;
我唔買六合彩架,我沒這種命....一對仔女小學派位都派十幾志願,所以我更加對今次中學派位無信心

kcpak 發表於 16-3-27 16:55
我唔買六合彩架,我沒這種命....一對仔女小學派位都派十幾志願,所以我更加對今次中學派位無信心 ...
即你仔女現在讀小學十幾志願棵間?😓

johnmamama 發表於 16-3-27 17:14
即你仔女現在讀小學十幾志願棵間?😓
不是~我大仔讀左兩年,到我囡又派十幾志願就同佢叩門加呀哥考插班(同一間小學)
‹ 上一主題|下一主題