用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後的成績
樓主: alwayssmile
go

升中後的成績   [複製鏈接]

chrischeung 發表於 16-3-19 13:48
回覆 ydoris 的帖子

又系几難過,我見仔班已有人簽了留班書了。
吓! 唔比下學期有回升, 咁快簽定留班書, 對小朋友都好大打擊喎

回覆:升中後的成績

朋友孩子第一年全校200人 ,考150-200

brother4 發表於 16-3-21 00:18
有甚么稀奇?我女F1考10x/180, 然而年年進步,而家F5已是20名內。只要学习态度良好,俾d耐心同鼓勵,選对科目就好了~

TwinWong    發表於 16-3-21 12:36

回覆 TwinWong 的帖子

咁快要留班,真係好傷自專心姐.阿囡有主科可及格,都係全級中至後姐...吾信考後個D主科全合格LOR. 我覺得老師講野有些過火左姐,收儉下大家她落台.
老實講,上學期真係陪太子讀書架,一到下學期,問親佢功課都做晒無問題. 簽QUIZ同DICT時都好高分下架...由小朋友自己去發力啦...我已然答應學期尾全科合格升班會有部PS4架....

4月又測驗,呢個EASTER要加油啦大家....瞓一覺咩都吾記得啦....再同小朋友一起努力...

brother4 發表於 16-3-21 00:18
我個夠系,中一大把上升空間!!!

回覆:ydoris 的帖子

如果你囡咁嘅成績都要留班,咁米4分1人要留班!無可能啦!班主任嚇左你囡嘅同時間,應該都嚇左好多人,只要落力d,你囡就唔會留班啦。(其它被嚇個d人,可能嚇完都無反應架)

ydoris  我連續2日家長日,情緒真係有少少低落..個心吾舒服.好似2個大打擊咁..希望吾會有下次..   發表於 16-3-21 10:33

我哋主科或平均分唔及格都有留班預警通知書,今次大約有一半人都有,用來嚇下佢哋會俾心機溫書,通常留級都係得個位數

ydoris 發表於 16-3-18 10:36
我覺得吾太SAD既.但老師話吾追返呢,一係留班,一係轉校.個句野HURT到我呀...
唔合格?

有d學校主科唔合格要留班, 不過, 通常有得補考,

有d學校就平均分唔合格要留班, 如果平均分合格,而當中有主科唔合格, 成績表會注明"試升".

TwinWong    發表於 16-3-21 12:41

回覆:ydoris 的帖子

可能個天想你囡更上一層樓姊。只要强化優點,缺點都會有所改善。班主任個科,就算做功課,都做好d,一個唔好彩,真係要討論邊個學生要留班,你囡都唔會係目標啦。

互勉之。

有學校老師話,留班位通常係俾D成績係可以有改善空間,又肯讀書既人.有些學生成績差都吾會俾佢留,費事浪費左個位俾有機會既人.

TwinWong  我地校都係採用依種留底政策  發表於 16-3-21 12:42
bobo98  我都聽過,係留啲有得救的學生,免浪費資源。  發表於 16-3-21 12:21

引用:可能個天想你囡更上一層樓姊。只要强化優點

原帖由 bb560 於 16-03-21 發表
可能個天想你囡更上一層樓姊。只要强化優點,缺點都會有所改善。班主任個科,就算做功課,都做好d,一個唔 ...
我回緊ydoris

ydoris 發表於 16-3-21 08:24

咁快要留班,真係好傷自專心姐.阿囡有主科可及格,都係全級中至後姐...吾信考後個D主 ...

係啦, 老師又唔好咁快定佢係咩型至得架, 每个測考高几分, 到學期尾就會上返泥,
我啊囡成績都係似過山車, 仲係過眼雲煙個隻, 學期初向邊緣走過, 學期尾由回穏,
我但求全部合格就開心, 大家加油呀

^曾小姐^ 發表於 16-3-21 11:00
我哋主科或平均分唔及格都有留班預警通知書,今次大約有一半人都有,用來嚇下佢哋會俾心機溫書,通常留級都係 ...
我地屆留班個堆都人係啱啱唔合格, 平均刚底過50分
全唔合格, 好差反而照升

加油!!!!!!

TwinWong  yes, 加油呀~  發表於 16-3-21 15:07

咁我個小朋友間學校是好的,學生讀唔好補考,再唔得有社工跟進找補習,肯給你機會,盡量幫忙而不會咁快踢開你,剛升中,小朋友都需要時間適應,真希望每間學校都有好老師!

friendfriend 發表於 16-3-21 17:08
咁我個小朋友間學校是好的,學生讀唔好補考,再唔得有社工跟進找補習,肯給你機會,盡量幫忙而不會咁快踢開 ...
我校初中老師, 見妹妹黙書唔合格, 功課唔好, 打電話比媽咪,
要囡囡注意學業, 有晚會講座可以見班主任的, 家長回通告話唔去,
老師會退回通告比家長, 希望家長來會面傾囡囡問題

小學成績幾好入左間band 1中學之後跌倒徘徊係合格邊緣...不過其實都預左...始終中學d野真係難好多而且多左咁多科...

打份工的老師遇唔少,真正可以話好又為學生的老師就未遇見過,可惜!

Longan 發表於 16-3-29 15:30
打份工的老師遇唔少,真正可以話好又為學生的老師就未遇見過,可惜!
同意...尤其係依家老師人工高...好多都只係為左份糧同假期...

ydoris 發表於 16-3-21 08:24

咁快要留班,真係好傷自專心姐.阿囡有主科可及格,都係全級中至後姐...吾信考後個D主 ...
Maybe the teacher wants to send you a warning signal that is serious enough to alert the parents.  I remembered which school your girl is currently studying, if I am correct.  It is a tough school.  She really needs some time to adjust to the environment.  As long as she can still get through S1, she can have 1 to 2 years to catch up the academic before selecting electives which are more important.

ydoris  thanks!!!  發表於 16-4-8 08:19
‹ 上一主題|下一主題