用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我女兒是資優,如何跳級。
go

我女兒是資優,如何跳級。   [複製鏈接]

我女兒IQ有140,現在8歲。她不想回學校讀書,想2016年9月份讀中一或中二。有學校收嗎?
   5    0    0    0

回覆:jackyaub 的帖子

由小學二年級跳去中學二年級?

回覆:jackyaub 的帖子

跳班要考慮的是孩子的心理成長問題多於學業,她的老師校長最能解答你這問題。
朋友的兒女均是資優,唸啟思小學,該校校長和老師在照顧資優學生的心理質素和升學安排均好適切。
小兒也是資優,讀國際學校,不會考慮跳班、只順勢在某些科目上accelerating class, 他們的社交需要、朋輩是好重要的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

坦白講,我睇到好驚!真係諗都無諗過....咁狠!

首先,HKAGE有個評估係關於孩子適唔適合跳班,你可以打去同佢地傾下先!佢地會俾到你專業意見你!

我孩子IQ比你個高,就快9歲,我有考慮過跳班,但一嚟現時學校無呢樣嘢,二嚟阿仔社交發展比同齡慢,所以我地決定隨佢hea讀,玩,自學,但暑期會教佢一d深少少嘅數學/科學,然後叫佢自行睇書,預計可能升中前考GCEAL 嘅數
長遠,自修,並享受同齡嘅友誼!

至於跳班去中學,我相信無話得唔得,係有無學校肯收,我估會有,但跳一兩級會比較合理
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

比較歡迎資優生跳班學校:CKY、真道、男拔
有機會會有獎學金

另,cky係552,所以你可以今年試跳去G6
我相信機會係有嘅.... 只不過係跳兩年,應該唔會太難
恐龍家

如果有中學收,請通知聲,好奇想知邊間咁進取
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:我女兒是資優,如何跳級。

除非孩子每一日每一堂都好悶,否則看不到跳级的理由,仲要跳咁多级,目的是什麼呢??
早d入大學,早d做博士又如何??你認為佢嘅人生係得多定失多??

你的小朋友是每個學習範疇均較同齡小朋友高? 還是某一範疇較高?
如是後者, 可向學校查詢, 看看可否某科跟高年級一起上課, 其餘課堂則讓你的小朋友跟同年齡的小朋友一起玩.
這樣心理, 社交發展會好一點.

引用:我女兒IQ有140,現在8歲。她不想回學校讀書

原帖由 jackyaub 於 16-03-22 發表
我女兒IQ有140,現在8歲。她不想回學校讀書,想2016年9月份讀中一或中二。有學校收嗎? ...

其實樓主唔好介意我講句,你個女IQ140,只屬moderately gifted 嘅水平,rarity 只係1/261, 即是說平均每261同齡兒童,就有一個IQ同你個女一樣或比她高。

這邊很多父母的孩子(包括我兒),IQ都遠高於140。我兒最近骨折受傷,政府醫院急症室醫生二話不說就給他一星期病假。但我兒(11歳)自己決定,一天病假都不要,堅持明天撐著也要回校上課,因怕功課跟不上,其實他成績一直名列前茅。

以澳洲硏究經驗,要跳級要起碼IQ達160或以上,仲要EQ夠高才可考慮,看你女兒八歲,就話不想回學校讀書,看來EQ還有待發展。

最近明珠台播出節目「天才兒童」,主角之一Longyin (香港人移居英國)IQ達160以上,英國學校讓他跳兩級,最後他父母只讓他跳一級。

樓主有心栽培女兒,心情完全明白。比方說,目標明明是西港島綫「香港大學」站,但若過了龍,去錯了「堅尼地」城咁就弄巧反拙了!

