用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 - 係咪2間兆強勁勁谷?
樓主: rlam23
go

48網 - 係咪2間兆強勁勁谷?

我識的人讀平德都有, 有高及低年班, 我主要聽高小的功課數量平日有是8-9樣 (可能聽起來同其它官津差不多) , 但一科數學工作紙可以有3張(6被), 都不淺, 另加數學補充幾份, 默書不知低過某個分(不是不合格) 要全課抄, 高年紀家長說只補充書費都千幾元, 我聽左覺得算谷得好恆. 受不受真是睇個人.  

kk80400 發表於 16-4-5 11:32
原本唔想回, 因為谷唔谷好睇個人

我自已小朋友係讀兆強小一, 有好多就讀家長話佢谷,
專題: 4年級開始是group project, 佢地在學校完成。默書: 中及英每一學期大概8次(我每次丟簿時的统計),應該冇一星期一次。但我不確定,因小朋友自己溫,默都唔駛話我知。
每日一篇: 不是必做亦不是功課。我女幾星期開一次電腦做。多年如是。
評估: 只有數評一張紙,不計分冇壓力。同埋只是溫習返剛教完個d。

HaYi 發表於 16-4-5 12:24
我識的人讀平德都有, 有高及低年班, 我主要聽高小的功課數量平日有是8-9樣 (可能聽起來同其它官津差不多) , ...
謝謝你講出谷的詳情。我真係未聽過亦未見過。
數學工作紙最多两張紙。
但題目不是淺的。
默書低分要抄全課?真個未聽過。
買補充費用,我剛才check 下我開支票紀錄,
1個學期只比咗$215.

HaYi  你小朋友平定德? 幾年班? , 我見的 是"平" 5-6年級, 數是"德" 5年班   發表於 16-4-6 14:01

醒目開學勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+16-4-5+11:32+原本唔

原帖由 EQ 於 16-04-06 發表
專題: 4年級開始是group project, 佢地在學校完成。默書: 中及英每一學期大概8次(我每次丟簿時的统計),應 ...
我就唔知小四係乜功課,但小一確實係每星期中英默一次,每日一篇冇做會比人寫手冊,當然如果寫手冊,當你冇做功課,你都唔做的話,又唔當係乜野一回事,甘當然乜事都冇,學校都耐你唔可,評估係一張紙,中學、大學都係一張紙,不過佢就要靠呢張升讀中學大學

醒目開學勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+16-4-5+11:32+原本唔

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

kk80400 發表於 16-4-6 08:11
我就唔知小四係乜功課,但小一確實係每星期中英默一次,每日一篇冇做會比人寫手冊,當然如果寫手冊,當你冇 ...
是但啦~你話谷就谷啦。希望你地開心享受學校生活。
我女就好享受,因為冇壓力。
5年嚟都考班內3甲亦都冇因冇做每日一篇而記名。

醒目開學勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+16-4-6+08:11+我就唔

是但啦~你話谷就谷啦。希望你地開心享受學校生活。
我女就好享受,因為冇壓力。
5年嚟都考班內3甲亦都冇因 ...
我所知道,其他班唔係淨係寫手冊,有d仲要罰企,冇帶書、功課,不過我覺得ok,因為要培養小朋友嘅責任心,但唔係個個家長都受,我只係講出,好多就讀家長都話辛苦,我只係想比其他家長有心理準備,我拎出時間表,就代表我有証據,例如,每星期都有中英默書,甘麻煩你可唔可以拎下小四以上時間表比大家參考下呢?

