用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 楊思琦囡囡被德望退學……
go

楊思琦囡囡被德望退學……

今日先留意到呢單新聞……傳統女校係唔係對小朋友紀律要求好高?之前都有聽過港島區一間女龍校連洗手都要考核評估……

回覆:楊思琦囡囡被德望退學……

所以冇最好的學校,只有最適合的。

小朋友最慘,好似話返去舊校,希望女女開開心心。

其實幼稚園可以有幾曵?不過我都覺得吾係人人適合傳統中最傳統的修女學校,我直呈一間都冇報。好多人心態係名校喎,收左先算,讀下先算,但到時要轉校真係小朋友同大人都好大壓力

舊校收番

人地讀得好,唔代表你嘅小朋友會讀得好,最重要適合

kerobobo 發表於 16-3-17 14:23
舊校收番

舊校係St. Catherine?

Jane1983  係呀  發表於 16-3-17 15:08

kerobobo 發表於 16-3-17 14:23
舊校收番

舊校係St. Catherine?

adrio  St. Cat開心多呢,唔一定德望最好。  發表於 16-3-18 08:44

幼稚園都半年就退學,係有d奇怪。不過真係吾啱讀,捱到幼稚園都捱吾到小搵學,無謂勉強。

睇報導講,佢女都一星期補幾日公文,英普數咁,吾係hea的。不過當然報導係咪真就吾知道了。

可能因為傳統女校比較喜歡肯坐定定、聽從指令、受教、老師問題時小朋友會答(但不可以隨意在坐位上亂發言)的類型。

tam_bb 發表於 16-3-17 15:21
可能因為傳統女校比較喜歡肯坐定定、聽從指令、受教、老師問題時小朋友會答(但不可以隨意在坐位上亂發言) ...
黎D仲係小朋友啊?!軍校黎架?

引用:其實幼稚園可以有幾曵?不過我都覺得吾係人

原帖由 964000 於 16-03-17 發表
其實幼稚園可以有幾曵?不過我都覺得吾係人人適合傳統中最傳統的修女學校,我直呈一間都冇報。好多人心態係 ...
Agree, 真係唔係個個適合讀,所以呢類學校我都冇報過,自問個女太活躍,就算收咗可能一星期已經被KO!

我囡都好活躍,玫瑰崗適合嗎?

簽名被屏蔽

引用:不如大家唔好再考究人地個女係咪曳,又或者

原帖由 puichingforsure 於 16-03-17 發表
不如大家唔好再考究人地個女係咪曳,又或者考究GH OR其他傳統學校係咪咁嚴,因為我覺得冇最好的學校,只有 ...
其實都冇得逼啩,根本學校都唔俾小朋友繼續讀落去啦。

回覆:puichingforsure 的帖子

我也同意。我們需要的是,找一間適合自己孩子的學校,而不是一心想辦法逼她們念名校,那都只是在滿足家長自己的虛榮心罷了。

舊校好似係SC。真係好,人地明明走去讀第二間學校都肯中途收返人。

簽名被屏蔽

個細路囡有啲慘,其實轉校好平常。是自己轉又好被人勸退又好,都不需要同外人交代

我好疑惑亦非常懷疑,如果唔係名人,SC會肯俾人食回頭草嗎?:;pppp:

davywm    發表於 16-3-21 16:32

引用:Quote:tam_bb+發表於+16-3-17+15:21+可能因

原帖由 tuliplee_hk 於 16-03-17 發表
黎D仲係小朋友啊?!軍校黎架?
我女就係呢類人呀,佢天性係咁,都係一個普通小朋友,不過gh唔收!