用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後的成績
樓主: alwayssmile
go

升中後的成績   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 16-6-29 00:02
而且係無補習。
多数男仔数勁, 開堯就唔洗掂補,
女仔多数数學唔掂, 腦轉得無咁快

我仔也是上中學後成績差左.看來大家都係有高有低.  想請教如何溫IS? 又如何提升答題技巧?請指教.

kongkong 發表於 16-6-29 12:26
我仔也是上中學後成績差左.看來大家都係有高有低.  想請教如何溫IS? 又如何提升答題技巧?請指教. ...

F1 IS真係唔算難, 我仔上學期第一次考試, 自己溫完書, 串熟晒d生字(平時要串熟,唔好等考試先來記),我再幫佢成本書溫一次, 溫埋作業,  結果8X分.

今次大考, 我見上次佢自己都有溫書, 就放手俾佢自己溫, 岩岩派左卷IS有成9X分,比上學期仲進步左幾分.

我仔話IS 暫時來講唔難, 有溫書+運用常識就得, 唔需要花好多時間.   

補充小小, 我老公經常同阿仔傾自然科學既野, 所以我仔係呢方面比較興趣大d + 知多d, 可能對成績都有幫助.

october,明白.我仔係木頭.呢方面佢真係超級弱.又話自己有溫過. 我想起都煩.

October.  男仔溫書有時會有甩漏,我仔有同學考試前一晚先打來問,要考到第幾頁.  發表於 16-6-29 17:20

Acatmom 發表於 16-6-29 07:46
我就是這個意思,你就是最佳例子,中學(初中)校內成績平平,但到公開試就發力!

...
其實好多小學中一中二考第一的,有些真係去到中7 就唔再係第一。

samsam123321 發表於 16-6-30 22:53
其實好多小學中一中二考第一的,有些真係去到中7 就唔再係第一。

依家右中7勒 A level la...,忘記它吧...

可能低D情度的DSE仲可以靠背攞分。

kongkong 發表於 16-6-29 15:35
october,明白.我仔係木頭.呢方面佢真係超級弱.又話自己有溫過. 我想起都煩.
吓, 多数學校向一個月或半個月前EMAIL考試範圍比學生知仲有個別科目老師再SENT 一次學科範圍時, 叫學生努力及早温習
今次連補習老師紧張过我, 叫COUNTER WHATSAPP 提我, 話今日
佢同啊囡补过咩範圍, 叫我督促啊囡做佢比嘅題目

回覆 TwinWong 的帖子

咁個補習老師又幾盡責喎,即是話你個女學習態度好,肯學,因為今次是學年終结大考,很重要,考嘅範圍好大,好多野記

引用:回覆+TwinWong+的帖子 咁個補習老師又幾盡

原帖由 anna59 於 16-07-02 發表

咁個補習老師又幾盡責喎,即是話你個女學習態度好,肯學,因為今次是學年終结大考, ...
係! 我反而無比压力啊囡

盡責嘅補習老師吾系收左錢就算,有D會睇吓個學生有冇得教,先會提醒個學生又或者加堂

anna59 發表於 16-7-3 21:23

盡責嘅補習老師吾系收左錢就算,有D會睇吓個學生有冇得教,先會提醒個學生又或者加 ...
他對每個學生都係一視同仁架
‹ 上一主題|下一主題