用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 楊思琦囡囡被德望退學……
樓主: ddtt347
go

楊思琦囡囡被德望退學……

回覆:楊思琦囡囡被德望退學……

個個都咁乖,都吾駛老師學校教!學校不是有教無類嗎?

引用:個個都咁乖,都吾駛老師學校教!學校不是有

原帖由 sunnyhoney 於 16-03-22 發表
個個都咁乖,都吾駛老師學校教!學校不是有教無類嗎?
有教無類就唔使面試啦

引用:今日先留意到呢單新聞……傳統女校係唔係對

原帖由 ddtt347 於 16-03-17 發表
今日先留意到呢單新聞……傳統女校係唔係對小朋友紀律要求好高?之前都有聽過港島區一間女龍校連洗手都要考 ...

sailormercury 發表於 16-3-17 17:20
舊校好似係SC。真係好,人地明明走去讀第二間學校都肯中途收返人。

可能只係因為佢係名人所以先收番0者。從另一角度看,為何讀讀下St Cat會轉校呢?

雜誌上有幾幅相,影到婆婆用BB車送個妹妹去補習,妹妹將双腳棟喺安全欄上,可以睇得出個妹妹好攰、扭計,情緒麻麻。咁細個,其實休息比操練重要,GH收生都強調德行同自理比學術重要,唔鼓勵太多興趣班或補習,因為學術佢地有15年時間慢慢教。同埋幼稚園低班嘅課程,家長參與度都高,因為有大量親子功課,很難假手於補習老師。GH要求女女上堂收放自如(應說話時說話)、自律和自動自覺,真係比較適合成熟聽教型嘅女。但如果計谷,當然SC嘅學術競爭力出名高,唔同家長有唔同理念,再配合孩子個性,無話對錯。

引用:Quote:原帖由+sunnyhoney+於+16-03-22+發表

原帖由 doggy2013 於 16-03-22 發表
有教無類就唔使面試啦

認同

引用:雜誌上有幾幅相,影到婆婆用BB車送個妹妹去

原帖由 wanlucky 於 16-03-25 發表
雜誌上有幾幅相,影到婆婆用BB車送個妹妹去補習,妹妹將双腳棟喺安全欄上,可以睇得出個妹妹好攰、扭計,情 ...
GH 嘅學術(包括k(要求唔高?咪講笑啦

引用:雜誌上有幾幅相,影到婆婆用BB車送個妹妹去

原帖由 wanlucky 於 16-03-25 發表
雜誌上有幾幅相,影到婆婆用BB車送個妹妹去補習,妹妹將双腳棟喺安全欄上,可以睇得出個妹妹好攰、扭計,情 ...
講起GH,令我想起上個月參加囡囡同學仔的生日會,其中有個女仔是讀GH的。我同老公都覺得個女仔好有小淑女的感覺!

引用:Quote:原帖由+wanlucky+於+16-03-25+發表雜

原帖由 CaCa800 於 16-03-26 發表
講起GH,令我想起上個月參加囡囡同學仔的生日會,其中有個女仔是讀GH的。我同老公都覺得個女仔好有小淑女的 ...
我在朋友女兒生日派對見到的GH女生正正相反,推人要霸位影相、搶吹蠟燭,簡單嘆為觀止。

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+16-03-26+發表講

原帖由 meowymeowy 於 16-03-26 發表
我在朋友女兒生日派對見到的GH女生正正相反,推人要霸位影相、搶吹蠟燭,簡單嘆為觀止。

...
所以唔可以憑學校去judge個小朋友, 就算同一間名女校既出來,幾斯文都有,好粗魯既亦有(響學校當然會檢點吓啦)!

引用:Quote:原帖由+meowymeowy+於+16-03-26+發表

原帖由 99dogdog 於 16-03-26 發表
所以唔可以憑學校去judge個小朋友, 就算同一間名女校既出來,幾斯文都有,好粗魯既亦有(響學校當然會檢點 ...

完全同意。

唔記得十二月定一月某天weekday同小朋友去迪迪呢,遇見3位穿學校運動服的高小女生。滿口粗言難聽俗語(未至於髒話)。我心諗着住校服在公眾場合咁様真唔appropriate , 忍唔住八卦行埋去睇清楚運動服的校名縮寫。

不看由自可,一看我呆一呆(無誇張,我真係嚇親),一地眼鏡碎。竟然是九龍區出名歷史悠久氣質見稱的名女校。後來睇朋友facebook, 知道當天該校舉行陸運會。他們應該是陸運會後結伴入迪迪尼遊玩。雖然如此,我還是相信他們只是該校的少數份子。

事實證明每間學校都有都有行為不好的孩子。不能見過一兩個小霸王就judge果間學校的好與壞。見到一兩個斯文大方,也要多看幾個才下定論。

Yanamami  女拔某年都有浸死小倉鼠新闻  發表於 16-3-26 09:44

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+16-03-26+發表講

原帖由 meowymeowy 於 16-03-26 發表

...
我見好多GH 小朋友都好乖好聽話喎

我朋友住GH隔離彩輝村, 話大部分GH女仔都OK既......

香港傳統教會女校,尤其小學生,多數都係好純好乖。到大個,上到中學,開始青春期,點樣發展就難講,但這種女校出粗口爛舌、濫交濫藥等問題的,點都係少數。

引用:香港傳統教會女校,尤其小學生,多數都係好

原帖由 Jane1983 於 16-03-27 發表
香港傳統教會女校,尤其小學生,多數都係好純好乖。到大個,上到中學,開始青春期,點樣發展就難講,但這種 ...
應該冇機會,因為呢D應該一早被趕出校了

Jane1983  係學校當然吾會表露出來啦  發表於 16-3-27 15:33

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-03-27+發表香

原帖由 964000 於 16-03-27 發表
我以前讀書時都識幾個,名女校中學由小學讀上去,les,食煙粗口樣樣齊,順利畢到業,佢地係小數而已。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-03-27+發表香

原帖由 964000 於 16-03-27 發表
我細妹當年都係讀間修女名校,因成績不好同上堂傾計偷食零食,學校就要求佢中四轉校,不准升中五。最後要自己寫悔過書同埋阿媽一齊去見校長先有得留低重讀中四。不過都有好幾個女仔要轉校。

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-03-27+發表應該

原帖由 ozoz 於 16-03-27 發表
我以前讀書時都識幾個,名女校中學由小學讀上去,les,食煙粗口樣樣齊,順利畢到業,佢地係小數而已。:heheh ...
我都識一班果小數

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-03-27+發表應該

原帖由 CaCa800 於 16-03-27 發表
我細妹當年都係讀間修女名校,因成績不好同上堂傾計偷食零食,學校就要求佢中四轉校,不准升中五。最後要自 ...
上堂傾計偷食零食都要留班,唔係呀化⋯
我讀修女學校,雖唔唔係最top 但都唔差
傾計食零食時時都有,好少事姐
越高班越倡狂
成個杯麵咁食
但出黎大家既成績都唔差
同埋都算乖女ga vor

簽名被屏蔽