用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?
樓主: Wonderlady
go

無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-3-21 11:23
実情係根本唔应該等小朋友升中先知佢地程度得唔得~你小朋友小—時,已有小六畢業生,佢地果屆派位如何?課 ...
我間學校係新校, 第一年考TSA 的就係一批學生喎.

Wonderlady 發表於 16-3-19 14:17
乜原來仲有個試叫pre S1? 真係唔知喎。
小朋友未上到小三或小四, 吾知都吾奇. 有朋友個小朋友讀緊小4, 佢未聽過Pre-S1, 又吾知有工呈分試呢樣野, 所以佢吾明考一個TSA咁小事有咩問題. 亦有朋友個女已經中一, 佢以為考TSA同升中banding有關. 阿仔讀幼稚園時, 我仲估TSA等於以前嘅學能測驗. 了解左之後, 大家對個討論都有幫助.

回覆:無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?

我仔小一嗰時重未分清楚 TSA 同呈分,pre S1,人云亦云,而家內子都未分好。我相信好多家長重未分好,一見傳媒大字題即下自己結論。

Yanamami 發表於 16-3-21 11:23
実情係根本唔应該等小朋友升中先知佢地程度得唔得~你小朋友小—時,已有小六畢業生,佢地果屆派位如何?課 ...
理想當然係咁, 如果間間學校都咁有heart, 就真係唔會出現小三要搵本書個作者都有困難既情況出現啦。不過, 最慘係D無heart既學校, 就用操/谷嚟「改善」, 最後學生都係無得益。

bbforever 發表於 16-3-20 01:44
講開又講,
我朋友做補習社(補中學),佢話有d中學生可以連computer都唔識串。。。
我覺得呢個例子絕對係小學教育既失敗, 係老師完全提唔起學生學英文既興趣, 已經唔關乎乜嘢政策事了。

Yanamami  绝对失敗!k3学phonics時都識串……  發表於 16-3-22 17:32

little_yolky 發表於 16-3-22 17:28
理想當然係咁, 如果間間學校都咁有heart, 就真係唔會出現小三要搵本書個作者都有困難既情況出現啦。不過,  ...
中point嘞~

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-3-21+11:23+実情

原帖由 little_yolky 於 16-03-22 發表
理想當然係咁, 如果間間學校都咁有heart, 就真係唔會出現小三要搵本書個作者都有困難既情況出現啦。不過,  ...
個老師仲話:「我哋啲學生家長大部分都唔會幫到小朋友,甚至唔理小朋友功課、温書,仲無你哋啲家長咁有錢可以比小朋友補習。」

karen55407 發表於 16-3-22 17:47
個老師仲話:「我哋啲學生家長大部分都唔會幫到小朋友,甚至唔理小朋友功課、温書,仲無你哋啲家長咁有錢可 ...
唔好意思karen, 無意針對你親戚, 但係有D家長背景真係唔咁幫到小朋友, 咁老師更要加把勁。常言道, 教B3緊係辛苦過教B1, 就係因為佢哋無人幫, 老師先更要幫佢哋。

karen55407  佢其實係得緊我  發表於 16-3-22 18:24

Yanamami 發表於 16-3-22 17:31
中point嘞~
同班小朋友講, 邊個可以串到computer, 就可以上網玩15分鐘computer, 我肯定P1-P6全校都識串。

回覆:無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?

學生成績好壞牽涉好多範疇,包括學生本身生理因素、家庭背景及支援、學校質素、朋輩影響等。所以真的不應該以一個TSA3去評論學校的付出。有些學校光是老師處理學生品行已經疲於奔命。我認為TSA3可以留,但只用作於與TSA6去作比較,不要執著於TSA3是否達到平均水平。

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-3-19+08:43+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-19 發表

講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa ...

其實相信家長唔係真正反對考TSA. 而係唔想小朋友狂操TSA。還孩子一d自由時間。如果教育局可以強制學校唔準比TSA及額外練習比學生做。及禁止TSA補課。相信所有家長都樂意考TSA的。耐何教育局冇能力做到。為有唔考先可以停止操練。

原來仲有禁多家長唔明反對考TSA的原因。

洋蔥頭媽咪  家長心態總之唔駛自己小朋友考咪冇壓力囉,但越高年級好戲先在後頭  發表於 16-3-25 13:34

bestwish 發表於 16-3-23 13:41
其實相信家長唔係真正反對考TSA. 而係唔想小朋友狂操TSA。還孩子一d自由時間。如果教育局可以強制學校唔準 ...
有考試就好难避免操練啦……就算係抽样考,学校都有殺錯無放过,操左先算~
操練,根本就係有失原意--监察学校教学水平~操練,就只有—个单—目的--考好个試~

引用:Quote:bestwish+發表於+16-3-23+13:41+其實

原帖由 Yanamami 於 16-03-23 發表
有考試就好难避免操練啦……就算係抽样考,学校都有殺錯無放过,操左先算~
操練,根本就係有失原意--监察学 ...
所以咪反對考TSA,真正目的係唔想操練。

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-3-19+08:43+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-19 發表

講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa ...
我都同意你的說法,這類弱校會去到P5"狂谷",那時候,家長,學生將會面對更大的壓力,或者悲觀的想法是無得谷,或者我講一下PS1是如何考,PS1的卷近似TSA,是一個早上考晒中,英,數3份卷,每次考完都有break,數是第1科考,就到中,英文,忘記那一份先,語文科的TSA和PS1的分別是PS1考短文,但不止一遍,每份卷約1小時,這些資料是兩年前,小學老師在家長會說的,可能我會記錯,請jm家長指正,如果之前從沒有操練,相信都不易在限時內完成,如果學兄學姐考得差,會影響小學的B1位,及自己進入英文班,精英班的機會,另外PS1是隔年考,要數據充份反映出來可能需要4-6年,所以弱校可能會更弱。而且PS1的成績只由中學知道,因為是由中學老師改卷,老師會清楚知道區內某些小學的水平,如果是弱校,有機會在自行時名落書生。

利申: 兩個小朋友已考過P3 TSA,覺得不難。

‹ 上一主題|下一主題