用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好擔心。。。唔知點處理
樓主: Starrie
go

好擔心。。。唔知點處理 [複製鏈接]

回覆 Brainwave 的帖子

佢d變化大到真係好驚人,我早兩晚同佢講"媽媽唔番工陪住你"佢第二日就好似變左第二個人咁,突然肯講番好多野,講嘅仲係之前未講過嘅詞語,又唱埋歌,變得好乖,d固執行為減少左,我問佢係唔係媽媽唔番工所以你咁開心同咁乖,佢答我係呀,我覺得同佢好似親密左好多,而家我同佢傾計,佢會坦白咁比回應我,我問佢點解屋企咁多野講,出街唔講野呢?你係唔係好驚樓下嘅姨姨呀? (即係保安,佢從來唔會同佢地打招呼,只會講bye bye) 佢話,唉~之後我話你唔想同佢地講野呀?佢話係呀,我話唔駛驚架喎,姨姨只係鍾意你,佢又拍下我膊頭,從呢d對話我覺得自己了解佢多左,其實我早排開始做番野,佢就開始好多奇怪嘅行為,我最初其實係懷疑佢自閉或者過度活躍,但係自己試過分析過又覺得唔似,所以諗起自己會唔會遺傳左比佢,我當然都希望佢只係一個普通嘅小朋友,而今次經歷的確令我反思左自己同佢嘅關係,亦令我細心左,而家對住佢,我多左體諒同會先諗左佢嘅動機再同佢傾計,令到我地嘅關係好左好多,雖然放棄左自己喜歡嘅工作,但係如果可以換到佢健康快樂咁成長都係值得嘅。

引用:會唔會有咩書係有關點陪伴資優兒呢?+我只

原帖由 Starrie 於 16-03-20 發表
會唔會有咩書係有關點陪伴資優兒呢? 我只係想佢可以開心d
這個是中大資優教育教授推介父母看的。

lui 發表於 16-4-19 18:48
這個是中大資優教育教授推介父母看的。
Thanks

真係好多謝咁多位熱心嘅媽媽,經過呢段時間做資料搜集,我相信bb應該係感統失調,黎緊5月31號排到去協康做評估,希望結果都同我所預期一樣,唔係任何一種特殊,而家keep住同佢做多d刺激感統嘅活動,希望儘快同其他小朋友一樣啦

回覆:Starrie 的帖子

我自己同女兒的經歷真的都同妳類似!從小到現在都不像其他小朋友般簡單,看到她的成長亦另我再一次認識自己. 現她也在做感統訓練!大家加油💪🏻💪🏻💪🏻

回覆 bagelting 的帖子

多謝鼓勵,大家加油呀
‹ 上一主題|下一主題