用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 - 係咪2間兆強勁勁谷?
樓主: rlam23
go

48網 - 係咪2間兆強勁勁谷? [複製鏈接]

回覆 heisonmama 的帖子

謝謝回覆, 這樣當然不是我想要的活動教學, 而是教學模式是真真正正的活動教學, 我會再去了解的

Monchichi110 發表於 16-12-15 14:32

謝謝回覆, 這樣當然不是我想要的活動教學, 而是教學模式是真真正正的活動教學, 我 ...
不要期望官津學校可以提供"真正活動教學".
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Monchichi110 發表於 16-12-15 14:32

謝謝回覆, 這樣當然不是我想要的活動教學, 而是教學模式是真真正正的活動教學, 我 ...
咩係真真正正的活動教學?

回覆 hkpapa852 的帖子

我大約都知道津好少有活動教學, 只是見有POST話基顯是,才問一問了解下

回覆 LODAVID 的帖子

我都是在EK度學習中, 見好多經驗人仕分享活動教學的體驗....

sinsinlo 發表於 16-12-15 10:57
升中冇Band3生? 你肯定?

講緊油基顯?

rlam23 發表於 16-3-15 17:30
如題,有無現任家長可分享?
小朋友快樂嗎? 填鴨式定可以訓練思考,讓小朋友從中愛學習?  ...

有無人可以話我知兩間兆強、藍循、油基法、油基顯、聖安當上年分別有幾多%學生升band 1?觀塘區男仔/男女 band 1中學是否只有聖言?但我見兩間兆強升聖言又唔係多?其實男仔留係觀塘網升中是否唔著數?

醒目開學勳章

arftim 發表於 16-12-14 22:29
油基顯好牛基好多, 油塘最多人鐘意的一間, 一線但唔太谷, 活動教學, 小一至小三較嚴, 超難入, 升中 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=&page=1
仲有2x% 應該係派到d b2a後,
全級181人, 只有56人派到b1-b2a

油基顯

35.91%

30.94%

4.97%

#141,#194

kk80400 發表於 16-4-6 09:49
係呀,真係希望選得呢間嘅家長預咗谷,唔好第2日不停呻,我識唔少呢d家長,日日係fb呻,我心唸,可必當初選 ...

十分認同,一分耕耘,一分收獲。

想問天主教聖雅各伯幼稚園係咪同48校網的天主教小學都有聯繫?
自行分配學位係咪會加5分?

我想知在各位心目中,在学術上和升中派位上,平兆及德兆,那間比較強呢? 兆強的学生品行好唔好?

hforhay 發表於 17-1-4 19:25
想問天主教聖雅各伯幼稚園係咪同48校網的天主教小學都有聯繫?
自行分配學位係咪會加5分?
...

宗教分數是視乎該小學的要求和對該教會認受性,曾經有家長誤會返一間基督教教會,自行報基督教小學就5 分,不是絕對的。

真正冇錢人 發表於 17-1-4 22:44
我想知在各位心目中,在学術上和升中派位上,平兆及德兆,那間比較強呢? 兆強的学生品行好唔好? ...

個人覺得兩兆喺學術心平上不相伯仲,體藝出外比賽,俾我感覺德兆多一點

Charlotte_mom 發表於 16-3-16 22:31
係咪仲係由訓導主任兼任社工

三權合作論,又一演繹

兩間兆強、藍循、油基法、油基顯、聖安當等作比較
根本冇得比,48最受歡迎的一定是德兆
兆强、藍循、油基顯屬一線
油基法、聖安當屬二線

兩間兆強都有約60%Band 1 ,你自己估下谷不谷
藍循都應該有約50%Band1,坊傳又話學生讀得幾開心
油基顯應該冇甘高band1,但坊傳又話係油塘好友歡迎

QQ1990 發表於 17-1-8 01:55
兩間兆強、藍循、油基法、油基顯、聖安當等作比較
根本冇得比,48最受歡迎的一定是德兆
兆强、藍循、油基顯 ..

2016 升中的派位

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

這是最新一年的升中派位資訊。

過去一年,是升中出生率頗低的一年,亦即是大家所說較易入到好的/理想中的中學的一年,會有上移的情況。

如果仔細了解,有些數字是包括band 2a的,並不屬於band 1/ 一缐中學。

似乎藍循未達至50%咁高band 1 率喎!

anpanman_baby 發表於 16-12-15 16:28
有無人可以話我知兩間兆強、藍循、油基法、油基顯、聖安當上年分別有幾多%學生升band 1?觀塘區男仔/男女 b ...
兩間升聖言唔多, 其實St. Paul & 聖潔靈都唔多, 因為兩間學校既升中目標係他區更好既學校, 通常TOP果D都自行升左出面Band1學校~~

平兆升band 1 %(唔計2a)有55%, 以冇聯繫中學來說,算非常好了。
有冇平兆用家分享下,小朋友上學愉快嗎?

EQ 發表於 16-4-4 23:15
好想知話谷的家長,
是有子女讀梗定係聽別人講。
我看網上的人講親都話呢兩間好谷。

係平兆定德兆?
‹ 上一主題|下一主題