用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!
樓主: 亮燈
go

香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者! [複製鏈接]

引用:Quote:亮燈+發表於+16-3-18+09:18+呢D唔係

原帖由 nintendo 於 16-03-18 發表
你有你鬧,我見 FB 有人生撐。
好多人走火入魔。
果D家長應該送子女去中(国)讀書,佢地仲神啦!

唉, 講開又講, 我女小學同中學英文科考試都出現過, 答案係岩既, 但因要跟香港教育局既標準答案, 老師無奈要當佢錯而扣分!!! 阿女好無隱

引用:呢D唔係教育,係製造大量失敗者! +++AB +

原帖由 亮燈 於 16-03-18 發表
呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

AB

醒目開學勳章

123BB 發表於 16-3-18 14:54
唉, 講開又講, 我女小學同中學英文科考試都出現過, 答案係岩既, 但因要跟香港教育局既標準答案,  ...

這個問題阿仔小一已經遇上, 英文測驗要填充, 阿仔填的生字正確, 前文後理相通, 但是老師比0分, 原因是所填的生字並非老師教的範圍內

回覆:亮燈 的帖子

我有認真想過,以我水平,想到所有代碼都是0。也許不是對,但絕對不是錯。見笑了。

唉!可以出国当然好,但暫時未有能力的只好硬食

回覆:香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

真係神經病,搵D細路黎攪:

回覆:香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

唔通識計就等如神童?

小嵐子 發表於 16-3-18 18:16
唔通識計就等如神童?
神童?你地各位年紀輕,記得我細個時,香港出左個計數好叻既小朋友,報紙、電視都稱呼佢做「神童輝」,又上電視(好似係上歡樂今宵表演),又拍過電影添!但又如何呢?之後就冇人提起過喇!

回覆:亮燈 的帖子

亮燈 發表於 16-3-18 18:25
神童?你地各位年紀輕,記得我細個時,香港出左個計數好叻既小朋友,報紙、電視都稱呼佢做「神童輝」,又上 ...

左丁山昨日有篇文章,很有意思:

靈堂有感

從去年11月開始,左丁山的師傅輩、長輩、同輩、同學輩,至今已有七人離世,頗覺得人生無常,死亡與交稅是世上最肯定發生的事。剛出席了一位中學同學的喪禮,便收到了短訊,一位知名朋友的丈夫魂歸天國,時間相差未免太短了吧。

中學同學的喪禮,非常簡單,寧靜,絕不吵鬧,同學的兒子致辭完畢,有另一位同學致悼辭,便告禮成,一般來說,在這樣的場合致辭,總以禮貌為先,說好不說壞。但這日孝子的談話異常直率,不忌諱地,隱約地說出亡父的短處,但也很令人感動!左丁山知道因婚姻關係,同學與兒女的關係不算親密,也不常見面,但畢竟血濃於水,在同學生意不濟的時刻,知道兒子患病入了公立醫院,他還是「撲水」把兒子送入私家醫院療理,與兒女恢復良好關係。

一些朋友說左丁山個人經歷及體驗不可「翻抄」給他人參考。左丁山卻不同意,認為事在人為。人老了,見得悲歡離合之事太多,覺得每個世代的成功與失敗,喜怒哀樂,大部份與個人品性有關,與父蔭無大關係,如果大財團、大企業可永遠主宰商界發展及阻礙別人發達,那麼香港戰後便不會出現一眾商界地產富豪,英資怡和太古還是各領風騷,美國的GMIBM、柯達也會永遠稱雄,不會有無名小子喬布斯、蓋茨、薩格堡的顛覆科技業面世。像上述那位中學同學,自小家庭富裕,班上最有錢,會考成績出眾,輕鬆考入美國長春藤名校,風頭之勁,令我們一班窮小子書友只有羨慕的分兒。但人生是長途賽,中學畢業五十年後,他失去了健康,事業不復舊觀;反而今天班上同學最有商業成就的,當年讀書不過爾爾,也沒進過大學。嚴格來說,這位同學是贏在起跑線,輸在終點線。這一點,左丁山本來不忍說出來,但聽了他兒子在靈堂上率直之言,他的中學同學、大學同學都聽到了,他的少年好友黎智英也在場,而且肥佬黎知道他的事情可能比他的兒女更多,故此左丁山也不怕寫出自己的觀感。

上天是很公平的,自助者天助,富二代未必勝得過窮二代,只要窮二代有志氣、有EQ,便有成功希望。今天一些出身underprivileged家庭的青年,及其代言人(社工),愛說社會對他們不公,他們吃虧在起跑線!如果當年一個貧童受社工這樣輔導,他不會變成日後的肥佬黎。

