用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: conniecheung
go

del

little_yolky 發表於 16-3-21 09:11
Yanamami  抽奬講运,有运1C都碌到入去~  發表於 昨天 10:22
咪俾d band1abc定格喎~當然差太遠就唔好嘞~我大女小学只係1b, 呆呆—个慢郎中,上到1a校F1係嘛嘛地㗎,不过—路讀上去,而家F5已係老師眼中既好成績学生了。只要有好既学习态度同語文程度,幾年间上進空间好大吖~

Eat_Sleep_Play  我認同讀高半級的學校能提升小朋友嘅能力  發表於 16-3-22 12:30
little_yolky  真既  發表於 16-3-22 11:30

hkpapa852 發表於 16-3-22 08:57
何為B1A中學? 如果要以DSE成績/畢業生去向作統計, 伊中過去三年都未達B1A水平.
油尖旺區既中學亦只有St Mar ...
先多謝hkpapa852的資料,小女今年5年級,開始要為升中準備,知道坊間所謂的B1abc學校沒有一個既定標準,我係新手唔係好識睇,B1abc的定義應以3322率來比較,還是以入8大甚至3大的指數來衡量?有請前輩指教

little_yolky  agree with you.  發表於 16-3-22 11:31
Yanamami  我諗应以入三率(jupas)計  發表於 16-3-22 10:20

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-22 09:49
先多謝hkpapa852的資料,小女今年5年級,開始要為升中準備,知道坊間所謂的B1abc學校沒有一個既定標準,我 ...
我分類既標準, 參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-22 11:35
我分類既標準, 參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092
嘩,真係好詳細,我已經bookmark咗慢慢研究,EK多得你哋呢D前輩令我哋新手家長有多D指引,也唔好意思做了伸手黨,anyway萬謝你的寶貴資料

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-3-21+20:2

原帖由 hkpapa852 於 16-03-22 發表
何為B1A中學? 如果要以DSE成績/畢業生去向作統計, 伊中過去三年都未達B1A水平.
油尖旺區既中學亦只有St Mar ...
學校嘅B1A水平確係好難有標準,我覺得任何標準都應該係大約最頭九份一中學係B1A,才能與B1A嘅學生分級配合。

如果要純以DSE成績/畢業生去向作統計,,而伊中未達標嘅話,即係要跌band,咁唔知邊間學校應該升band取代其位置?

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

conniecheung 發表於 16-3-17 15:49
我心儀金xx啊!band 1C成績,唔知有冇機姐!
我仔衰咗, 連in都無得in
依家寄望大抽獎咋

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-18+09:50+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-18 發表
既然大抽獎看隨機號碼是否靚仔,咁聯繫位有什麼著數呢?多謝賜教

alhy.love 發表於 16-3-23 08:38
既然大抽獎看隨機號碼是否靚仔,咁聯繫位有什麼著數呢?多謝賜教
聯繫位只給聯繫小學用, 即係大海入面可能有100人報小學A, 爭30個位, 但聯繫學校只有20人報小學A, 爭10個位, 咁機會咪大好多囉。

引用:Quote:原帖由+憫父+於+16-03-18+發表本帖最

原帖由 alhy.love 於 16-03-23 發表
聯繫位咪似某某銀行D優先訂票
先劃左部份位出黎,俾指定人士公開搶購囉

alhy.love 發表於 16-3-23 08:38
假設某小學 (A 小學) 的小六學生有 120 人,
BAND 1 學生有 40 人,
BAND 2 學生有 40 人。

假設校網內有 1000 名派加派位小六學生,
聯繫中學 (B 中學) 有 23 個保留位,63 個非保留位。

A 小學的 BAND 1 學生有 25 個將 B 中學放乙一,
其中有 10 個已獲得自行位或甲部學位。
(當然,他們是不知道自己不用參加乙部派位)

A 小學 30 位 BAND 2 學生將 B 中學放乙一,
其中有 10 個已獲得自行位或甲部學位。

乙部派位前:
教育局先處理有聯繫中學的學生派位,
B 中學有 23 個保留位
A 小學餘下 25 - 10 = 15 位 BAND 1 學生,
這些 BAND 1 學生可以全數派入 B 中學,
餘下 8 個保留位給 A 小學的 BAND 2 學生。

