用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?
go

無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績? [複製鏈接]

其實冇學能測驗,冇TSA, 咁仲判斷小朋友係全港既成績排名。

即係舉例,普通地區學校考頭十名,會叻過傳統名校頭三十名嗎?

1    0    0    0

引用:其實冇學能測驗,冇TSA,+咁仲判斷小朋友係

原帖由 Wonderlady 於 16-03-18 發表
其實冇學能測驗,冇TSA, 咁仲判斷小朋友係全港既成績排名。

即係舉例,普通地區學校考頭十名,會叻過傳統 ...
無咗TSA,但無話取消pre-S1。pre-S1至關升中事,TSA唔關升中事,大家到底講幾多次先明。 大家以後唔好再埋怨小朋友講極都唔明了。

bee918    發表於 16-3-22 13:11
小彗    發表於 16-3-22 11:10
subb    發表於 16-3-22 10:35
sillything    發表於 16-3-20 22:17
anixon    發表於 16-3-19 16:12

考左TSA都唔見得会知道小朋友係全港成績既排名,同埋自己学校同其他学校既比較吖~

实際d唔係睇升中派位好d咩?http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6

回覆:無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?

講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa 某程度係監察住間學校教成點,冇左tsa 弱校教到水準狂跌,教到垃圾咁都冇人知,到小六升中先發現已經太遲,受害始終係小朋友。只有弱校才害怕 tsa,但太多家長為反而反,完全冇諗清楚不是考 tsa 問題。
利申. 我嘅小朋友全部已考過 tsa, 基本上完全冇問題。
anyway 我不想爭論,不喜勿插。

patrickBB  同意  發表於 16-3-21 14:09
mother904    發表於 16-3-19 22:44
HaYi  same with you  發表於 16-3-19 12:53

Edb 之前有公報tsa results 的嗎

引用:講真,我係唔讚成取消tsa,++pre+s1+先係關

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-19 發表
講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa 某程度係監察住閰學校教成點,冇左tsa 弱校教到水 ...
說得對。

引用:講真,我係唔讚成取消tsa,++pre+s1+先係關

講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa ...
正因為政府錯用小三TSA去監察學校的教學成效,而做成校內考試TSA化。私校沒有校評不受影響,名校亦因有過往傳統而不大受影響。但很多其他小學已經受影響,亦帶來社會上TSA能力操練的風氣。

利申:我有兩個小孩,一個中六,一個小六。小三TSA已與我無關,所以都不大想回有關TSA的帖。不過,只係因一個小孩讀私小,一個讀官小,見到TSA帶來的分別,忍不住,又講了一些。

回覆:無左TSA, 咁點樣知道小朋友既成績?

其實外地都有類似TSA的基本測試,多是在14歲左右(中三),不會在小三。小一至小三是輕鬆學習及適應的,不應為小三TSA預備。

小六TSA還可以,但事實同時有 HKTA(Pre-S1),這些考試真的不可以合併?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-19 08:08
講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa 某程度係監察住間學校教成點,冇左tsa 弱校教到水 ...
有考TSA既学校就算發現学生水平差,学校真会改善課程同教学方法,去提升学生質素嗎?定係搏老命去操去谷学生TSA練習?你我都知只会係後者吧~有心有力既学校同校長,会等TSA黎話佢知,自己既学生水平係点嗎?唔冼等P6学生升中先知啩?檢討过去呀~而家唔係有新產品难出市場要等市場反应呀~年年都有人畢業,都可檢討自己成品質素啊~

little_yolky  曾主席學校就係前者,不過so far剩係聽過佢一間。  發表於 16-3-21 11:49
HaYi  有TSA校方冇得當不知, 冇TSA, 真係校方做咩都冇人知.  發表於 16-3-19 12:56

醒目開學勳章

以前3 年级的TSA 的目的話係了事學生的學習程度. 但唔知點解有人(在學校和政府)解釋為了解學校教學情況. 引至學校催谷學生, 加多TSA 練習. 但課本的課程無仔細教, 要D 家長自己教.

