用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無曬信心,求高人指路
go

無曬信心,求高人指路

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~直資聖保羅書院今日收到信唔收~QES亦無得IN..........協和係本區,怕萬一連協和都唔得,唔知派鬼左去邊.....點算~~好唔開心呀~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

原帖由 kcpak 於 16-03-22 發表

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~ ...
大抽獎時保守D,應該唔會派得好差!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

黃大仙區中學真係無幾多間BANK ONE的咁大抽獎仲填唔填返QES好呢?

YDLFATHER  應該塡  發表於 16-3-24 22:09
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

引用:+本帖最後由+kcpak+於+16-3-22+22:02+編輯+

黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~ ...
我都冇哂信心,好down

回覆 alhy.love 的帖子

你都收到信了嗎?

引用:回覆+alhy.love+的帖子 你都收到信了嗎?

回覆 alhy.love 的帖子

你都收到信了嗎?
我地冇考呀,太遠了!

引用:回覆+gracelam+的帖子 黃大仙區中學真係無

黃大仙區中學真係無幾多間BANK ONE的咁大抽獎仲填唔填返QES好呢? ...
如果咁鐘意,甲一照填。 可能自行二入左呢,放鬆D

QES係入到好開心,但唔入亦無憾的,我都知好難,所以無放太大期望~但依家唔填可以填其他嗎?

不要熱門小學?
我校級三十多四十聖保羅也有收,希望自行二入到啦!

回覆 sarali 的帖子

面試時真係有問讀邊間小學

Yes。。朋友個仔級十一二,paul boys and dbs also got offer. His school top 3 all got offers from coedu

kcpak 發表於 16-3-22 22:02
黃大仙區小學,小兒BANK 1,,全級12.....自行一QES/自行二協和~直資聖保羅書院今日收到信唔收~QES亦無得IN... ...

全級幾多人?
面試表現如何?

回覆:無曬信心,求高人指路

如果真band 1 有文理或可立在三選應該會有安全網?

王家爸爸  如果無估錯BANDING就係  發表於 16-3-23 09:44

引用:如果真band+1+有文理或可立在三選應該會有

原帖由 dubbies 於 16-03-23 發表
隨時可能估錯 band 都未定

引用:回覆+sarali+的帖子 Yes。。朋友個仔級十

原帖由 cmchang0927 於 16-03-23 發表

Yes。。朋友個仔級十一二,paul boys and dbs also got offer. His school top 3 all  ...
請問佢Dbs係幾時收到offer向?

回覆 gemmah 的帖子

2 days ago

唔洗冇信心,級十二已經好好啦,其他咪仲驚,我仔危危呼都唔洗怕,大不了就大抽籤。協和你都應該有得in,如果我仔報協和實冇得in

dubbies 發表於 16-3-23 08:04
級12, 點會甘心入文理, 就算可立都唔想啦.

其實好睇係邊間小學, 黃大仙區只有3-4間小學升B1中學比例較高, 其餘二線個D, 每年都只有~30%學生升B1中學, 其餘二線以下既更加唔好講了!

所以級12, 都要睇下係屬於Top ??%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND 2, 咁有幾多BAND 3?