用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!
樓主: 亮燈
go

香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-19+發表同意,

原帖由 ANChan59 於 16-03-19 發表
忽發奇想,功課能否有 core 及 extended 兩部份,學生及家長一定要做 core,extended 部份就各取所需,可以 ...
"學生同家長一定要做core" -- 點解家長都要做?。
我成日同阿仔講,功課丶成績表上寫嘅係佢嘅名,吾係我個名!點解我要參與其中?我嘅角色只係提供支持,吾應該幫佢手做!到時學到幾多丶成績幾好都係佢自己嘅!100%! 咁佢先值得proud of! 掉返𨍭讀得吾好亦冇得頼!自己負責同解決。當然我會心理上同方法上輔導佢,但吾會幫佢做。佢試過叫我幫佢默書,讀課文比佢聽佢默,我教佢你自己讀一次録低佢,播返出黎默。我覺得佢學識搵方法自己解決問題比死背課本有用。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-19+發表忽

原帖由 Ruby1219 於 16-03-19 發表
我成日同阿仔講,功課丶成績表上寫嘅係佢嘅名,吾係我個 ...
乜你講既野同我諗既都係一樣!好認同,所以我會同佢地講,你地有100分,唔係我叻,你地0分,又唔係我冇面,你地自己諗啦!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+16-03-19+發表"

原帖由 亮燈 於 16-03-19 發表
乜你講既野同我諗既都係一樣!好認同,所以我會同佢地講,你地有100分,唔係我叻,你地0分,又唔係我 ...

Ruby1219 發表於 16-3-19 12:38
我成日同阿仔講,功課丶成績表上寫嘅係佢嘅名,吾係我個 ...
In previous posts, parents complained other parents requested more homework, that's why I put students and parents can have options to pick.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

I don't think quantity of homework matters, I would focus on what skill does a student pick up / develops from school learning, homework is only part of the tool. The heavier the homework loading doesn't mean the more a student can absorb.

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+16-03-19+發表"

原帖由 亮燈 於 16-03-19 發表
乜你講既野同我諗既都係一樣!好認同,所以我會同佢地講,你地有100分,唔係我叻,你地0分,又唔係我 ...

睇下今日「吾局長」的態度和說話,就知香港教育幾咁吾得掂,下一代 教育就係咁係佢地手中玩完⋯

EIKO

引用:+本帖最後由+英子+於+16-3-19+18:42+編輯+\

原帖由 英子 於 16-03-19 發表
呢條正XX,跟本係特登咁做,有乜理由,香港已經唔夠大學學位,但仲反而要用我地納稅人既錢津貼中(国)學生,而自己既子女就冇學位,跟住就話要我地D學生去福建讀佢D大學,有冇攪錯?

polo819  睇完這人今日的態度,就知道香港的教育已死,好心痛。  發表於 16-3-19 22:47

回覆:亮燈 的帖子

阿细啲Maths,家課,F2,喺不用交,所以喺不用做。加上能力不高,一知半解,你唔跟,她更是旦。老師叫我唔好放手,what!固然阿细本身亦有不是,唯有一起應付。只怕我拍抬,最後傷感情。

大家好!我朋友都受不了dse的壓力,想送出英國讀,但今年九月年紀只啱報year11 ,請問大家知唔知邊間會收十一班,佢個仔成績唔錯,靜就靜左d, 但文科理科都好成績。

引用:大家好!我朋友都受不了dse的壓力,想送出

原帖由 dc0115 於 16-03-19 發表
大家好!我朋友都受不了dse的壓力,想送出英國讀,但今年九月年紀只啱報year11 ,請問大家知唔知邊間會收十 ...
搵agent幫手,因時間不多。

回覆:亮燈 的帖子

真是搵agent好D,朋友女兒去年讀完中四,走得很急,即跳去英A level. lower six,分數高咗,讀3科,校園生活好enjoy.

多謝兩位!!!中四過 UK A Level, 即不一定要有GCSE成績,也可報Year 12& 13 兩年A Level課程?

忘了問可有agent介紹?謝謝!

dc0115 發表於 16-3-19 21:51
忘了問可有agent介紹?謝謝!
Academic Aisa , 英倫 , 迪昇

回覆:dc0115 的帖子

check pm pls

回覆 亮燈 的帖子

呢條友好厚顏無恥

回覆:ANChan59 的帖子

有喎!小先就讀grade 1, 老師見他喜歡閱讀,往往在鼓勵下也交出「額外」的質素,於是,著我:如果有時間有興趣,請他多做一份「閱讀分享」(超簡單),旨在鼓勵,若小朋友不願,就不勉強。

引用:回覆+亮燈+的帖子 呢條友好厚顏無恥

原帖由 merci2046 於 16-03-20 發表
回覆 亮燈 的帖子

呢條友好厚顏無恥
成個政府都係

‹ 上一主題|下一主題