用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?
樓主: Wonderlady
go

無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-3-19+08:43+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-19 發表

講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa ...

totally agree.   補課喺學校問題.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-19+11:52+有

原帖由 hagupit 於 16-03-19 發表
其實好多學校, 就算唔係名校, 小一中文英文讀書報告都已經要寫書名, 作者名和出版社, 到小三仍覺得這問題 ...
我真係唔知點答,原來知道作者名係一件高要求既事嚟⋯⋯我哋自己都有同小朋友買書時揀作者同出版社嚟買⋯⋯原來係太高要求⋯⋯我又做錯了,哎呀!

PotterLai  無言  發表於 16-3-22 16:06
洋蔥頭媽咪    發表於 16-3-19 21:42

引用:Quote:原帖由+hagupit+於+16-03-19+發表其

原帖由 little_yolky 於 16-03-19 發表
我真係唔知點答,原來知道作者名係一件高要求既事嚟⋯⋯我哋自己都有同小朋友買書時揀作者同出版社嚟買⋯⋯ ...
我小朋友K3果年做左大概50本book report 有中有英,全部自己寫書名作者出版社,我都唔明小三點解會覺得有困難

little_yolky  karen,你真係要鼓勵一下你親戚加把勁了。努力!  發表於 16-3-22 17:19
PotterLai  唉  發表於 16-3-22 16:07
karen55407  呢位老師係我親戚,佢係教屋邨學校,我聽完都打突  發表於 16-3-20 00:25

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-19+14:54+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-19 發表
明白了,但點解平時冇人對尼個pre S1 既試掛係口邊,但成日聽到呈分試。

睇落都幾有系統咁分左三個banding。

karen55407  TSA對達標學校或學的確係你所講無謂  發表於 16-3-20 00:22
Yanamami  因為TSA超無謂!要為d無謂野操練超無聊,唔嘈就奇~  發表於 16-3-19 22:38

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-19+發表

原帖由 karen55407 於 16-03-19 發表
有某學校老師告訴我,小三TSA英文閲讀理解問本圖書面顯示作者是誰,對佢學校嘅學生嚟講,係深到離晒譜。我 ...
我見妳之前出過支持李偲嫣的帖。妳說有老師話找作者名難,是否想側面支持政府的小三TSA政策?

引用:其實冇學能測驗,冇TSA,+咁仲判斷小朋友係

原帖由 Wonderlady 於 16-03-18 發表
其實冇學能測驗,冇TSA, 咁仲判斷小朋友係全港既成績排名。

即係舉例,普通地區學校考頭十名,會叻過傳統 ...
只有雙數年Pre一S1才影響小學,tsa完全不影響個小學生。其實連小學校長都唔會知佢學生在全港或區域排名。個細路的區域排名,在自行階段,自行報果間中學在面試前,只是會知區域排名,會排條隊選學生。若學生報私校丶直資,冇人知排名。到搞珠派位,只會按三個級別派位,也冇人知全港排名或區域排名。

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-03-18+發表

原帖由 conniewktang 於 16-03-19 發表
只有雙數年Pre一S1才影響小學,tsa完全不影響個小學生。其實連小學校長都唔會知佢學生在全港或區域排名。個 ...
全港排名根本唔會有人排,也冇人知!

ChiChiPaPa 發表於 16-3-19 23:04
我見妳之前出過支持李偲嫣的帖。妳說有老師話找作者名難,是否想側面支持政府的小三TSA政策?

...
我支持有機制確保學校教學品質,雖然在我兩個小朋友所讀學校根本不担心會有教學質素問題,唔參加TSA都唔怕, 但我覺得辦學團體不應無王管, 尤其受政府資助的學校. 另外我支持李偲嫣的政見,但我不會認同她所涉及錢債糾纷.

ChiChiPaPa 發表於 16-3-19 08:56
正因為政府錯用小三TSA去監察學校的教學成效,而做成校內考試TSA化。私校沒有校評不受影響,名校亦因有過往傳 ...
無論如何, 教局已回應社會聲音, TSA作出微調, 也是好事一宗!