A 小學那 30 - 10 =  20 位 BAND 2 學生需要參加乙部派位,
其中隨機編號較小的頭 8 位獲派入 B 小學,
餘下的 12 位 BAND 2 學生需要競爭那 63 個

即是 A 小學 25 位 BAND 1 學生全數 (連自行及甲部派位) 入讀心儀的中學 (包括 B 中學)
30 位 BAND 2 學生中,有 18 人  (連自行及甲部派位) 入讀心儀的中學 (包括 B 中學) (60% 成功率)

乙部派位時:
校網內其他小學有 150 位 BAND 1 學生將 B 中學放在乙一,
50 位 BAND 2 學生將 B 中學放在乙一。

A 小學的 BAND 1 學生無需競爭 B 中學 (因為已獲得學位)。

BAND 1 學生抽完後,BAND 2 學生開始抽,但 B 中學已沒有學位了。

即是 50 位其他小學 BAND 2 學生,及 A 小學那 12 位 BAND 2 學生均沒有乙一中學學位,需要等抽乙二。

-------------------------------------

所以有聯繫位與沒有聯繫位比較,入讀 B 中學的機會是較大的。

不過,若聯繫位由多間小學分享的話,情況會變得較復雜。

山海兒女  憫父:請問你由那裡得知乙部派位是先派聯繫位?我校老師校長也清楚表示,是先抽非保留位,派唔到,如是B1/B   發表於 16-4-22 22:30

引用:Quote:原帖由+憫父+於+16-03-18+發表本帖最

原帖由 alhy.love 於 16-03-23 發表
聯繫位有什麼著數?其實報熱門學校而聯繫位唔夠分嘅時候,可能係完全冇著數嘅!

假設A小學同B小學同一校網,各有10個Band1學生(減去自行或甲部成功嘅學生後)報讀某Band1學校。B校係聯繫小學,A校唔係,分別隨機號碼順序a1,b1,a2,b2,…,a10,b10。

可能嘅情況如下:

1)學位充裕
聯繫位派位:b1-b10
校網派位:a1-a10
A校10,B校10, 皆大歡喜,冇著數(B校B2生可能有著數!)

2) 非保留位競爭較大,例如
聯繫位派位:b1-b6(b7之後冇位)
校網抽獎:a1-a4(a5之後冇位),b7-b10冇位(號碼在a5之後)
A校4,B校6,B校有著數

3) 聯繫位競爭較大,例如
聯繫位派位:b1-b6(b7之後冇位)
校網派位:a1-a7,b7,a8,b8(a9之後冇位)
A校8,B校8,冇著數

從軒小,般小升皇仁,英皇人數遠高於聯繫位見到應該屬於情況3。我估油尖旺報QES都係一樣!

Band5 發表於 16-3-23 14:08
聯繫位有什麼著數?其實報熱門學校而聯繫位唔夠分嘅時候,可能係完全冇著數嘅!

假設A小學同B小學同一校網 ...
聯繫位有咩著數?

參考你既講法再解析下:

例1:
Y中學有3個聯繫位, 5個非保留位
A小學, 和C中學有聯繫, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X2, X9, X10, X11, X13
B小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X1, X3, X7, X8, X14
C小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X4, X5, X6, X12, X15

如果沒有聯繫位, 8個位全部為非保留位公開, 最後收生應為: X1-X8 既學生, A校只得X2一人, B校有X1, X3, X7, X8四人, C校有X4, X5, X6三人

但用了聯繫位, 最後能入讀Y中學既學生, 分別係:
A小學, 隨機號碼為以下的學生: X2, X9, X10 (以上3個全經聯繫位入)
B小學, 隨機號碼為以下的學生: X1, X3 (以上2人經非保留位入)
C小學, 隨機號碼為以下的學生: X4, X5, X6 (以上3人經非保留位入)

聯繫位保障了部份隨機號碼較後既學生入讀既機會

例2:
Y中學有3個聯繫位, 5個非保留位
A小學, 和C中學有聯繫, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X1, X3, X4, X6, X8
B小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X2, X9, X11, X13, X14
C小學, 5個B1生申請Y中學, 隨機號碼為: X5, X7, X10, X12, X15

