用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 元朗信義中學家長交流區
樓主: bobo98
go

元朗信義中學家長交流區  

ching1001 發表於 16-12-7 19:36
感恩小兒就讀元朗信義,現就讀中三,感到校長丶副校長們、老師、校務處職員和校工也很關心學生。重視學術外 ...
當初聽到個囡,聽到學校講優越有愛,以為係口號,但呢兩年睇到學校老師真係不斷在學術及學術外做好多野去照顧關心學生,作為家長,無言感激。

回覆 hellono 的帖子

我個女今年岩岩上中二,而家功課都應付到,上年中一開始時科科用英文,中文又教文言文,佢就要一段日子先適應到。信義唔算大壓力,呀女在學校都有好多野玩,一陣又排球一陣又音樂。都幾慶幸入左信義,班主任好錫佢地,好關心我個女,校長有魄力,成日要佢地用同外藉老師溝通,個女話小食部買野食同借書都講英文,我覺得咁樣幾好

我侄女今年讀中三精英班,她說功課非常忙碌,時常要做讀書報告、中英文作文和小組討論,老師要求高,有時放學後要留校補數,我侄女讀書一向臨急抱佛腳,次次都是考試前兩晚才溫書,雖然如此,中一/二的成績仍5錯,不過今次統測的成績就大退步。

回覆 KCWO 的帖子

中三開始多了好多科目,所以我都驚緊下年囡囡應付唔到。

bobo98 發表於 16-12-8 19:06
回覆 KCWO 的帖子

中三開始多了好多科目,所以我都驚緊下年囡囡應付唔到。 ...

真係中三好多科,但專工自己中四想讀的科目,其他就放輕些,這樣會輕鬆一些。個囡幾年前都係這樣應付

回覆 Bettyjason 的帖子

但係如果比唔想讀的科目拖低個平均分,考得後咗,又驚中四揀唔到自己想讀的科目,真係好矛盾。

KCWO 發表於 16-12-8 08:53
我侄女今年讀中三精英班,她說功課非常忙碌,時常要做讀書報告、中英文作文和小組討論,老師要求高,有時放 ...
臨急抱佛腳本身就唔好啦,我個小朋友都係中三,成績都算keep到,而我覺得佢身邊的同學仔都幾好幾正氣咁,都幾多時一齊温書,所以我建議吓,叫佢未到考試前就同其他同學仔温吓書咁,唔好臨急抱佛腳囉。

剛剛去左信義校園遊,好多好多人,感覺學生好有禮貌,教師好有心,英文氛圍好強!信義校長,老師,家長,同學仔,比心機!

回覆樓主:

請問自行係咪䏲成绩揀人in.不是全in?

KATRINE 發表於 16-12-17 18:11
請問自行係咪䏲成绩揀人in.不是全in?
今年開始改全in

...

我朋友個 仔讀信儀。新學 年家長會後。個 仔讀左個半月,發覺跟不上。因英文教學 。老師都係希望學 生自動波。不會突別幫學 生。朋友說:個 仔班主任不會主動關心學生。校長同同家長說:不要期望子女高分。全級第一名分數都係8字頭。考中間十幾分都有。所以我朋友就覺得自己有沒有選錯學 校。個 仔太大壓力。有沒有家長都有這個 情況?

suki2006 發表於 17-10-22 00:52
我朋友個 仔讀信儀。新學 年家長會後。個 仔讀左個半月,發覺跟不上。因英文教學 。老師都係希望學 生自動 ...

我個囡和囝都係讀信義,真係唔覺有你講的情況,我囡囡考中上平均分都70幾分,全部都合格並唔會十幾分喎,聽囡囡講她最要好的同學考級60名左右,她都有70頭平均分喎(全級164人),仲有中學唔同小學個個平均分都有9字頭,其實去到中學有8字頭已好好,6、7字頭係好平常的,50就合格,唔好再諗住小學果啲分數喇。囡囡現讀中三都未感到好大壓力,囝囝讀中一都讀得好開心,因為我兩個小朋友都唔係自動波我先揀信義,我覺得呢間學校好適合佢地,會唔會你朋友個囝英文底唔係咁好,所以跟唔上呀?聽囡囡講她有個小學同學band1尾,比佢大抽獎抽到入信義,但她都讀得很吃力,都係跟唔上,但老師都冇勸退她,還比她留班重讀中二,等佢有多一年時間追回成績,其實講到尾我覺得係要揀一間適合自己小朋友的學校係最重要,而唔係盲目追求一間band1學校。

回覆 bobo98 的帖子

現在大部份學生都有補習。沒有補習可能比較吃力。英文教學。一定有壓力。你囝囝有家姐教,一定好些。第一次考試起碼都知點考,點溫習。信儀比其他中學中一生好。有外國老師教英文。不知是否年年一樣。今年我小朋友就是。希望讀完一年後,英文可以聽得明。識得用英文溝通。bobo98 請 問你個 女,英文係咪好叻。聽同講都很好。

coco8888 發表於 17-10-25 22:33

現在大部份學生都有補習。沒有補習可能比較吃力。英文教學。一定有壓力。你囝囝有家姐 ...
囡囡入咗信義後,我覺得她英文係有進步的,唔可以話好叻,只可以話應付得到,因為小學時她較喜歡睇中文課外書,但上到中學她喜歡睇英文課外書多過中文,又會聽英文歌,又鍾意上youtube睇片,都係聽英文。

我朋友去家長會時。副校長是這樣說學生成續。或者可能想家長不要有太大期望。新學年第一次考試。BAND1中學通常都係的得一班係精英。其如都要好努力。

suki2006 發表於 17-10-29 01:25

我朋友去家長會時。副校長是這樣說學生成續。或者可能想家長不要有太大期望。新學年第 ...

信義中二,中三有兩班精英班,囡囡兩年都係讀精英班,中四之後就因為揀科所以冇分精英班。囡囡中一時班主任考試前都有同佢地講中學平均分有8字頭已經好好,通常都係6,7字頭,所以我囡囡一早都有晒心理準備,中一第一次UT她平均分都剛好有8字頭,所以我都好開心,而家她有70幾我都接受了。希望囝囝同家姐差不多我已經滿意了。

bobo98請 問 你個 女係咪讀S1時候己經係有外國老師教英文?因為想知信儀是否年年都一樣。希望來年都是一樣。我相信外國老師教,學生英文水平一定很好。基本讀完一年聽英文一定無問題。

thomas168006 發表於 17-10-31 19:59

bobo98請 問 你個 女係咪讀S1時候己經係有外國老師教英文?因為想知信儀是否年年都一 ...

唔係班班都係外籍老師教,但eng lit果兩堂就一定係外籍老師教,但上年她班主任教佢地英文,班主任係唔會同佢地講中文,要他們要用英文和她溝通,但上年通識係外籍老師教。

回覆 suki2006 的帖子

你好!我的兒子現在讀信義S4,你朋友的兒子現在 英文 可能有些適應嘅問題,我覺得不用擔心, 因為男孩子語言發展可能會晚一點,只要有信心多聽多讀多寫,慢慢會進步起來 好好分配時間學習 ,兒子中一第一次ut竟然有三科不合格我十分擔心,但見他漸漸進步和適應 ,自己也有點欣喜,希望你朋友的兒子努力呀 !學校老師亦都會有一些補底班給同學, 祝他漸漸適應和漸漸有.成功感!