用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文閱讀理解差,急求方法
go

中文閱讀理解差,急求方法 [複製鏈接]

小一,中文阅讀理解部份經常不合格,尤是選詞填充.  小朋友說因有些字不識和不太了解內容.  請教那種方法可改善,勤做阅讀練習,外出補中文,上門補中文? 急求意見.
   5    0    0    0

唔駛做練習,閱讀理解係先閱讀,後理解,再表達既綜合能力,你小朋友而家係唔識字同唔理解,伴讀多d故事就可以

王家爸爸  係唔識字所以唔理解   發表於 16-3-16 15:50
jdhwangmom   a good suggestion  發表於 16-3-16 15:06
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

請問英文閱讀理解呢?
是不是都是這樣去鍊?

anthony8899 發表於 16-3-16 15:08
回覆 MASAYA 的帖子

請問英文閱讀理解呢?
先閱讀,多認字。

謝謝意見.  之前試過做陪着她做了數個月街外買的閱讀理解練習,一路看有深字不懂即時教她還可,到在學校要自己獨戰3篇百多字的文章就敗北了.  選擇题又錯,在文章選詞填充文外句子,對她更是束手無策,像大海撈針.  但她其他部份的中文卷又做對9成,可惜閱謮理解佔4成比重.

除左多閱讀,仲有樣野可以做,試下做閱讀理解既時候間低關鍵字

另外,英文閱讀理解,多睇書前仲要多聽英文,睇英文卡通或聽audiobook都可以,中文唔駛係因為我地母語係中文,出世到睇書期間已經聽得夠多,英文就普遍家庭都聽得唔夠
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:中文閱讀理解差,急求方法

如果本身閱讀能力好,但做閱讀理解差,就要搵下做題時出了什麼問題。但如果閱讀能力唔夠,呢個係根源嘅問題,唔急得,先要提高閱讀能力,未必睇幾十篇練習中的文章就能提高的,需要平時多閱讀!

引用:謝謝意見.++之前試過做陪着她做了數個月街

原帖由 mall 於 16-03-16 發表
謝謝意見.  之前試過做陪着她做了數個月街外買的閱讀理解練習,一路看有深字不懂即時教她還可,到在學校要 ...
我同你方法一樣,大家一齊做,唔識即教即解釋,結果係屋企無問題,返到學校死哂,我而家唯有睇故事書,多閱讀,我叫佢讀出聲,唔識即教,跟著我又解釋意思,希望得。我之前就由得佢自己睇,所以都唔知佢明唔明,不過佢可能之前睇公仔多過字

最緊要阿媽唔好放棄,我始終相信有一日係得嘅💪🏻

想請教下,點樣可以容易d另小朋友記得「很,得,能」呢d字呀?講完N咁多次,下次又唔記得點讀。

我女不愛和少看書,所以閱讀能力弱.  现在要急起直追了.  不知道伴讀還是讓她自閱後(訓練她在不識全部字下估內容)我才解釋,那種方法較有效?  也不知每日做要幾耐才改善.

小兒理解唔到都好弱,內子會俾閱讀理解練習佢做,佢做完我立即帶走佢鬆鬆。

我覺得要省時,先伴做多做閱讀理解,間常用詞,同詞性用同色,抽問每段大意,比自由讀快見效,自由讀長遠有用

October.    發表於 16-3-16 23:57

老師好似無教,我會教先看問題,再將文章分段,圏出同問題有関答案。
唔知仲有無其他技巧?

回覆:ckh311 的帖子

吓,其實點解會唔記得?要多叫他讀出聲。

回覆:mall 的帖子

多閱讀,可能要陪讀。最好利用Easter holiday,多做練習,看看是不明白題目,還是閱讀理解太長,唔想睇。好玩咁多囉,要好好準備六月大考

Up

回覆 mall 的帖子

選詞填充對於小一生來說是難的,較易攞分的部份應該都是6何related questions。長遠來說要多看/伴讀課外書,伴讀時可問問小朋友有關故事的內容, 閱讀能力未到就無奈要做些補充練習,除了閱解,一些因果關係的練習對聯想性也有幫助。

王家爸爸 發表於 16-3-16 15:51
先閱讀,多認字。
係囉, 無得急架嘛, 話明閱讀理解, 就緊係先閱讀, 後理解。我細女如果唔讀題, 簡直攞零旦添, 唔識字丫嘛, 有咩辦法, 咪讀多D, 估多D囉。前幾日做網上既閱讀理解習作, 估吓估吓, 咪做到幾篇囉, 由0分去到60分, 我覺得佢好叻啦。慢慢來。

不過, 樓主可以做多少少, 係中文科老師教既, 就係當小朋友做完閱讀理解, 要解釋返俾小朋友聽點解錯, 應該點去理解返個正確答案, 咁會好D。

搭單一問, 有幾多學校有教閱讀理解同作文?
考試成60%分都係閱讀理解, 好多媽媽都求救, 或者請外援
究竟老師會唔會o係堂上教閱讀理解同作文?
‹ 上一主題|下一主題