用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 讀 St Jo 是否一定要補習?
go

讀 St Jo 是否一定要補習?

除了有全職媽媽自己跟功課和溫習的,請問是否要另外補習?不補習便跟不上?

唔一定!睇小朋友佢自己有冇自律。

其實主要原因應該係St Joseph 考試, 測驗都吾淺, 可以話係深過以前好多, 我仔做past paper我就知道,  同埋校方都有講過, 所以先咁多人去補習, 就算吾係全職媽咪或是小朋友本身都自律, 都會搵補習協助

引用:其實主要原因應該係St+Joseph+考試,+測驗都

原帖由 bensonmami 於 16-03-20 發表
其實主要原因應該係St Joseph 考試, 測驗都吾淺, 可以話係深過以前好多, 我仔做past paper我就知道,  同埋 ...
謝謝!通常是每日放學後去補習社做功課和past paper 那種?需時多少?回家後可以全程玩嗎?

引用:唔一定!睇小朋友佢自己有冇自律。

原帖由 SCKnight 於 16-03-19 發表
唔一定!睇小朋友佢自己有冇自律。
請問自律但不補習的,會否比有補習的蝕底?

引用:除了有全職媽媽自己跟功課和溫習的,請問是

原帖由 locust 於 16-03-19 發表
除了有全職媽媽自己跟功課和溫習的,請問是否要另外補習?不補習便跟不上?

...
我要返工,呀仔都ok自律,冇去補習,放工後會跟一跟,完全冇問題

回覆 locust 的帖子

locust 發表於 16-3-20 10:40
"謝謝!通常是每日放學後去補習社做功課和past paper 那種?需時多少?回家後可以全程玩嗎?"

做功課, 溫習, 黙書, 或做past paper 都會有, 時間約2-3小時, 喺度可以分享下之前有其他家長介紹過我一間專補St.Joseph小學嘅補習社, 口碑吾錯, 老師好比心機教, 有多年經驗, 但因為以小班教學, 比較少位, 若果真係有需要嘅話, 可以直接PM我

回覆:bensonmami 的帖子

其實一般每天放學後去的補習社的收費如何?

回覆:locust 的帖子

通常三千幾蚊,平D都有,但質素可能爭D

引用:Quote:原帖由+SCKnight+於+16-03-19+發表唔

原帖由 locust 於 16-03-20 發表
請問自律但不補習的,會否比有補習的蝕底?
老實講,好睇你自己跟唔跟,初小我功課考試跟到足,高小功課佢自己嚟,只是測驗考試先跟返,自己在外買補充練習mock 卷做,之後同佢一齊檢討,成績一樣保持到,但當然自己好辛苦啦!又要返工又做埋佢嘅私人補習,但叫做自己可以monitor住佢嘅成績同進度。

引用:Quote:原帖由+locust+於+16-03-20+發表請問

原帖由 1a2b3c4z 於 16-03-22 發表
老實講,好睇你自己跟唔跟,初小我功課考試跟到足,高小功課佢自己嚟,只是測驗考試先跟返,自己在外買補充 ...
其實我都想不補習,怕過份倚賴,但我識人讀st jo 是日日補,我想在這𥚃問多啲人,了解多啲真實情況

引用:Quote:原帖由+1a2b3c4z+於+16-03-22+發表老

原帖由 locust 於 16-03-22 發表
其實我都想不補習,怕過份倚賴,但我識人讀st jo 是日日補,我想在這𥚃問多啲人,了解多啲真實情況

...
可能人地工作忙跟唔到⋯唔知呢!但預咗自己跟會辛苦D,有時候嘔血D囉

引用:Quote:原帖由+1a2b3c4z+於+16-03-22+發表老

原帖由 locust 於 16-03-22 發表

...
我大仔一路冇補自己跟,剛剛考完小六呈三啦!鬆唒!有哂經驗,而家可以專心同細仔「專補」!😅😅

回覆:1a2b3c4z 的帖子

甘幾時測驗考試,

回覆:讀 St Jo 是否一定要補習?

也想知st jo是否多全職媽媽?

引用:也想知st+jo是否多全職媽媽? +

原帖由 locust 於 16-03-31 發表
也想知st jo是否多全職媽媽?
在職媽媽人數亦不少啊!....

不過建議由低年級就訓練好仔仔自律性及責任感,at least 你未放工佢已經可以完成唒D功課,到你回家後便可以即刻同佢check功課,然後仲有時間溫吓習備吓課。

St jo低年級不會教深或考深,跟足教育局的指引,平時有溫開書備開課一定跟到程度,甚至比其他私立/直資學校還要淺!如果要excel咁當然要再付出extra effort 啦!

回覆 bensonmami 的帖子

i want the 補習社 tel. thx

不一定要補習,最重要是有良好的習慣,例如回家後何時開始做工課,可設定時間表,一年班工課應四十五分鐘內可以完成,所以還有不少茶點和玩的時間,正如其他家長說,ST. JO初小並不太難,可讓他慢慢適應小學生活,長遠計一定是多閱讀才可以有好成績,所以我反而覺得盡快能令他自行閱讀和有興趣閱讀比補習更重要,但這可能比你送他去補習更難做到,要他們愛上閱讀,一定不可以讓他們睇太多電視或打太多機,否則他根本不會覺得睇書有趣,大家要努力,特別是初小的時候,如果他們沒有興趣閱讀,你會發覺越大會越難改變。

jdhwangmom    發表於 16-4-11 10:12

回覆:讀 St Jo 是否一定要補習?

想再多問,St Jo 是否重學術?小朋友喜歡上學嗎?

引用:想再多問,St+Jo+是否重學術?小朋友喜歡上

原帖由 locust 於 16-04-19 發表
想再多問,St Jo 是否重學術?小朋友喜歡上學嗎?
都算係比較偏重學術,但亦鼓勵多元發展

我兩個小朋友都喜歡上學,對學校很有歸屬感