用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!
go

香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

呢D唔係教育,係製造大量失敗者!
AB
-CD
EF
+GH
PPP

求各英文字母所代表的數字

簡直痴線

回覆:香港呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

在FACEBOOK睇到呢條直式題目,好離譜!

回覆 亮燈 的帖子

俾幾多歲做?

引用:回覆+亮燈+的帖子 俾幾多歲做?

原帖由 merci2046 於 16-03-18 發表
回覆 亮燈 的帖子

俾幾多歲做?
FB幅相顯示係天主教聖安德肋小學,P1-P2做既!

亮燈,你有冇聽昨晚光明頂,香港教育令好多學生感到失敗,英國寄宿係批判思考,
所以學生得到成功感!

EIKO

講得好,香港教育多產失敗感!

引用:亮燈,你有冇聽昨晚光明頂,香港教育令好多

原帖由 英子 於 16-03-18 發表
亮燈,你有冇聽昨晚光明頂,香港教育令好多學生感到失敗,英國寄宿係批判思考,
所以學生得到成功感!

...
我十幾廿年冇聽收音機喇!依家聽網台,陶傑之前在望子成材節目都講過類似既說話。我都同意!

引用:Quote:原帖由+英子+於+16-03-18+發表亮燈,

原帖由 亮燈 於 16-03-18 發表
我十幾廿年冇聽收音機喇!依家聽網台,陶傑之前在望子成材節目都講過類似既說話。我都同意!

...
其實我都係上網聽,算不算是半個網台

EIKO

引用:Quote:原帖由+merci2046+於+16-03-18+發表

原帖由 亮燈 於 16-03-18 發表
仲寫明初級組

回覆:亮燈 的帖子

邊處?請賜教。謝謝。

回覆:torunpoland 的帖子

聽到喇!昨晚3月17號晚上,陶生請了一位自九歲留英(寄宿)之後升上碩士的年輕人分享。他說,academics內容都是差不多,但著實character building, 先尋求興趣後追求知識,老師也看重每個學生需要。他提到每星期日要上chapel 唱聖詩,或者分享一下詩歌內容。宿舍有house傳統, 也講階級,越高年級越有特權(先分芝士、牛奶)。

他亦分享到,即使當初去到英文差,都令到他喜歡上學,受到老師尊重,只要肯加入、肯試,例如舞台劇扮樹只得一兩句對白,老師同學都會接受自己,這是他最記得。至於知識,例如地理好多field trips, 真係摸沙睇湖,即使中四之後都冇再接觸地理,到依家都記得。只要喜歡上學,自然成績好,考了8A上去Warwick 讀經濟。

他還提到學校自少培養學生回報社會,即使捐一兩磅都歡迎,亦會鼓勵學生參與若干層面管理,例如提議星期五唔食fish and chips, 試過提議食中國菜。

引用:他還提到學校自少培養學生回報社會,即使捐

原帖由 torunpoland 於 16-03-18 發表
他還提到學校自少培養學生回報社會,即使捐一兩磅都歡迎,亦會鼓勵學生參與若干層面管理,例如提議星期五唔 ...
呢位先生其實係Britannia 創辦人

EIKO

回覆:英子 的帖子

I dunno until now. Thanks!

醒目開學勳章

亮燈 發表於 16-3-18 09:54

小一二就學奧數?

引用:Quote:亮燈+發表於+16-3-18+09:54+FB幅相顯

原帖由 3b 於 16-03-18 發表
小一二就學奧數?
我估計係走火入魔或係立心不良

亮燈 發表於 16-3-18 09:18
呢D唔係教育,係製造大量失敗者!

AB

你有你鬧,我見 FB 有人生撐。
好多人走火入魔。

亮燈 發表於 16-3-18 09:54

好出名?
而家反而係 D 超級神校正常過 D 地區校。
地區校成日想上位,難得係一定有家長 bye。

香港有D家長認為孩子是小超人,千方百計入神校,就是不幸重覆的因由