我兒六歲時做測試, IQ是147.  他在加拿大長大, 幼稚園小學初中都在加拿大入讀當地资優課程和私立學校, 沒有跳級, 中三回流後入讀本地國際學校, 沒有跳級.   我可以說我和丈夫對孩子是有基本要求, 但沒给他壓力, 他的童年和少年時期過得相當愉快.   他是美籍, 18歲高中畢業拿全額奬學金到美國私立名校升讀大學, 大一下學期交了同院系女友, 大二下學期去了歐州做了半年交換生, 今年大三, 女友仍舊是那一位.   又, 年年上Dean's List, 不久前, 更通知我們, 四年大學的學分, 他今年大三可以全部修完.  今年暑假又早已找到美國大公司summer intern.  大四開學後, 他會邊找工作邊申請研究院, 希望再能拿奬學金入讀.  

兒子從來都不是勤力學生, 游泳打籃球上網打遊戲機佔了他很多學習时間, 我其實沒預期他大學能讀得更好.  現在以過來人去看, 原來讓孩子自然成長, 有快樂童年少年, 到大學才是他真正的舞台, 如魚得水, 發揮自如.  所以, 何須趕著跳級!

sillything    發表於 16-10-9 11:51
TwinWong    發表於 16-9-8 16:55
mamaokasan    發表於 16-8-15 23:53
準媽咪    發表於 16-3-24 10:30
kat0318    發表於 16-3-24 08:27

還有一項,女孩子有生理期問題,有同齡朋友一起經歷是好重要的。

btw,當年分三次跳班,最後在各方都說攪得比較好的何凱琳,在2007年入中大,最終尋尋覓覓在2013年才以心理系本科生畢業。

準媽咪    發表於 16-3-24 10:31

回覆樓主:

從來學校都不只是求知識的地方,還有社交、群體生活、學習與人相處等'用途',以上這些對一個人(無論是資優與否)健康地成長非常重要,喜歡學深的課程,可以自行編排。但只以學術能力而論(跳級的原因)就

Activehealth 發表於 16-3-23 13:39
其實樓主唔好介意我講句,你個女IQ140,只屬moderately gifted 嘅水平,rarity 只係1/261, 即是說平均每261 ...
May I know which type of IQ test you are referring to? According to Full Scale IQ score WISC-IV Assessment of Childern, IQ score from 130 to 138 is classified as moderately gifted while IQ score from 138 to 145 is highly gifted. The Max IQ score is 160, see below. Maybe you and 樓主are using different reference.
http://www.hoagiesgifted.org/highly_profoundly.htm

omg012 發表於 16-3-23 21:47
May I know which type of IQ test you are referring to? According to Full Scale IQ score WISC-IV Asse ...

Deleted

回覆樓主:

Deleted

引用:我女兒IQ有140,現在8歲。她不想回學校讀書

原帖由 jackyaub 於 16-03-22 發表
我女兒IQ有140,現在8歲。她不想回學校讀書,想2016年9月份讀中一或中二。有學校收嗎? ...
我有個女學生IQ 有160十,都按正常年齡在band one津貼英中讀,也只是考級頭5名而已。

引用:Quote:原帖由+jackyaub+於+16-03-22+發表我

原帖由 conniewktang 於 16-03-24 發表
我有個女學生IQ 有160十,都按正常年齡在band one津貼英中讀,也只是考級頭5名而已。

...
Sorry, 應是IQ150十, 不是160十

回覆 Activehealth 的帖子

The scale you mentioned is Extended IQ score WISC-IV not Full Scale IQ score WISC-IV. They are difference. For details, pls see the following website.
http://www.hoagiesgifted.org/highly_profoundly.htm

回覆樓主:

Deleted

早幾星期, 睇報紙見到一個IQ135, 讀名男校的小朋友, 佢音樂天份好高.
個一刻諗, 我個仔高過佢, 但暫未見到邊方面突出, 成日hea住做野.
個一刻諗, 其實資唔資優, 有幾高分又點,
最重要係人格, 建立良好學習, 自己肯定下目標, 然後不斷追求.
這些比高iq更重要.

carolmum    發表於 16-7-12 23:18
carolmum    發表於 16-7-12 23:03
‹ 上一主題|下一主題