用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四想買notebook ...
go

中四想買notebook ... [複製鏈接]

平時冇乜特別需要, 買唔買好?
定係過兩年,升左大專先買隱陣d?

謝謝

王家爸爸  其實中學已經需要用   發表於 16-3-16 11:51
   3    0    0    0

去到大專就有好多大專生優惠,會係各大專院校擺promote counter,到時買都未遲

cdefg2333    發表於 16-3-16 09:29

醒目開學勳章

引用:平時冇乜特別需要,+買唔買好?定係過兩年,升

原帖由 VV媽 於 16-03-15 發表
點會無需要,做LS Sba時我女用電腦時間係全中學生涯時間最多,果時好彩買左部mac book比佢, 連printer都換左部自動print雙面既比佢用, 趁開學,搵人幫你在大學優惠買抵好多

cdefg2333    發表於 16-3-16 09:30

中—已有laptop做野……

一定要買,最好係MAC...我阿囡中五,9月開學買俾佢.好多個D 校本PROJCET要做.成日帶返學.屋但仲轉埋WIFI LASER PRINTER. 昨晚先印左30張紙話今日交..MAC 機輕,電池耐用,佢用好耐先要差.買埋OFFICE已夠架啦....用到大學都得..

ydoris 發表於 16-3-16 08:46
一定要買,最好係MAC...我阿囡中五,9月開學買俾佢.好多個D 校本PROJCET要做.成日帶返學.屋但仲轉埋WIFI LASE ...
請問PRO 同 AIR 點選擇?  阿女現中三, 我都考慮轉過部MAC 給她.
[

我買左AIR13".1個原因,輕同薄.不妨等一下,呢個月有新野出,吾知有無驚喜.而家D中學生好多野攞,我部AIR,淘左個可以散熱同傾斜既皮套俾佢.佢放入而家最輿既火孤書包都有好多位.因為上PE堂又要帶衫同鞋,佢可以放入書包係最好又吾怕俾人偷.佢個插而家仲係OK,新一代可能又轉,呢個係APPLE既性格.如果佢玩音樂既,吾洗問,一定係PRO.有錢既,都可考慮...

CrabPincers 發表於 16-3-16 07:39
點會無需要,做LS Sba時我女用電腦時間係全中學生涯時間最多,果時好彩買左部mac book比佢, 連printer都換 ...

我大仔用第一代Surface,小六用到現在都未壞。

引用:我買左AIR13".1個原因,輕同薄.不妨等一下,

原帖由 ydoris 於 16-03-16 發表
我買左AIR13".1個原因,輕同薄.不妨等一下,呢個月有新野出,吾知有無驚喜.而家D中學生好多野攞,我部AIR,淘左 ...
一於聽妳話, 等一下等啦!
Thx!

[

VV媽 發表於 16-3-15 17:26
真係視乎個人使用情況, 我女有需要帶出街用, 佢同爸爸share 部 macbook  air

Fujisu 都實用可靠

醒目開學勳章

引用:Quote:ydoris+發表於+16-3-16+08:46+一定要

原帖由 amychoi 於 16-03-16 發表
請問PRO 同 AIR 點選擇?  阿女現中三, 我都考慮轉過部MAC 給她.
一定買pro, 你上網search下comment就知點解,佢同air不差太遠(重量),我無買office比佢,佢話用mac打完,可以export返出去ppt, word果d, 所以最後無買office

ABC-DAD 發表於 16-3-16 21:25
Fujisu 都實用可靠
Fujisu好睇產地,日本做好好用,另外地方做就好差。

ABC-DAD  部LT係日本做,我就唔係  發表於 16-3-17 09:46

我個小朋友中一開始已有一部 MAC ,部電腦用來做功課及找資料,但不會用來打機。

現今學生比較喜歡用 MAC,型啲,加埋 iphone 是蘋果教的一套產品。

資訊科技是現今社會求生技能之一,盡早掌握有競爭優勢。

CrabPincers 發表於 16-3-17 07:29
一定買pro, 你上網search下comment就知點解,佢同air不差太遠(重量),我無買office比佢,佢話用mac打完, ...
多謝提意.
現在等下暑假是否有大學生優惠? 到時叫朋友幫手買部.

[

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+16-3-17+07:29+

原帖由 amychoi 於 16-03-17 發表
多謝提意.
現在等下暑假是否有大學生優惠? 到時叫朋友幫手買部.
我不知有無記錯,上年cu無apple 產品,hku好似是開學後有promotion

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-3-16 11:53
我大仔用第一代Surface,小六用到現在都未壞。
我打算買surface俾我小朋友,暑假會唔會有多D優惠?

CrabPincers 發表於 16-3-17 12:35
我不知有無記錯,上年cu無apple 產品,hku好似是開學後有promotion

大學生本身己有優惠,唔洗一定等大學提供,
印象中,有證明係大學生就得,直接去 apple shop 問。
當然,個別大學可以和 apple 搞優惠,再平少少。

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+16-3-17+12:35+

原帖由 nintendo 於 16-03-17 發表
大學生本身己有優惠,唔洗一定等大學提供,
印象中,有證明係大學生就得,直接去 apple shop 問。
當然, ...
我記得上年買時,夜部hp all in one colour printer, 雖然只值幾百元,但c9心態,有便宜又不急用,等下先

引用:Quote:原帖由+amychoi+於+16-03-17+發表多

原帖由 CrabPincers 於 16-03-17 發表
等我行開Apple 問下先。

[
‹ 上一主題|下一主題