用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 培基家長入黎comment下
go

培基家長入黎comment下 [複製鏈接]

最近睇到有家長出post講到學校好有問題,身為兩個孩子媽媽,忍唔住要發表下!我兩個仔女已畢業,一個中一,一個中三,過去十年一直覺得培基係一間充滿愛心嘅學校。老師好盡責,教過仔女嘅多位老師都好有耐性同愛心,教學又有方法。我仔女成績唔算好,只係中等,但學校都有好多機會比佢地,例如訓練我仔去英文朗誦,佢可以攞到季軍,呢樣係我好深刻嘅!阿女唱歌麻麻,好在老師唔嫌棄比佢入合唱團,年年都有好成績,等佢成績表記小功加分...對我黎講,培基幫我小朋友好多,愛護有加,因為我平日真係冇乜時間理佢地功課,但感恩佢地都好鍾意返學,好鍾意d老師,冇乜壓力!我都想多d家長一齊講下你地睇法,唔想甘好一間學校比人抹黑.
   4    0    0    0

回覆:martifma 的帖子

我的兒子現在仍然在培基上學,培基是一間充滿關愛的校園,除左學生之外我作為家長亦感受到這份愛。現今小學生都是繁忙兒童,有各式各樣的操練,不同程度的壓力,令家長及學生都透不過氣。但在培基我的兒子及我完全感受唔到呢份壓迫感和壓力。有時我反而覺得兒子壓力不足,但倒過來老師及校長都鼓勵我不要太過緊張,俾時間孩子去發展,令孩子有個快樂的童年。什致連校外輔導社工都覺老師及校長是真正關心學生的學校,校長更是一位難得的好校長。
近日有位家長不停四處抺黑學校,每位家長,學生大家都感到既傷心又憤怒。傷心係問點解有人可以傷害自己愛䕶的學校,憤怒是㸃解有人為左自己達成目的去抹黑學校,老師和校長。而學校只是以冷靜,平和辨法去處理,所以培基是一間好學校

多謝你地的分享,令我對依間學校信心又大左。請問你地覺得培基語言方面夠強嗎(英文及普通話),我好著重語言能力,但直資和津校往往都缺乏培訓。你地有另外出去外補嗎

引用:多謝你地的分享,令我對依間學校信心又大左

原帖由 kakab96 於 16-06-06 發表
多謝你地的分享,令我對依間學校信心又大左。請問你地覺得培基語言方面夠強嗎(英文及普通話),我好著重語 ...
培基是津校,你說直資及津校語言培訓不夠多? 不知你想要到甚麼地步?

martifma 發表於 16-3-19 12:09
最近睇到有家長出post講到學校好有問題,身為兩個孩子媽媽,忍唔住要發表下!我兩個仔女已畢業,一個中一, ...
我睇到都好嬲
我都認唔住回應佢地....

我小朋友成績都唔算好, 但從來無收到學校既壓力.

培基可能係深小小既學校, 係英小, 但填表時應該早就明白吧.

點解講到禁多所謂傳聞?! 好難聽!

kakab96 發表於 16-6-6 15:30
多謝你地的分享,令我對依間學校信心又大左。請問你地覺得培基語言方面夠強嗎(英文及普通話),我好著重語 ...
我小朋友, 從來無學過校外既英文/國語班,但我覺得小朋友返左小學後, 係有呢2種語言能力.
平日我小朋友係唔會講英文/國語. 可能怕羞啦~

但去旅行, 或者遇到外國人要幫忙/問路果D, 我小朋友好明顯係聽得懂, 有時都肯講~
應對唔係話文法一定用得正確, 但都OKAY溝通到~

回覆:培基家長入黎comment下

上左中學就會好明顯見到培基小朋友既英文係高一班架,就算係小學時成績平平,上到中學就會見到原來佢地個底打得幾好!

‹ 上一主題|下一主題