用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行?
go

請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行?

想去玩下,8月有無邊D時間可以?去年細囡升中一吾敢去...

我仔去年DSE經驗, JUPAS 放榜後就好難去玩啦, 好忙架, 所以, 要去旅行最好係JUPAS 放榜前, 其實可以既話, DSE 放榜前去玩係開心啲!

cdefg2333    發表於 16-3-19 12:07

回覆 BestHKMother 的帖子

謝..其實吾係我阿囡,係親戚想一齊姐..

引用:想去玩下,8月有無邊D時間可以?去年細囡升中

原帖由 ydoris 於 16-03-18 發表
想去玩下,8月有無邊D時間可以?去年細囡升中一吾敢去...
我地今年都會去旅行,計過 7月尾可以。

都係有驚,話晒係人地個囡.有咩事吾好啦.我打算推左同佢去..出年先.

回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行

放榜前可去短trip ,因二手準備,可能申請大陸,台湾,外國大學,辦簽証等要攬一至二個月

係LOR,仲話想去台灣讀

TwinWong  要準備下INTERVIEW, DSE 生最好搞掂晒至去旅行啦  發表於 16-3-18 16:20

我都plan 好6月頭就出發😊

謝...

女兒已經約了同學去旅行,佢又叫我download選民登記表給她,話5月初deadline,所以要現在交。現在的小朋友都有很多諗頭,不會只記掛考DSE。

nintendo    發表於 16-3-19 14:43

回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行?

最好放榜前去,我囝上年考dse,考完即分別同兩批同學去左兩次旅行,玩得好開心,之後就準備入大學比較忙

快樂鳥    發表於 16-3-20 23:05
***南無阿彌陀佛***

醒目開學勳章

我女會同同學去一次,七月尾一家人再去一次,juspa放榜前返,問過女

7月尾都得?

醒目開學勳章

引用:7月尾都得?

原帖由 ydoris 於 16-03-21 發表
7月尾都得?
點解不得?我問過個女,佢話放完榜無野攪,都是改返juspa choic次序,之後去完旅行返黎,等juspa放榜

回覆 CrabPincers 的帖子

會不會因應成績,報咩野,同埋其他升學途徑會同時做..定只是一心等聯招放榜?我只是八掛問下,明年我阿囡考DSE...

醒目開學勳章

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 會不會因應成績,

原帖由 ydoris 於 16-03-22 發表

會不會因應成績,報咩野,同埋其他升學途徑會同時做..定只是一心等聯招放榜?我只是 ...
我不知其他人係點,我女一早報左外國大學,文憑同副學士課程,佢話,如果成績夠,就連juspa choice都不用執,夠分讀大學,就排過choice, 不夠,就看外國果間收不收,都不夠,未讀副學士/文憑位,都是得個等字

如果你女出年考dse, 有無打算考ielts/sat? 報名外國大學,要有考先得,不同國家不同大學對分數有要求,要一早prepare

謝謝妳提點..我無咩既.估佢英文都係2和3是但一個架啦..我吾會出國啦,讀HD多啦,讀好些再駁上U..吾一定要連住既..識人讀完副學士做左年野先入U.去年畢左業啦...無壓力既...

引用:Quote:原帖由+ydoris+於+16-03-21+發表7月

原帖由 CrabPincers 於 16-03-21 發表
點解不得?我問過個女,佢話放完榜無野攪,都是改返juspa choic次序,之後去完旅行返黎,等juspa放榜:wahah ...
me too ,我仔計過 7 月尾冇野要做,所以我地都 7 月尾去  

想請教下如果選的科目有得interview, 是在dse放榜前定後呢?

看學X社的出路指南ㄧ面試課程有清楚日期面鉽