咁有冇機制確保教育局政策品質?

little_yolky  「理論上」立法會係可以作監察既角色,但係依家立法會.........唔駛再講了  發表於 16-3-22 17:23
bee918  真係無. 見佢阿頭咩質素....  發表於 16-3-22 13:30
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

karen55407 發表於 16-3-19 11:52
有某學校老師告訴我,小三TSA英文閲讀理解問本圖書面顯示作者是誰,對佢學校嘅學生嚟講,係深到離晒譜。我 ...
講開又講,
我朋友做補習社(補中學),佢話有d中學生可以連computer都唔識串。。。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-19+11:52+有

原帖由 bbforever 於 16-03-20 發表
講開又講,
我朋友做補習社(補中學),佢話有d中學生可以連computer都唔識串。。。
我覺得這不太關TSA事,這是學生普遍沒有閱讀習慣造成的,有啲更不懂phonics, 字都未識讀,點識串。

conniewktang 發表於 16-3-20 07:28
我覺得這不太關TSA事,這是學生普遍沒有閱讀習慣造成的,有啲更不懂phonics, 字都未識讀,點識串。

...
「將所有問題都歸咎於TSA考得唔好既事,然後,冇TSA就冇人知學生成績唔好」呢個係一個坑

cal@wicked    發表於 16-3-22 17:38
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:咁有冇機制確保教育局政策品質?

原帖由 MASAYA 於 16-03-20 發表
呢個問題由教局負責

引用:咁有冇機制確保教育局政策品質?

原帖由 MASAYA 於 16-03-20 發表
應該冇!就算有,都是如同虛設!

如果有,我們局長應該另有其人

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

冇TSA就冇監管?教局冇咁兒戲吧!記得小時讀書都有視學,抽檢功課考卷。其實依家仲有冇?希望唔係整咗個TSA就取消埋,齋用數據評核。
話時話,啲數據俾咗學校後有冇支援?例如提供方法,資源幫助學校提升較弱的部份。還是一句『成績唔掂,搞掂佢啦』算數?

Yanamami 發表於 16-3-19 10:13
有考TSA既学校就算發現学生水平差,学校真会改善課程同教学方法,去提升学生質素嗎?定係搏老命去操去谷学 ...
我小朋友的學校, 在頭一兩年的TSA 成績唔好, 學校真係有跟教育局的建議去改課程, 而之後的兩三年已經高過全港平均水平了. 所以我覺得 TSA 有其價值的, 小三時發現不足, 仲有時間去補救, 否則去到升中先知就大件事, 害了班學生.  教育局建議咗的, 學校跟唔跟就取決於學校. 如果為了TSA 結果靚仔, 唔靠改課程而靠谷學生操 TSA, 咁就已經睇到學校有幾有心做教育啦.

chanwendy 發表於 16-3-21 11:05
我小朋友的學校, 在頭一兩年的TSA 成績唔好, 學校真係有跟教育局的建議去改課程, 而之後的兩三年已經高過全 ...
実情係根本唔应該等小朋友升中先知佢地程度得唔得~你小朋友小—時,已有小六畢業生,佢地果屆派位如何?課程改係為低年班以後升中果班改,已升中既就恨錯难返~改唔切?你小朋友升小二時果批小六升中成績如何?校方係应該每年檢討、每年改進,而唔係等小朋友小三時考完个TSA先去改,小四已深好多,根基弱要短時间提升,点都比由小—教起难度高。

bee918    發表於 16-3-22 13:31
ANChan59  Well said. Some parents misled by EDB, schools did nothing to improve the standard unless have "fee   發表於 16-3-21 11:58

引用:冇TSA就冇監管?教局冇咁兒戲吧!記得小時

原帖由 akys 於 16-03-20 發表
冇TSA就冇監管?教局冇咁兒戲吧!記得小時讀書都有視學,抽檢功課考卷。其實依家仲有冇?希望唔係整咗個TSA ...
視學現在當然還有,但咪又係學校老師做場好戲而已。學校應該積極檢討同改革課程,這樣才可幫學生學得更好,升中也會更好!

conniewktang 發表於 16-3-21 23:49
視學現在當然還有,但咪又係學校老師做場好戲而已。學校應該積極檢討同改革課程,這樣才可幫學生學得更好, ...
個人思考習慣係有問題先了解制度,再搵出源頭,對症下藥。治標治本邊個好啲?有啲嘢齋治標係永遠解決唔到問題嘅。
‹ 上一主題|下一主題