用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

醒目開學勳章

7    0    0    0

conniecheung 發表於 16-3-17 10:57
想問,如果小學  全級40名內都是band 1生計,大抽獎乙部第一志願寫其中一間聯繫中學,會唔會都好大機會入到 ...
其中一間? 你有好多間聯繫中學咁好? 其實無乜關係, 如果間聯繫中學係好好既B1校, 正常B1生都會放乙一, 咁B1生多, 一齊抽, 都係靠運仔。反而我哋學校間聯繫係B2, 因為正常B1絕對唔會放乙一, 所以B2女仔就機會大咗。

不過, 我覺得如果B1A果批同學仔, 如果自行無太進取揀間超難既, 或只選一間, 好大可能自行都已經入咗了。

咁你都要睇下同校嘅多唔多人揀喎,
因為聯繫位唔多,
如果人人都揀咁你機會就唔高;
但若果排前面嘅同學都志不在聯繫校,
而係有更好選擇,
咁你就有機啦。
>^^<

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 16-3-17 10:57
想問,如果小學  全級40名內都是band 1生計,大抽獎乙部第一志願寫其中一間聯繫中學,會唔會都好大機會入到 ...
QC機會微,筲東官一定得

bobbob 發表於 16-3-17 11:31
QC機會微,筲東官一定得
聯繫位只有1X至2X個, 分別幾間學校當每間40個B1學生, 即係80人爭1X至2X個位.

機會係1/4左右囉!

bobbob  聯繫位好似唔係平均分,佢間學校歷年QC位得個位數,斷估B1唔少人博,機會一定微   發表於 16-3-18 00:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大貓媽媽 發表於 16-3-17 11:10
咁你都要睇下同校嘅多唔多人揀喎,
因為聯繫位唔多,
如果人人都揀咁你機會就唔高;
聯繫位本來就只係大抽奬填, 邊得來「大抽奬都填佢, 機會可能仲大」。

就算大家都係B1, 排你前面既唔揀, 咁都無用, 因為聯繫位只係for大抽奬乙部, B1係一齊抽, 只睇隨機號碼邊個靚仔, 隨時你後面既入晒自己入唔到都可以。

little_yolky 發表於 16-3-17 12:11
聯繫位本來就只係大抽奬填, 邊得來「大抽奬都填佢, 機會可能仲大」。

就算大家都係B1, 排你前面既唔揀, 咁 ...
咁又有因素係聯繫小學B1生會有好多入飛....人數多左
非聯小學生因直覺機會細左....唔敢入飛抽....聯繫小學B1生機會又大番D
睇下聖雅各/軒小 入 QC都睇到DD此現象

回覆 little_yolky 的帖子

咦,係喎,你啱﹗
>^^<

醒目開學勳章

del

bobbob  除非金XX忽然變大熱,入硬  發表於 16-3-18 00:24

醒目開學勳章

del

conniecheung 發表於 16-3-17 15:49
我心儀金xx啊!band 1C成績,唔知有冇機姐!
B1C成績入金XX有D浪費, 乙1放TSK/WY好過

bobbob  東區點揀TSK/WY呀  發表於 16-3-18 00:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

是否好大機會,要看看下列條件:
1. 心儀的聯繫中學是否位處於就讀小學的校網
2. 心儀的聯繫中學提供多少保留位給就讀小學校網?
3. 同一校網內有多少聯繫小學?
4. 心儀的聯繫中學是 男校 / 女校 / 男女校?
5. 其他聯繫的小學是 強 / 中 / 弱 校?
6. 同一小學有多少學生選了心儀的聯繫中學?

有太多的因素影響了,不能簡單回答是否有好大機會入到心儀的聯繫中學。

conniecheung 發表於 16-3-17 15:49
你最後決定用番小學個中學網嗎?咁應該乙1筲官乙2港島民生乙3金文泰就好安全了!
想再安全D,乙1筲官乙2金文泰

little_yolky 發表於 16-3-17 11:05
其中一間? 你有好多間聯繫中學咁好? 其實無乜關係, 如果間聯繫中學係好好既B1校, 正常B1生都會放乙一, 咁B1 ...
請問点為之号碼靚仔呀?

