用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?
樓主: Wonderlady
go

無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績? [複製鏈接]

karen55407 發表於 16-3-19 11:31
咁咪有個結果話你知你啲學生邊度差囉!唔考咪無囉!學校更可以有性格啲,我係咁差㗎!我唔改呀!

...
算啦,睇你講既係想TSA幫弱校改善教學,我係覺得冇TSA,弱校可以更針對每個學生去改善學習,大家都係出於希望弱校得到改善,只係諗法唔同,唔再講喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-3-19+11:18+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-19 發表
有某學校老師告訴我,小三TSA英文閲讀理解問本圖書面顯示作者是誰,對佢學校嘅學生嚟講,係深到離晒譜。我亦有親戚就講某新界區熱門學校,原來都有為TSA而要補課,佢仲話全區都係咁。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-19+11:31+咁

原帖由 MASAYA 於 16-03-19 發表
算啦,睇你講既係想TSA幫弱校改善教學,我係覺得冇TSA,弱校可以更針對每個學生去改善學習,大家都係出於希 ...
我只見到家長真係以為TSA幇到弱校,最幫到弱校是在改善 Pre-S1,升中是零和的,當有學校B1學生多於50%,自然有學校低於33%。

看完個帖,見到不少家長連基本事實都搞不清楚,TSA真的能改善教與學?Show me the evidence , not repeat the BS from EDB.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁學校自己點知自己有幾多人屬band 1? 要升中派位幾多人入band 1先估計到?

ANChan59 發表於 16-3-19 11:59
我只見到家長真係以為TSA幇到弱校,最幫到弱校是在改善 Pre-S1,升中是零和的,當有學校B1學生多於50%,自 ...
你講既係針對升中,我係想講改善整體教育,如果學校真係改善到學生學習,就算band2又點?全體band2, band3都有改善既話,就算呢班學生最後升唔到大學,整體學生質素都會比以前好,我覺得教育局應該睇全體,唔係要學生去爭band1,你講得啱,band1得33%,你點改都係33%,除非改兩band制,咁咪直接升到50%囉,教局都係鍾意睇數字啫
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:咁學校自己點知自己有幾多人屬band+1?+要升

原帖由 kayi0556 於 16-03-19 發表
咁學校自己點知自己有幾多人屬band 1? 要升中派位幾多人入band 1先估計到?
Yes.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-3-19+11:16+算

原帖由 MASAYA 於 16-03-19 發表
係咪都谷個d學校應該會接受甚至主動要求TSA,名正言順將個責任推畀教局
初小谷TSA能力係無用,所以先難找到50所學校參加今年小三TSA。小六TSA對學校來說,比較有價值,除了沒人說取消小六TSA外,還有不少學校主動參加今年optional的小六TSA。

回覆:MASAYA 的帖子

你再看看前面家長回帖,家長的不安源於升中成績,以為TSA可以幫學校多些B1,B2學位。

你說以TSA反饋,改善整體教與學,我覺得比校內評核反饋滯後,及正如你之前所說,沒有記名,不知誰懂?誰不懂?只能個個操!Beat the bush !

ANChan59 發表於 16-3-19 12:15
你再看看前面家長回帖,家長的不安源於升中成績,以為TSA可以幫學校多些B1,B2學位。

你說以TSA反饋,改善 ...
我係話小三TSA阻礙學生真正需要既改善地方呀

ChiChiPaPa 發表於 16-3-19 12:12
初小谷TSA能力係無用,所以先難找到50所學校參加今年小三TSA。小六TSA對學校來說,比較有價值,除了沒人說取消 ...
係呀,50間都搵唔到,所以我唔相信大部份學校催谷係本身既方針,而係被逼,有得㨂佢地都唔想

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-19+發表

原帖由 karen55407 於 16-03-19 發表
有某學校老師告訴我,小三TSA英文閲讀理解問本圖書面顯示作者是誰,對佢學校嘅學生嚟講,係深到離晒譜。我 ...
其實tsa 的確變左質,要改善應該係考核內容及監控學校操練問題,而非一刀切唔考。況且亦並非間間學校都要求補課操學生,至少我知好幾間都冇加操。
anyway 唔再回應啦

karen55407 發表於 16-3-19 11:52
有某學校老師告訴我,小三TSA英文閲讀理解問本圖書面顯示作者是誰,對佢學校嘅學生嚟講,係深到離晒譜。我 ...

其實好多學校, 就算唔係名校, 小一中文英文讀書報告都已經要寫書名, 作者名和出版社, 到小三仍覺得這問題深到離晒譜, 會唔會學校其實係太淺?

MASAYA  呢個例子就係要帶出呢個討論結果,呢d一教就識,唔識只係冇教,同深淺有乜關係   發表於 16-3-19 13:25
洋蔥頭媽咪  你啱,初小簡單讀書報告學校已教  發表於 16-3-19 13:12
HaYi  就係反應左有人說TSA 深, 因佢地普通的都未達標. 原因點解冇人知, 但就係知要改善下, 起碼P3都要學下哩D.   發表於 16-3-19 13:03

MASAYA 發表於 16-3-19 12:28

I see.
We don't support P3 TSA.

MASAYA 發表於 16-3-19 12:28
Exactly!
答:
HaYi  你肯定TSA的feedback 冇影響(改善) 學校的教法?  

[size=29.9655px]十二分肯定校方以補課谷TSA去提高所謂成功多於勞師动众檢討課程、改善教学質素去提升学生能力~

[size=29.9655px]要分清楚,升中成績好既小学,本身教学做得好,学生先考乜試都成績好,管它TSA HKAT GJJR DRV. GFS......whatever! 別本末倒置~身為校長老師,唔知乜係好既升中水平,無目標、無方向,要—个TSA去話佢知自己学生边度不足?禁难怪係弱校了~

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-03-18+發表

原帖由 little_yolky 於 16-03-18 發表
無咗TSA,但無話取消pre-S1。pre-S1至關升中事,TSA唔關升中事,大家到底講幾多次先明。 大家以後 ...
乜原來仲有個試叫pre S1? 真係唔知喎。

回覆 Yanamami 的帖子

身為校長老師,唔知乜係好既升中水平,無目標、無方向,要—个TSA去話佢知自己学生边度不足?禁难怪係弱校了~

ANChan59 發表於 16-3-19 09:58
其實外地都有類似TSA的基本測試,多是在14歲左右(中三),不會在小三。小一至小三是輕鬆學習及適應的,不應 ...

有些國家小學都能有類似的考試,但未必咁細個就做,有時高小一次,初中一次。
但多數唔操練,因為個個唔操,好公平 (kind of)。

Wonderlady 發表於 16-3-19 14:17
乜原來仲有個試叫pre S1? 真係唔知喎。

楼主,贈你錦囊一个:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646&extra=page%3D3

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-3-19+08:43+

引用:其實冇學能測驗,冇TSA,+咁仲判斷小朋友係

原帖由 Wonderlady 於 16-03-18 發表
其實冇學能測驗,冇TSA, 咁仲判斷小朋友係全港既成績排名。

即係舉例,普通地區學校考頭十名,會叻過傳統 ...
知來做乜?

‹ 上一主題|下一主題