用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲/加拿大留學
go

澳洲/加拿大留學

有諗過中學時送阿仔出國留學,如果㨂依兩個地方,每年學費+生活費大約幾錢,有冇得做分期供款呢?

我會選加拿大,不會考慮澳州。  純屬個人意見。

引用:我會選加拿大,不會考慮澳州。++純屬個人意

原帖由 bristol 於 16-03-17 發表
點解呢?

引用:我會選加拿大,不會考慮澳州。++純屬個人意

原帖由 bristol 於 16-03-17 發表
我都想知,點解呢?

去一處地方留學,都希望到一個發達和具軟實力的國家,學到一些先進的科技、新知識和文化,如果有機會可以留下來工作及生活在國家發達程度、軟實力和事業發展方面,我認為澳州不及加拿大

香港學生比較熱衷的科目是工程、電腦、會計、商科、法律、醫療輔助等,在這些科目中,澳州那一科是比美英加出色呢? 我佷少聽到香港學生澳州讀音樂、藝術、建築等須要文化背景軟實力的科目。澳州是一個礦產及農業國家,佷多地方在科技和社會發展上都佷落後,軟實力也不足。加拿大位處美州,很多領域的發展都可以受到美國帶動。

早年澳州學費平,畢業後又可以攪移民,吸引不少香港學生。現在這兩項優勢都消失了。

澳州位處南半球,澳州人成世人都要倒轉企,可能影響思維。

去澳洲,唯一我想到好似獸醫幾好。

引用:去一處地方留學,都希望到一個發達和具軟實

原帖由 bristol 於 16-03-18 發表
去一處地方留學,都希望到一個發達和具軟實力的國家,學到一些先進的科技、新知識和文化,如果有機會可以留 ...
謝謝你的意見

回覆:bristol 的帖子

去澳洲,影響思維?是不是爛gag一個?

alhy.love 發表於 16-3-16 21:56
有諗過中學時送阿仔出國留學,如果㨂依兩個地方,每年學費+生活費大約幾錢,有冇得做分期供款呢?

...
我個妹都係係澳洲讀書,佢話個度D人好nice ,個個都好熱情,好少種族歧視。佢又讀得好開心。生活壓力比香港細好多。

nintendo 發表於 16-3-18 14:01
去澳洲,唯一我想到好似獸醫幾好。

還有 法律

回覆:澳洲/加拿大留學

甘大约要預每年多少學費同生活費?澳洲同加拿大相差得遠嗎?

引用:甘大约要預每年多少學費同生活費?澳洲同加

原帖由 JMSS 於 16-03-30 發表
我都好想知

引用:甘大约要預每年多少學費同生活費?澳洲同加

原帖由 JMSS 於 16-03-30 發表
有冇人知?我都想知道!

alhy.love 發表於 16-3-16 21:56

...

在加拿大留學全年平均使費
(以加幣計算)
中小學
專上院校
大學
學費
$5,000-$14,000
$5,500-$15,000
$8,000-$29,000
生活費(包括住宿、膳食、保險、書簿費)
$6,000-$10,000
(寄宿家庭)
$8,100-$16,500
$8,500-$17,000
總計
$11,000-$24,000
$13,600-$31,500
$16,500-$46,000
注意:費用會根據院校,課程類別,住宿選擇,個人消費而不同,各省份亦有區別。

港加教育制度對比圖

在澳洲留學全年平均使費
每年學費
下表的學費僅供參考,學費會因個別課程或院校而有所不同。
課程
每年學費 (澳元)
英語語言培訓
每周$300,視乎學時長短
中小學
$7,800 – $30,000
職業教育與培訓
$4,000 – $22,000
本科學士學位課程
$15,000– $33,000*
研究生碩士學位課程
$20,000– $37,000*
博士學位課程
$14,000– $37,000*
*註:並不包括獸醫和醫學等高學費專業課程。請瀏覽個別院校之網站以參閱相關的費用。

生活費用
海外學生在澳洲每個月的生活費支出在 1,500 至 2,000 澳元之間, 包括住宿、膳食及當地交通的費用。持有學生簽證的海外學生可以在課餘兼職工作(每兩週不超過40小時)和假期全職的工作。

海外學生醫療保險
海外學生在澳洲留學期間必須購買海外學生醫療保險 (Overseas Student Health Cover, 簡稱 OSHC),每年費用約 450 澳元。

澳洲跟加拿大差不多,怕凍既就去澳洲啦,要時差短就揀澳洲啦。

其實如果唔怕煩,兩邊照報學校,睇下考到邊間學校好啲,再決定。

elbar 發表於 16-3-30 13:56
還有 法律

讀法律,都係去英國啦。其實除非係澳藉,如果是香港人以 student 身份出國,反正比錢,都係去英美為首選,加拿大再次。
英美加各種大學都有,一線至野雞都有,一定找到合適。
澳洲唯一我會認為獸醫可考慮,畢竟澳洲有很多動物其他地區冇。

澳洲獸醫是非常出名的

個人經驗,澳洲畢業生質素參差
作為僱主唔係好請得落手

唔清楚澳洲情況, 但加拿大讀書, 聽說現在大學畢業後, 不用先找到工作, 可以立時拿到簽証, 每年一續, 可以留三年.   我不清楚詳情, 只聽朋友說個女在安省某一線大學畢業後, 留加工作三年, 但沒有再留下去, 去年回港工作.  至於點解唔繼續留在加國, 係就業有問題, 抑或係有三年加國工作經驗回港就業更佳, 又抑或其他原因, 朋友沒說, 也是個人私稳, 我就沒問了.

此外, 我曾在多倫多生活11年, 加國人都相對溫和, 城市設施也好, 又地大物博, 湖光山色, 是一處很適合小孩成長的地方.