用了聯繫位, 最後能入讀Y中學既學生, 分別係:
A小學, 隨機號碼為以下的學生: X1, X3, X4 (以上3個經聯繫位入), X6, X8 (以上2人經非保留位入)
B小學, 隨機號碼為以下的學生: X2 (以上1人經非保留位入)
C小學, 隨機號碼為以下的學生: X5, X7 (以上2人經非保留位入)

部份隨機號碼較前既學生, 即使沒法透過聯繫位入讀, 仍可多一次機會係統一派位抽入

聯繫位主要既好處, 係當聯繫位唔夠分俾所有聯繫小學申請人時時, 申請人可以係非保留位再抽多一次.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Band5 發表於 16-3-22 19:56
學校嘅B1A水平確係好難有標準,我覺得任何標準都應該係大約最頭九份一中學係B1A,才能與B1A嘅學生分級配合 ...
有需要找學校取代嗎?

如果90分攞A, 過往有10%學生都攞到90分或以上, 但今次得7%攞到90分或以上, 唔通就要為咗維持有10%人攞到A就降低條件?

同學甲以往都攞到A, 但今次得86分, 而同學乙有88分, 就要就要將"原本留俾同學甲個A"俾咗同學乙?

hkpapa852 發表於 16-3-23 14:36
聯繫位有咩著數?

參考你既講法再解析下:

聯繫位仲隱藏一個非直接影響係

當非聯小生假設 大量聯小生會報聯中....變相直覺機會細左.....而選擇唔去馬
令到聯小生既機會大左 ~~~

例子就係....聖雅各將名次較後既同學....分流去QC以外其他中學...變相谷高2間軒小入QC率

引用:Quote:Band5+發表於+16-3-23+14:08+聯繫位

原帖由 hkpapa852 於 16-03-23 發表
聯繫位有咩著數?

參考你既講法再解析下:
你嘅例一屬於我嘅情況2)。唔多講。

你嘅例二等如我嘅情況3)中嘅一個特殊例子。試用你嘅例子將A,B,C三間小學嘅學生隨意對調,只要A校第三名係X8之內,你會發覺最後都係X1至X8抽到,X9以外落空,無論佢哋係唔係讀聯繫小學!

引用:Quote:Band5+發表於+16-3-22+19:56+學校嘅B

原帖由 hkpapa852 於 16-03-23 發表
有需要找學校取代嗎?

如果90分攞A, 過往有10%學生都攞到90分或以上, 但今次得7%攞到90分或以上, 唔通就要 ...
當然,用乜嘢作為B1A嘅水平係每個人嘅自由,但如果想B1A嘅學校同B1A嘅升中生作近似水平做比較,最好用返top1/9。但非必要。

回覆 mcl203 的帖子

軒上下加其他小學聯系得十七個位,平均分應一間得几個位入,點解年年也有二三十人入皇仁呢,是否抽二次?

chrischeung 發表於 16-3-24 08:50
回覆 mcl203 的帖子

軒上下加其他小學聯系得十七個位,平均分應一間得几個位入,點解年年也有二三十人入皇 ...

軒上下學生係抽完聯繫位再抽統一位...人數理應係較多既

但年年都係統一階段入咁多學生...係人人平等既機會率下....可能係
1. 其他小學B1生未如想像中咁多放QC係乙1;
2. 又或...根本本區唔太多B1男生...(可能係本區太多直小佔去大比例B1生...尤其是女校咁多)

估下乍~~~

twcho  培正都未到Band 1A吧!  發表於 7 秒前

很多人都同意培正是B1A了。

little_yolky 發表於 16-3-24 11:16
twcho  培正都未到Band 1A吧!  發表於 7 秒前
其實好多坊間話係B1A既學校, 通通都過唔到我既標準, 唔知係咪我要求高呢?

little_yolky  俾我女女係你女女,一定都唔達標  發表於 16-3-24 11:32
little_yolky  我係覺得你要求高架  發表於 16-3-24 11:31