引用:Quote:原帖由+EQ+於+16-04-06+發表專題:+4

原帖由 kk80400 於 16-04-06 發表
我拎咗另一班時間表比你睇,逢2、5默書,中默係星期二,英默係星期五,如果你話小四我就唔知

...
話是話,我小朋友讀第二間津校,課堂表都係一樣每星期有中、英默,但實則唔係個個星期都默,唔使默嗰堂默書堂咪上堂囉!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-06+發表我

原帖由 karen55407 於 16-04-06 發表
話是話,我小朋友讀第二間津校,課堂表都係一樣每星期有中、英默,但實則唔係個個星期都默,唔使默嗰堂默書 ...
但兆強暫時係個個星期都要默,就好似,而家甘復活節假期,可能星期五返學,佢今個星期五就要默,即係你一放完假就要返去默書,好少免疫

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-06+發表我

話是話,我小朋友讀第二間津校,課堂表都係一樣每星期有中、英默,但實則唔係個個星期都默,唔使默嗰堂默書 ...
佢默書都計埋評估分架,所以我地都冇hea住默

回覆:48網 - 係咪2間兆強勁勁谷?

平兆德兆👍🏼👍🏼

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-06+發表

原帖由 kk80400 於 16-04-06 發表
但兆強暫時係個個星期都要默,就好似,而家甘復活節假期,可能星期五返學,佢今個星期五就要默,即係你一放 ...
不過㨂得呢間學校,應該預咗係密集式訓練。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-06+發表但

不過㨂得呢間學校,應該預咗係密集式訓練。
係呀,真係希望選得呢間嘅家長預咗谷,唔好第2日不停呻,我識唔少呢d家長,日日係fb呻,我心唸,可必當初選呢間呢?你估小朋友一入進間好學校,就會變聰明咩,成績往往都要靠付出,好少天才,唔洗理由佢自生自滅,如果天才,其實邊間小學都可以,唔洗搵兆強都得

kk80400 發表於 16-4-6 08:38
我所知道,其他班唔係淨係寫手冊,有d仲要罰企,冇帶書、功課,不過我覺得ok,因為要培養小朋友嘅責任心, ...
冇咁嘅需要攞時間表出嚟囉。正如有jm 話,寫在時間表唔代表要次次默。
同埋,我地仔女不是同一間學校的。
我認同你學校好谷好谷,ok?
不回了。

EQ 發表於 16-4-6 12:40
冇咁嘅需要攞時間表出嚟囉。正如有jm 話,寫在時間表唔代表要次次默。
同埋,我地仔女不是同一間學校的。
...
你是"德" p5 ? 可能P5,P6 又或者班班不同, 2百幾元補充都幾少, 得4-5本, 每科都係得一本, 真唔多.
說千幾元補充的是"平" P5,6,  

感覺"平" 好似比" 德" 更谷.  

karen55407 發表於 16-4-5 10:14
其實都要睇小朋友能力。我三年前考慮叩德兆,於是詢問一個舊街坊當時佢喺度教書,佢話功課多,不建議我叩門 ...
請問現在是否讀一間愉快學習嘅學校?我覺得揀間適合自己小朋友的最重要。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-4-5+10:14+其

請問現在是否讀一間愉快學習嘅學校?我覺得揀間適合自己小朋友的最重要。
...
其實我兒是谷得的,當年叩咗一間二綫天主學校,有人話谷,但佢讀得好輕鬆。其後再插班入了一間一綫的天主教學校。對他來說,兩間都係好愉快。

EQ 發表於 16-4-6 15:09
...
不要盲目追求"愉快學習嘅學校", 現實中所謂"愉快學習嘅學校", 可能根本就唔係你杯茶.

記著讀書不存僥幸, 沒有可能有一間學校係又要馬兒好又可以讓馬兒不吃草的

snoopyman20    發表於 16-12-4 12:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 16-4-6 15:39
其實我兒是谷得的,當年叩咗一間二綫天主學校,有人話谷,但佢讀得好輕鬆。其後再插班入了一間一綫的天主教 ...
非常好

引用:Quote:karen55407+發表於+16-4-6+15:39+其

非常好
我女也是讀一間頗谷的學校,佢雖然能力不高,多啲陪佢做功課同温習,養成良好學習態度,只求佢享受學習的樂趣,其實也可以好開心!