用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望vs瑪利諾中學部
樓主: Homesze
go

德望vs瑪利諾中學部 [複製鏈接]

回覆:little-melon 的帖子

原來去海外,就可以hea住讀。

little-melon  我有這樣说嗎?為什麼你有這樣的理解?  發表於 16-3-30 02:33

回覆 Homesze 的帖子

我說 「有同學知道會去海外讀,所以hea讀」,不等如凡決定去留學的也hea讀!請你不要斷章取義!!!也有同學仔早在九月巳知會拿奬學金,將去英國最top的學校讀,卻仍盡全力讀。這是因人而異,要看看孩子對自己的要求!所以我說有人精益求精,也有人hea住讀,我只想告訴你spcc也有這情況!我想無論什麼學校也有這樣想法的人吧!

回覆:德望vs瑪利諾中學部

老實說,兩間學術成績一様。

MCS唔使$又唔使上山。

除非操開游水田徑等想在學界有更出色成績,否則揀MCS係正路選擇。

若呢刻有GHS offer, 除非信心爆棚或覺得自己band 1a就算自行或抽獎炒了,放榜後都叩得入band 1 ab學校,否則正路係先取GH offer, 遅些再叩MCS。

另外,楼上有jm女兒從其他小學入了MCS過得如魚得水十分開心,我會想是這位孩子品性好性格好,討人喜歡交了得多朋友。現實係有例子入了去融不入同學圈子又覺得學校不適合,當然又應該和性格有關。

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+16-3-29+21:52+暫

原帖由 MC1128 於 16-03-29 發表
你女有無secret angel 守護? 我頗欣賞這個點子

我有幫阿女出主意買咩小禮物俾守護的同學
有呀,我都覺得好新奇,囡囡間中有寫d打氣句子偷偷放在櫃桶比佢

醒目開學勳章

引用:老實說,兩間學術成績一様。 MCS唔使$又

原帖由 siden 於 16-03-30 發表
老實說,兩間學術成績一様。

MCS唔使$又唔使上山。

是我嗎?其實囡囡小學性格,一直古叔、死板、被動,只愛靜靜地讀書,並不是喜歡交朋友那種。
態度係:我唔攪你,你都唔好攪我。
所以我一直好擔心中學一個陌生環境,唔知佢幾時先可以適應得到。上到中學外來生自己一班,開學第二日已經整個class group ,成班傻妹咩都笑一餐,依家中二已經唔會再分外來生,成班都好融洽,好團結,攪到囡囡都被融化。
我覺得係學校教學環境,老師同學態度所以感染左囡囡變成另一個人。睇到係好嘅轉變,讀書不單只係求學識求分數,這些就係作為父母最想見到,最開心最安慰的事。

YmOra   講得好.   發表於 16-3-30 12:36
siden    發表於 16-3-30 12:32
siden    發表於 16-3-30 12:32

小木偶媽咪 發表於 16-3-30 12:16
有呀,我都覺得好新奇,囡囡間中有寫d打氣句子偷偷放在櫃桶比佢

...

簡簡單單的付出,卻有大大的鼓勵,充滿著關愛氣氛.

回覆:YmOra 的帖子

幾時有得扣門。有冇資料睇。定係直接去學校

YmOra  下文Yanamami條Link有講.  發表於 16-3-30 16:02

Homesze 發表於 16-3-30 14:38
幾時有得扣門。有冇資料睇。定係直接去學校

你問小木偶媽咪啱d.....
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2856874&extra=&ordertype=1

小木偶媽咪  耐不耐就被人撈一撈  發表於 16-3-30 19:46

小木偶媽咪 發表於 16-3-30 12:16

...
我係有次在阿女枱面發現有張打氣字條, 好似寫住:就嚟CT (common test), 你溫習未呀?不要捱夜!

喎, 太窩心了, 當時真係想hug吓個位守護天使同學

這才知道Secret angel計劃

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+16-3-30+12:16+有

原帖由 MC1128 於 16-03-30 發表
我係有次在阿女枱面發現有張打氣字條, 好似寫住:就嚟CT (common test), 你溫習未呀?不要捱夜!

喎, 太窩心 ...
係呀,就係唔知邊個寫先特別窩心,
而且寫俾人更唔怕肉麻,因為人哋都唔知你係邊個,大人世界已經失左呢份純真,我叫亞囡好好珍惜、享受呢段時光。

‹ 上一主題|下一主題