用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文閱讀理解差,急求方法
樓主: mall
go

中文閱讀理解差,急求方法 [複製鏈接]

kayi0556 發表於 16-3-17 09:53
搭單一問, 有幾多學校有教閱讀理解同作文?
考試成60%分都係閱讀理解, 好多媽媽都求救, 或者請外援
究竟 ...
我未見過, 我估因為閱讀理解是積少成多, 是綜合能力 好難如單一文法, 可以靠做多幾題就可以掌握.  

kayi0556 發表於 16-3-17 09:53
搭單一問, 有幾多學校有教閱讀理解同作文?
考試成60%分都係閱讀理解, 好多媽媽都求救, 或者請外援
究竟 ...

作文有教, 閱讀理解.........都只係做吓worksheet同網上練習咁。

回覆:中文閱讀理解差,急求方法

請問補習社的中文專科班有冇人上過,其實有冇幫助?
老師講過要中文好,最好睇多d中文圖書,但奈何我小朋友都係喜愛睇圖畫多過睇d字

PurinBB 發表於 16-3-17 15:32
老師講過要中文好,最好睇多d中文圖書,但奈何我小朋友 ...
幾大個? 鐘意睇圖畫咁俾佢睇漫畫得唔得? 好過無。阿女班入面D男仔個個睇漫畫。

醒目開學勳章

PurinBB 發表於 16-3-17 15:32
老師講過要中文好,最好睇多d中文圖書,但奈何我小朋友 ...

其實E 個問題有兩部份: 補習社教成點, 同小朋吸收幾多.  

其實"小朋吸收幾多" 正先係我們做父母的大問題. (我成日都有教小朋友, 但教咗等如無, 佢都唔明, 仍然錯)

小一小二階段應該多認點中文字
‹ 上一主題|下一主題