引用:Quote:亮燈+發表於+16-3-18+18:25+神童?你

原帖由 skIII 於 16-03-19 發表
左丁山昨日有篇文章,很有意思:
靈堂有感
從去年11月開始,左丁山的師傅輩、長輩、同輩、同學輩,至今已有 ...
同意,贏在起跑線郤輸在終點線,這句我亦講過,所以我覺得依家香港D學校係走火入魔,包括一部份怪獸家長。

記得阿大當年讀小一、二時,學校俾好少功課,好輕鬆,但當阿細讀小一、二時,突然功課多左好多,我好唔明,同一間學校,點解幾年時間會多咁多功課呢?終於明白了,在開家長會時,校長話有部份家長要求學校加功課,我諗,你申請入呢間學校前,明知少功課,如果你覺得要多功課就唔好申請呢間啦!真係俾佢地累死,令到我同阿細關系麻麻地,因要佢做完功課而有鬧過佢。

而阿大在香港既成績,除左數學之外,其他都係麻麻,尤其是英文、科學,唔合格係家常便飯,而我亦唔會因為咁樣鬧佢,到依家去左英國,雖然都唔係好好,但成績肯定好過係香港讀,點解呢?好喇!九月到阿細去喇!而阿細既成績比阿大更差,希世英國教育幫到佢啦!

回覆 skIII 的帖子

左丁山認為每個家庭、每對父母,都要負起最大責任,不要諉過社會及教育制度的壓力。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3237591&extra=page%3D1

引用:Quote:原帖由+skIII+於+16-03-19+發表左丁

原帖由 亮燈 於 16-03-19 發表
同意,贏在起跑線郤輸在終點線,這句我亦講過,所以我覺得依家香港D學校係走火入魔,包括一部份怪獸 ...
曾經響阿仔小二家長會(已經係國際學校),有香港家長問外籍副校長係咪每日會有功課帶返屋企做,個校長答吾會,佢地會有class work比小朋友響上堂時完成,佢問d家長你地放工放假會吾會問老闆攞功課返屋企做?😏

阿仔小學時好少功課,初中都吾多,而家響英國讀高中多d,佢話係忙但吾辛苦,相信功課量同考試壓力仍然比香港小學少!佢讀國際學校時,上堂做好多寫好多嘢,學期尾先攞哂返黎。曾經有老師話係專登吾比帶返屋企做,費事家長幫手。學校亦叫家長吾好睇同改佢地d功課,因為咁樣老師吾知小朋友識乜吾識乜。

引用:Quote:原帖由+skIII+於+16-03-19+發表左丁

同意,贏在起跑線郤輸在終點線,這句我亦講過,所以我覺得依家香港D學校係走火入魔,包括一部份怪獸 ...
忽發奇想,功課能否有 core 及 extended 兩部份,學生及家長一定要做 core,extended 部份就各取所需,可以做,可以不做,不用拖累對方!

考試只考 core ⋯⋯

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-19+發表同意,

原帖由 ANChan59 於 16-03-19 發表
忽發奇想,功課能否有 core 及 extended 兩部份,學生及家長一定要做 core,extended 部份就各取所需,可以 ...
我好同意RUBY1219果間國際學校既做法,講得好有道理,可惜香港D學校唔會做亦唔敢做,因為香港D家長唔會接受子女冇功課做,好變態。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-19+發表同意,

原帖由 Ruby1219 於 16-03-19 發表
曾經響阿仔小二家長會(已經係國際學校),有香港家長問外籍副校長係咪每日會有功課帶返屋企做,個校長答吾 ...
副校長講得好有道理

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-19+發表忽

我好同意RUBY1219果間國際學校既做法,講得好有道理,可惜香港D學校唔會做亦唔敢做,因為香港D家長唔會接受 ...
我們選擇學校,功課量,考試在假期前後,都是指標。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-19 11:14
忽發奇想,功課能否有 core 及 extended 兩部份,學生及家長一定要做 core,extended 部份就各取所需,可以 ...
ANCHAN、完全不是奇想。 因女児学校是有的、但是個別老師安排。 例 這部分全部同学一定要交、for those who are more interested in the topic, you can also do xxxxx. 女児有時又真係会does more in topics she finds more interesting.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-3-19+11:14+忽發

原帖由 Mighty 於 16-03-19 發表
ANCHAN、完全不是奇想。 因女児学校是有的、但是個別老師安排。 例 這部分全部同学一定要交、for those  ...
Great , we need more schools and teachers have guts not to follow the status quo.

‹ 上一主題|下一主題