學生可能真係識多咗嘢, 不過對學生學習失去興趣.

重有對我E D 又忙又EQ 低的家長好E 發癲.

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-19 08:08
講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa 某程度係監察住間學校教成點,冇左tsa 弱校教到水 ...

我區龍頭都表明唔會接受TSA邀請,怕唔怕同覺得有冇用係兩回事。每年都有小六生升中,唔會突然就變成唔知學校教成點呱,如果今年開始冇小三TSA,三年後畢業生就會變晒垃圾?

而且不記名TSA係破壞緊因材施教,如果就係因為TSA去改變教育方法,每個學生操同一卷份,點去改善每個學生個別問題?今次多學生呢部份錯得多,之後就針對呢部份,但每個學生失分既原因都唔同,不記名點會幫到佢地?

HaYi  如此說小學統一課程冇意思?  發表於 16-3-19 12:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我做人老豆都未夠十年,蒲ek幾年都知道初小學生大概學術上會struggle 乜,不如請個人專蒲ek重化算la

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-3-19+08:43+

講真,我係唔讚成取消tsa,  pre s1 先係關升中事,但 tsa ...
完全同意!沒有TSA,置身於弱校家長以為在自己學校名列前茅就得,卻矇然不知學校學去考HKAT時成績包底,到頭來自己子女考得前也並非band one生

引用:我做人老豆都未夠十年,蒲ek幾年都知道初小

原帖由 MrBeast 於 16-03-19 發表
我做人老豆都未夠十年,蒲ek幾年都知道初小學生大概學術上會struggle 乜,不如請個人專蒲ek重化算la ...
現在主導教育的思維,是來自以前量米數鹹魚的會計佬及銀行家!專攻 Micro Mangement 及捽數!

亞瑟王及飯焦將它發揚光大,現在又好似唔關他們事,是大學,辦學團體,學校,老師及家長⋯⋯的事!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

karen55407 發表於 16-3-19 11:03
完全同意!沒有TSA,置身於弱校家長以為在自己學校名列前茅就得,卻矇然不知學校學去考HKAT時成績包底,到 ...
而家有TSA,但弱校家長知道名列前茅都升唔到band1,咁幫到咩呢?因為TSA改善左教學?改善左都仲係跟唔到大隊?

cl_kaka  TSA咪就係改善到令小朋友1年級已經要預備TSA,1年級已級要考閱讀理解!  發表於 16-3-19 13:56
HaYi  你肯定TSA的feedback 冇影響(改善) 學校的教法?  發表於 16-3-19 13:00
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-19+發表

原帖由 karen55407 於 16-03-19 發表
完全同意!沒有TSA,置身於弱校家長以為在自己學校名列前茅就得,卻矇然不知學校學去考HKAT時成績包底,到 ...

算啦,咩制度總有利弊,tsa 原意根本冇話要學校摧谷學生,冇話要補課,冇tsa 亦唔代表學校唔會谷學生,不過改過個名用其他名義啫。

Pre-S1 會唔會公報成績?

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-19+11:03+完

原帖由 MASAYA 於 16-03-19 發表
而家有TSA,但弱校家長知道名列前茅都升唔到band1,咁幫到咩呢?因為TSA改善左教學?改善左都仲係跟唔到大 ...
咁咪有個結果話你知你啲學生邊度差囉!唔考咪無囉!學校更可以有性格啲,我係咁差㗎!我唔改呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-19 11:16
算啦,咩制度總有利弊,tsa 原意根本冇話要學校摧谷學生,冇話要補課,冇tsa 亦唔代表學校唔會谷學生,不 ...
係咪都谷個d學校應該會接受甚至主動要求TSA,名正言順將個責任推畀教局

引用:Pre-S1+會唔會公報成績?

原帖由 kayi0556 於 16-03-19 發表
Pre-S1 會唔會公報成績?
對小學不會!

‹ 上一主題|下一主題