用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學的學費
樓主: angel-papa
go

啟思小學的學費   [複製鏈接]

而家啲家長多數擔心小朋友的中文多過英文. 比一樣的時間佢學中英文, 小朋友會唔鐘意中文, 因為難學好多.

回覆 tinaxxy 的帖子

學校不會抽叻的學生簡介。我去過一場,就是找一個唔敢講野的學生,俾個機會佢練習。

英文堂同聖經都係用英文教中文堂可選用普通話或廣東話班
uoi  (ib) 用廣東話教
數學用廣東話但係有時會有幾題英文題目做功課。

所以語言分布很平均。
我女入小學之前完全唔識普通話,現在中文英文普通話都好流利

你要留意nis 從來都沒有用過Ib, 佢哋係用一套免費的課程。我自己大女幼稚園讀過nis, 校長嗰時話要離開香港點知去咗宏信,我哋全部都好驚訝。但係因此我對宏信感覺有些打了折扣。
我記得嗰時參觀過,見過佢哋貼出來的功課,自覺同啓思質量有少少差距(各宏信家長不喜歡別介意,這是當年感覺)。
我習慣去每一間學校也會看小朋友功課的質量,啟思的全部放喺枱任你睇,我比較過好同唔好做出嚟有咩分別。覺得這間學校真的做得好好。

啓思始終咁耐歷史,佢哋累積左嘅經驗,就變成了無形資產。

我是忠實fans, 考慮只是覺得學費太貴

cecilia.wilson 發表於 16-11-20 23:23

你要留意nis 從來都沒有用過Ib, 佢哋係用一套免費的課程。我自己大女幼稚園讀過nis,  ...

睇呢個議題,令我對啟思更多了解。
我個仔好好動,活潑,本應今年揾小學前,覺得佢應該都唔難,但接而連三都收到嘅rejected,令到我都感到麻木,最後而家我哋有啟思嘅offer,我欣賞學校嘅辦學理念,仲記得簡介會校長同我哋之間嘅互動,都係我係第二間學校未遇到,但見到個學費,真係有啲難過,因為真係鐘意學校,要計下條數先

回覆 sinying520 的帖子

你主要先計好小學條數。我聽其他家長講,去到中學好多同學仔都會攞到啲奬學金。
我有個朋友個女都攞緊半費。
同埋如果小學讀得好,到時轉返出去都會有學校收。

你自己諗下你會唔會有時間陪小朋友一齊成長。反而這個重要一點。因為只要家長肯付出,在這裏可以學到好多好多野。你用的時間絕對是令小朋友成長,不會白白花了在最功課和考試成績。

11月26日啟思中學開放日

cecilia.wilson 發表於 16-11-21 07:48
11月26日啟思中學開放日

咁同上次嘅校長簡介一樣?

cecilia.wilson 發表於 16-11-21 07:28

你主要先計好小學條數。我聽其他家長講,去到中學好多同學仔都會攞到啲奬學金。

都係呀,這正正係我諗嘅,希望時間唔好花喺功課考試上,但啟思係咪無乜測驗考試?

沒有測驗考試。但係有評估。
不過我三年都冇溫過,平日有認真做功課,唔溫都過到關。
一年班好耐先默一次書,今年三年班也不是每個星期需要默書。

我自己對小朋友的要求大部份是平日工課上,可能因為平日做得好,所以評估出嚟結果一直也不差。
由於唔使刻意溫書,我哋用咗好多時間係每課睇好多課外書。

我覺得情況就好似我細女一樣,為咗考小一,個個要去用字咭認字,學校又要抄寫。
我就冇抄寫冇冇補冇用字咭,反而我個女程度仲俾好多同學高。因為我哋大量睇書。

其實大家都明抄寫唔好,但係抄寫最快見效。
同ib 一樣,一開始你好似唔知佢學緊啲乜咁,但係過咗一兩年突然發現佢哋進步比好多小朋友快。

sinying520 發表於 16-11-21 08:54
都係呀,這正正係我諗嘅,希望時間唔好花喺功課考試上,但啟思係咪無乜測驗考試?
...

小一至小三冇考試,每個單元有評估,只要平日有留心上堂、做功課,其實並不需要特別溫習應付評估。升小四後功課量會突然增加很多,寫作亦比小三多,相信是為了準備同學們小五呈分吧。小四開始測驗真的要花點時間溫習,下學期開始會有考試,讓同學們有考試的概念,並會在試後給同學一個模擬 banding,令家長們大概了解自己小朋友在同級的 banding。

cecilia.wilson  thx for sharing  發表於 16-11-21 10:57
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

onchai 發表於 16-11-21 10:52
小一至小三冇考試,每個單元有評估,只要平日有留心上堂、做功課,其實並不需要特別溫習應付評估。升小四 ...

多謝大家用家意見

中學,不是小學

引用:回覆+tinaxxy+的帖子 你要留意nis+從來都

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-20 發表

你要留意nis 從來都沒有用過Ib, 佢哋係用一套免費的課程。我自己大女幼稚園讀過nis,  ...
謝謝你中肯的意見👍

想請問一下,學校是否有其他語言課程可選修(日文、法文⋯⋯)

謝謝!

回覆 gagahsu 的帖子

小學好像沒有

引用:回覆+tinaxxy+的帖子 英文堂同聖經都係用

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-20 發表

英文堂同聖經都係用英文教中文堂可選用普通話或廣東話班
Thanks for your detailed sharing. 你会比小朋友升啟思中學嗎?定出返主流中學?同埋德育、聖經方面的教導你認為啟思小學做得好嗎?因為我地家係基督徒,雖然知啟思並非宗教色彩重的學校,但都希望孩子在校有足夠嘅德育培養

回覆 dorahelen 的帖子

你会比小朋友升啟思中學嗎?
仲諗緊,地點有點遠。另外諗緊需唔需要個女讀有gcse的學校。

定出返主流中學?
for sure not , i am sure i want ib. might go back to international school

同埋德育、聖經方面的教導你認為啟思小學做得好嗎?
excellent(德育), bible is normal since only one class a week, very simple bible knowledge only

cecilia.wilson 發表於 16-12-1 11:44
Thank you!

cecilia.wilson 發表於 16-12-1 11:44
Thank you!
‹ 上一主題|下一主題