用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 昨天確疹ASD 中度,好唔開心
樓主: p_ma
go

昨天確疹ASD 中度,好唔開心

引用:唔好灰心,我個女都一樣2歲半時CAC評為中級

原帖由 YANMA0724 於 16-03-19 發表
唔好灰心,我個女都一樣2歲半時CAC評為中級,我當時都有唔開心,但自己應該係最了解自己個小朋友既能力,醫 ...
多謝你,你個女而家幾大呢?讀邊種幼稚園?
我女做訓練有齊社交、語言、感統、大小肌、專注等,最近加埋音樂治療,一星期二次每次兩小時。而家諗緊加多一日社交班比佢。其實我屋企樓下有會所同公園,自bb 七八個月時,幾乎每日也帶她落去又走又爬,夠曬感統訓練。她身手靈活,不過到而家跳起仲係未好夠力彈得唔高。OT 也有話佢大丶小肌也發展落後,我也百思不得其解,可能真係天生。

引用:老實講,現在情況,你是希望他可入主流小學

原帖由 llam1210 於 16-03-19 發表
老實講,現在情況,你是希望他可入主流小學和跟得上,唔係考慮什麼好小學。小朋友叻在k3可轉回I, 甘咪冇人 ...
你講得也有道理,醫生也講過S位一定不可能報直資同私小。我而家希望佢做完密集式訓練,過多年半可以ok ,去I位都可以。

引用:+本帖最後由+dragonbaby1202+於+16-3-20+00

原帖由 dragonbaby1202 於 16-03-20 發表

回覆 p_ma 的帖子
多謝你,咁你個仔評為乜程度?又入主流定I or S 位?比佢做左密集式訓練幾耐?你這個例子真的很令人鼓舞!

回覆:dragonbaby1202 的帖子

我女也是所有項目也落後九個月。

引用:小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧係唔係評估

原帖由 DENNIS201 於 16-03-19 發表
小朋友識講咁多野情況唔太嚴重吧
係唔係評估當日唔理醫生,無比反應
會否相當沈迷玩某一件玩具或有重覆行為? ...
我女仲講bb話,有時自言自語。又會成日望燈,我起初以為依D係BB發展過度期,會慢慢甩。點知ST 話依D屬於冇意義的重複性行為來尋求自我刺激。

回覆 p_ma 的帖子

佢當時評估俾E 位,醫生問有無學校收,我話有,所以醫生俾E 位。現在仲未排到,就算排到都未必俾佢返。佢評估完我都好緊張搵訓練俾佢,上過十幾堂小組,八堂個別訓練,言語治療七堂,主要是糾正發音。

引用:Quote:原帖由+KCHK+於+16-03-19+發表樓主,

原帖由 p_ma 於 16-03-19 發表
多謝你,想請教假設入左S位一個學期,老師覺得佢ok,一定可以調返I 位嗎?我同幾個朋友丶親戚講過,佢地都 ...
由於現在派S 位需要排隊, 到時你參觀過學校可以reject 的。不過、如果你覺得小朋友情況有改善, 你可以叫跟你地的社工問下醫生轉I 位的。唉! 我仔評估當日是delay 了1年3個月, 唔通佢係嚴重?

回覆:昨天確疹ASD 中度,好唔開心

你女的情況唔一樣, 所以我都唔知見意你女讀定唔讀S 位好, 我只知道家長要選擇最合適的教育給仔女, 唔好令小朋友放棄學習。再觀察下再決定吧!

引用:Quote:原帖由+p_ma+於+16-03-19+發表多謝你

原帖由 KCHK 於 16-03-20 發表
由於現在派S 位需要排隊, 到時你參觀過學校可以reject 的。不過、如果你覺得小朋友情況有改善, 你可以叫跟 ...
我女各方面delay 九個月,語言理解好似delay 成年。而家plan 再比多D密集訓練佢,希望一年後有好進展,可以apply I 位都得。我女有時會講外星話,唔知佢想表達D乜,你小朋友有冇咁嘅情況?

