用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 讀 St Jo 是否一定要補習?
樓主: locust
go

讀 St Jo 是否一定要補習?

回覆:讀 St Jo 是否一定要補習?

是否很難升上SJC? 如升不上,去向如何?band 2 中學?

有部份學生會升上鄧鏡波.....

回覆 locust 的帖子

SJC有99個位比St Jo 小學,所以大部分同學都可以上SJC

雖然有99個位可以升上ST JO, 但都要睇你嘅彩數, 有個朋友佢個囝, 成績科科都合格, 但要攪珠, 最後攪吾到, 反而另外啲成績比佢差嘅同學都攪到入ST JO, 佢囝囝喊佐幾日, 吾甘心成績差過佢都入到

所以要努力保持Band1成績,但補習並不能確保有好成績,見有同學天天補仍然是Band2,而且補得太多或做過多練習,個仔慢慢會不想讀書,因為實在太悶和太辛苦,我想如果真是要補,都1小時左右完成最好,做完功課便算。

hppa    發表於 16-5-23 17:07

回覆:sheep30 的帖子

謝謝你真誠的分享

鄧鏡波, 張振興, 蘇浙,都有.

我仔果年, 有位同學仔, 好乖仔的, 天天放學就去補習社, 結果派左去張振興.  佢父母好嬲, 而且無幫個仔返sjc求位. 我好心痛, 這位小朋友, 更唔明佢父母,  點解唔比多次機會個仔!!!!

反而另一位, 成績操行不太理想的, 就抽返入sjc.

所以都係講彩數!!

hppa    發表於 16-5-23 17:08

回覆:GogoCheung 的帖子

要考幾多名內才穏陣?

sheep30 發表於 16-4-26 19:55
所以要努力保持Band1成績,但補習並不能確保有好成績,見有同學天天補仍然是Band2,而且補得太多或做過多練 ...

Agree. 但唔係每個男仔小學都發到力,當然盡量想去到 band 1, 但只有盡力,不能勉強利用補習。—個良好自發學習態度,不打壓細老學習興趣更重要,受用—生。見過D初小被壓得緊要,到呈分呢反叛,非常難搞。我女小六有同學3主科在放學後全補,操卷。成績叫做不錯,但上堂全遊魂,畫公仔。

有St Jo 仔去到好band 2, 讀得好top.   真的塞翁失馬!

引用:要考幾多名內才穏陣? +

原帖由 locust 於 16-04-27 發表
要考幾多名內才穏陣?
五,六年級唔會再知道考第幾了…

引用:要考幾多名內才穏陣? +

原帖由 locust 於 16-04-27 發表
要考幾多名內才穏陣?
雖然我都好想知答案,但事實係你唔會知道級排名,小一至小四得班排名在成績表上。到小五、六連班排名都冇埋,只有呈一和呈三後派張banding纸給你選校。就算你之前一直保持班排名十名以內,但小五、六好多同學仔突然發力或開竅,你原地踏步等於退步(阿仔就係呈二時退步了很多,老師話原本在他後面的數位同學趕在他前面了,是多少呢又冇講,而且只是班內比較,如整級比不知跌了多少),唯有盡力而已。

引用:Quote:sheep30+發表於+16-4-26+19:55+所以

原帖由 daisy17772 於 16-04-27 發表
Agree. 但唔係每個男仔小學都發到力,當然盡量想去到 band 1, 但只有盡力,不能勉強利用補習。—個良好自 ...
我都認為補習社只是沒人照顧小朋友時有用,當然也有人是work的。

引用:Quote:原帖由+locust+於+16-04-27+發表要考

原帖由 maid? 於 16-04-28 發表
雖然我都好想知答案,但事實係你唔會知道級排名,小一至小四得班排名在成績表上。到小五、六連班排名都冇埋 ...
妳的小朋友今年升中?

引用:Quote:原帖由+maid?+於+16-04-28+發表雖然

原帖由 1a2b3c4z 於 16-04-28 發表
妳的小朋友今年升中?
是啊。你也是吧?
'

maid? 發表於 16-4-28 03:57
雖然我都好想知答案,但事實係你唔會知道級排名,小一至小四得班排名在成績表上。到小五、六連班排名都冇埋 ...

agree, 唯有盡力而已.

Heard that in the last two years, the admission no. to SJC not bad. more than 99 feeder places, around 110+ ?

Good luck.

引用:Quote:maid?+發表於+16-4-28+03:57+雖然我

原帖由 daisy17772 於 16-04-29 發表
agree, 唯有盡力而已.
那就太好了!可能自行和叩門都收了不少自己友

如選擇自己跟不補習,有什麼途徑取得past paper?

引用:如選擇自己跟不補習,有什麼途徑取得past+p

原帖由 locust 於 16-05-21 發表
如選擇自己跟不補習,有什麼途徑取得past paper?
我覺得試卷模式跟平時的工作紙差不多,學校在一年級第一次測驗前每科會upload一份past paper比你參考吓。如果溫好習有準備就算冇past paper都不覺得有問題

而且學校只會派回測驗卷給家長,而考試卷是不凖拿回家的,所以我都從來都冇睇過考試卷

其實 P.1 唔算太難!! 校長 & 老師都好有耐性知道 P.1 是須要有個適應期!!
SJPC 小朋友個個都開心嘅!!