用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: conniecheung
go

del [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-3-24 11:24
其實好多坊間話係B1A既學校, 通通都過唔到我既標準, 唔知係咪我要求高呢?
...
有人係前面拉條線去度....你又中意係後面拉條線去度....度出黎緊係有出入啦

mcl203 發表於 16-3-24 11:33
有人係前面拉條線去度....你又中意係後面拉條線去度....度出黎緊係有出入啦 ...
我鍾意用"硬指標", 唔鍾意拉curve囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-24 11:36
我鍾意用"硬指標", 唔鍾意拉curve囉

我直接D....用失敗機會率去諗....仲只諗自己小朋友
由小學開始.....都係幫小朋友計下數....後面夠人就穩陣...可以升直中

前面就靠佢自己諗lu

hkpapa852  墊底比例?  發表於 16-3-24 11:46

回覆 憫父 的帖子

憫父:請問你從哪裡得知是乙部派位是先派聯繫位?因我校老師校長淸楚表示,我們有聯繫的,是可與全區B1生一起抽聯繫中學的非保留學位先,如果抽唔中,再抽保留位的。

山海兒女 發表於 16-4-22 22:39
回覆 憫父 的帖子

憫父:請問你從哪裡得知是乙部派位是先派聯繫位?因我校老師校長淸楚表示,我們有聯繫的 ...
建議你直接打去EDB問
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa 852謝謝你的提醒,我遲些會打去EDB問。
其實我睇EK的經驗只有四個多月。不過已經穫益良多,多謝大家無私的分享。

其實,關於聯繫位這問題,一向也是相信學校的說法,從來也沒有懷疑過。因為就算聯繫中學簡介會時也是說,他們收的學生是全B1,除了我們學校學生。
而該中學收我校學生由從前7x跌至近年4x,但也比保留位21為多,當中有零星B2生。
所以我相信是我校B1生在乙部抽完,已有一些入了該校,入唔到,再靠聯繫入,而B2入那些,一定是靠聯繫入。

這是我本來深信不異的,但現在回想,如果有些聯繫中學的保留位未用盡,是留給乙部抽,但那時應該所有B2已派完,那麼就只有B3可抽?

我一直的感到十分不解,升中這遊戲,真難熬。

無論如何,我會去問EBD,以解心中疑問。

山海兒女 發表於 16-4-23 16:51

咁你真係要打電話去EDB證實下好D.~~~

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 hkpapa+852謝謝你

原帖由 山海兒女 於 16-04-23 發表

據我所知,應該係先抽聯繫位,B1生抽完有剩就到B2生,B2生抽完有剩就撥入非保留位,公開全區再由B1生抽起!

引用:Quote:原帖由+山海兒女+於+16-04-23+發表回

原帖由 Band5 於 16-04-23 發表
據我所知,應該係先抽聯繫位,B1生抽完有剩就到B2生,B2生抽完有剩就撥入非保留位,公開全區再由B1生抽起! ...
聯系位,系中學自己比,定系根據PS1 的數據比的?

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-04-23+發表據我

原帖由 JJDBB 於 16-04-24 發表
聯系位,系中學自己比,定系根據PS1 的數據比的?
聯繫位,是在機制內。

中小學結成聯繫,中學要留15%學位給小學的band 1 & band2生。一間中學與多家小學聯繫,這多家小學便要共同攤分這15%的學位。

聯繫位,同大抽獎一樣,也是攪珠。

little_yolky  聯繫位25%,直屬位85%。  發表於 16-4-25 12:19

剛剛致電EDB, 真的是先抽保留位,再抽非保留。但我又唔明為什麼每年有這麼多人可入聯系中學?是否學校錯估banding?成功的全是B1,確實B2的其實是一定唔會成功?

山海兒女 發表於 16-4-25 11:39

剛剛致電EDB, 真的是先抽保留位,再抽非保留。但我又唔明為什麼每年有這麼多人可入 ...
如果間聯繫中學係B1既, 可以用聯繫位入既, 機本上一定係B1.

點解聯繫小學入既人數咁多? 好簡單多人想靠聯繫位入就多人將間學校放乙1, 抽完聯繫位唔中又係乙1非保留位再抽多次, 總有另一班人可以執到雞, 入既人數自然多過聯繫位.

加上其餘非聯繫小學既學生, 為咗減低競爭, 可能寧選其它中學做乙1, 咁聯繫小學既申請人係非保留位中又少咗D對手, 入既機會又大咗

hkpapa852,非常多謝你的回覆。我也是這樣想,其實小兒一定是B1,影響唔大。不過,兩年後的妹妹,多數是邊緣人,所以我才這麼著緊機制是如何運作的。
再一次多謝你!謝謝!

山海兒女 發表於 16-4-25 12:04

hkpapa852,非常多謝你的回覆。我也是這樣想,其實小兒一定是B1,影響唔大。不過, ...
兩年後, 即係今年小四, 一日未呈分, 一日都唔知會唔會係邊緣人, 努力D啦!

山海兒女  希望啦  發表於 16-4-25 12:22

hkpapa852 發表於 16-4-25 12:07
兩年後, 即係今年小四, 一日未呈分, 一日都唔知會唔會係邊緣人, 努力D啦!
都唔係, in this moment我完全見唔到我隻呆頭鵝有乜可能會唔駛做邊緣人, 佢由出世個時辰都係邊緣人嚟, 可能係命中注定。

山海兒女  我個咪一樣  發表於 16-4-25 12:24
hkpapa852  Never say never!  發表於 16-4-25 12:15

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-25+12:07+兩

原帖由 little_yolky 於 16-04-25 發表
都唔係, in this moment我完全見唔到我隻呆頭鵝有乜可能會唔駛做邊緣人, 佢由出世個時辰都係邊緣人嚟, 可能 ...
祝小妹妹快些變天鵝

hkpapa852  Never say never!  發表於 5 分鐘前

我唯一諗到既方法係捉佢去補習。

回覆 little_yolky 的帖子

你囡囡也是小四?我覺得依班狗仔係迫唔黎

山海兒女 發表於 16-4-25 12:33
回覆 little_yolky 的帖子

你囡囡也是小四?我覺得依班狗仔係迫唔黎
我女女小三, 佢已經係努力到唔能夠再努力, 自律到唔能夠再自律, 所以我諗唔到有乜進步既空間。唯有衰D咁諗, 等人哋失手, 佢穩定就當執金。

山海兒女  穩定好緊要,小兒小一至小六也穩定地高。但妹妹今次99,下次可以69  發表於 16-4-25 12:47
‹ 上一主題|下一主題