TiffanyLing  當你派到甲1, 而你又無自行呢間。應該係唔會知架  發表於 16-3-18 08:47

roselam 發表於 16-3-18 08:38
請問点為之号碼靚仔呀?
大抽奬教育局會每個小朋友派一個幸運號碼丫嘛, 號碼前, 先抽, 咪靚仔囉。不過, 呢個號碼係無人知道之嘛, 即係要靠運仔。

憫父 發表於 16-3-18 08:05
是否好大機會,要看看下列條件:
1. 心儀的聯繫中學是否位處於就讀小學的校網
2. 心儀的聯繫中學提供多少保 ...
正常如果聯繫中學係B1, 就算係B1C, 都應該申請者多過學額吧。我間聯繫係B2, 又要係女校(小學男女校), 又要同區, 年年都用唔晒個quota, 所以我依家定過抬炸旦

不過有D唔明, 我哋學校根據過往業績, 大部份係B2生, 咁B2計聯繫中學個成績一D都唔失禮, 點解同學仔都寧願揀其他外校, 都唔穩穩陣陣揀聯繫呢? 呢個係我一直諗唔通既迷嚟。

大貓媽媽  會唔會係想搏一鋪呢?  發表於 16-3-18 11:31

little_yolky 發表於 16-3-18 09:06
大抽奬教育局會每個小朋友派一個幸運號碼丫嘛, 號碼前, 先抽, 咪靚仔囉。不過, 呢個號碼係無人知道之嘛, 即 ...
可能要係填表前搵玲玲姐或者蘇師傅擺陣先得囉!

little_yolky  我信架,起碼都攝定太歲爺啦。  發表於 16-3-18 09:13

roselam 發表於 16-3-18 08:38
請問点為之号碼靚仔呀?
以樓主心儀的金文泰中學為例子,中學分配給東區的聯繫學位有 10 個,相信 little_yolky 所講的靚仔號碼是 1 - 10。

金文泰 的東區聯繫小學有
北角官立小學、北角官立小學(雲景道)、愛秩序灣官立小學、筲箕灣官立小學,共四間

其中
北角官立小學 約有 150 位小六學生
北角官立小學(雲景道) 約有 100 位小六學生
愛秩序灣官立小學 約有  125 位小六學生
筲箕灣官立小學 約有 100 位小六學生
合共約有 475 位小六學生

如果其中有 1/3 是 BAND 1 學生,
BAND 1 學生人數是 158 人
如果其中有 30% 已獲得自行分配學位,
參加乙部派位的 BAND 1 學生會少於 110 人 (因有部份去了直資中學,部份取得甲部學位)

如果全部 110 人都將金文泰 放乙一,抽中的機會率約是 1/11 (9.0%)。
如果只有 83 人 (四份三人) 將金文泰 放乙一,抽中的機會率約是 1/8.3  (12.0%)。
如果只有 55 人 (一半人) 將金文泰 放乙一,抽中的機會率約是 1/5.5  (18.0%)。
如果只有 37人 (三份一人) 將金文泰 放乙一,抽中的機會率約是 1/3.7  (27.0%)。
如果只有 28 人 (四份一人) 將金文泰 放乙一,抽中的機會率約是 1/2.8  (36.1%)。

- 北角官立小學、北角官立小學(雲景道) 及 筲箕灣官立小學 均有 3 間聯繫中學,分別是
    筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學
- 愛秩序灣官立小學  有 4 間聯繫中學,分別是
     皇仁書院、筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學

筲箕灣官立中學 提供東區校網 23 個保留位 給 上列 4 間小學
筲箕灣東官立中學 提供東區校網 21 個保留位 給 上列 4 間小學
金文泰中學 提供東區校網 10 個保留位 給 上列 4 間小學

筲箕灣官立中學 有 63 個非保留位
筲箕灣東官立中學  有 53 個非保留位
金文泰中學   有 52 個非保留位

------------------------------

按學位數目及學校名氣,相信上列 4 間小學中有較多人選筲箕灣官立中學。
部份人看見金文泰中學只有 10 個保留位會放棄選擇,
愛秩序灣官立小學  有部份人會揀皇仁,
部份人入了非參加派位自資中學,
部份人心儀其他 BAND 1 中學,
部份人在甲部抽獎時已獲得學位,
估計抽中金文泰中學的機會率最低都有 15%。

加上聯繫小學抽完保留位後,可抽非保留位,
聯繫小學學生抽中金文泰中學的機會是遠高於其他小學的。

看樓主博不博!

little_yolky 發表於 16-3-18 09:11
不過有D唔明, 我哋學校根據過往業績, 大部份係B2生, 咁B2計聯繫中學個成績一D都唔失禮, 點解同學仔都寧願揀其他外校, 都唔穩穩陣陣揀聯繫呢? 呢個係我一直諗唔通既迷嚟。
可能:
- 校網內的 BAND 1 中學學位多過 BAND 1 學生的人數,於是校網內仍有一定數目的 BAND 1 中學學位留給 BAND 2 學生,所以部份人放棄聯繫中學。

- BAND 2A 的學生,有較大的動機想博入英中,故有較大的動機放棄聯繫中學

- 聯繫中學是女校,部份想入男女校的女生會放棄。

- 部份人入了直資中學

- 部份人自行階段已取後其他中學的學位

7 除 8 扣下,有些校網的 BAND 2 女校是有很大機會用不盡保留位的。
‹ 上一主題|下一主題