回覆:KCHK 的帖子

我也認同你的意見,佢能力唔得迫佢也沒用。

引用:+本帖最後由+dragonbaby1202+於+16-3-20+01

原帖由 dragonbaby1202 於 16-03-20 發表

回覆 p_ma 的帖子
咁你小朋友當時應該唔太差。

引用:Quote:原帖由+KCHK+於+16-03-20+發表由於現

原帖由 p_ma 於 16-03-20 發表
我女各方面delay 九個月,語言理解好似delay 成年。而家plan 再比多D密集訓練佢,希望一年後有好進展,可以 ...
我仔當時2歲, 做私人評估, 個report 差到無人有, 心理學家直頭係話佢仲係'肛門期'無進化到去下一步的口腔期, 即當時只係停留在6個幾月大咁, 咁我就好似傻左咁周圍找治療堂比佢, 又硬起心場唔比佢講BB 話, 一定要佢指或者講佢需要咩野先幫佢做, 過左半年到就見CAC 醫生, 都同意我仔有自閉加遲緩, 不過就無咁差, 可能係我地有同佢治療, 所以進步左, 醫生講到明希望快d 排到S 位, 因為照佢地睇會進步多d 。 當時佢係無講我仔係中度定嚴重的, 我諗係怕hurt 到我地。 現在亞仔已經就來5歲了, 上年九月大派位時入到S 位, 開左學2個月到就由自閉班轉左去遲緩班,現在的課程應該係K1 的程度。

我仔3歲2個月仲係講緊 Bb 話,排緊 I 位 ! 講真都幾擔心

引用:我仔3歲2個月仲係講緊+Bb+話,排緊+I+位+!

原帖由 Linchu 於 16-03-21 發表
我仔3歲2個月仲係講緊 Bb 話,排緊 I 位 ! 講真都幾擔心
你仔有冇讀PN 班?有冇統計過識幾多個字?我唔係好明我個女講到大概100個字(當中係認到物件,唔係亂講,形容詞也表達正確,雖然有D字講得唔清),表達也懂有限運用兩個字,如我食、比我、陪我、飲水,自理也ok, 也被建議去S位,搞到我喊左幾日。而家應該要花多D錢再比多D密集訓練佢,希望年半後佢ok, 可以去返主流or I 位。

回覆 p_ma 的帖子

我個女依家2歲7個月返緊上午PN,出年報咗另一間幼稚園K1,依家佢上午返幼稚園下午一三五返密集班,嗰時醫生都建議我地排S位因為話亞女無言語,但我地只係排咗E位,睇下亞女K1間學校接唔接受,如果OK會KEEP住比佢咁返學,一來多接觸返主流學校群體生活,另外亦都有訓練比到佢
其實你囡囡聽唔聽指令?可唔可以坐定定?依家有無返幼稚園?

回覆:YANMA0724 的帖子

佢好飄忽,心情好的時候就跟指令,或者有嘢利誘到佢就乖,很講多D嘢表達。坐定定方面,PN 班老師話佢好快lose focus, 又話比如人地肯坐定30 mins, 佢只可以坐定10 mins. 又話好難draw 佢attention. 係屋企教佢亦有相同感覺,我都覺得比較難同佢溝通,醫生話佢咁樣好難係主流學校學嘢,所以建議佢去S 位。佢返學應該冇滋擾他人行為,所以so far 未收過投訴,冇被勸退學。

我大仔3歲時私人評估有中度,去大口環時輕度,傷心了一星期就收拾心情幫佢報私人社交班,因唔知政府排幾耐,end up I wait for 2 years, 到k3 才安排到去watchdog, 但之前做了兩年,好大進步,佢都係識好多詞字,但long sentence 較差,而家都係,但有大進步。係有時會詞不達意.

你唔好理個label, 佢乜差就補個樣,當興趣班。我仔今年小一,也可入讀主流,只不過will keep 報EQ 班

引用:Quote:原帖由+Linchu+於+16-03-21+發表我仔

原帖由 p_ma 於 16-03-21 發表
你仔有冇讀PN 班?有冇統計過識幾多個字?我唔係好明我個女講到大概100個字(當中係認到物件,唔係亂講,形 ...
我仔係全 Bb 話 ... 返緊 pn 班 , 黎緊 9月返主流 K1 ~

引用:回覆+p_ma+的帖子 我個女依家2歲7個月返緊

原帖由 YANMA0724 於 16-03-21 發表
回覆 p_ma 的帖子

我個女依家2歲7個月返緊上午PN,出年報咗另一間幼稚園K1,依家佢上午返幼稚園下午一三五 ...
返密集你覺得有無幫助 ? 我都 1516 緊 ~ 好唔好上午密集,下午返主流 ! 上 3T 或者幼稚園老都話佢好聰明,好醒目,係唔肯講野 ... 我都唔知點算

引用:我大仔3歲時私人評估有中度,去大口環時輕

原帖由 a328 於 16-03-21 發表
我大仔3歲時私人評估有中度,去大口環時輕度,傷心了一星期就收拾心情幫佢報私人社交班,因唔知政府排幾耐 ...
乜嘢係watchdog? 其實我地由佢兩歳兩個月開始比佢去私家training, 而家兩歲九個月確疹,醫生話佢落後較大的是social skill 同語言。