用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享公文中,英,數
樓主: sherylwong
go

分享公文中,英,數 [複製鏈接]

講開公文, 記得以前大囡幼稚園果時, 好多同學仔都有學, 有d重好自豪個囝囡誇學年, 唔知依家佢地成績點?

kayi0556 發表於 16-3-23 09:55
講開公文, 記得以前大囡幼稚園果時, 好多同學仔都有學, 有d重好自豪個囝囡誇學年, 唔知依家佢地成績點 ...
身邊都有類似朋友,分數每年弟減,不過可能是卷每級加深都未定

引用:Quote:kayi0556+發表於+16-3-23+09:55+講開

原帖由 MrBeast 於 16-03-23 發表
身邊都有類似朋友,分數每年弟減,不過可能是卷每級加深都未定
其實一般人对公文從来批評多过欣賞,因為大家都把公文当成補底/補習社。
我只可以說,我孩子學校成績最前的同學不少也有學公文數甚至三科全學。他們學的是中學/高中數,小學數对他們太浅,根本唔需要操。对於这些孩子,公文數不需重複操,進度好快,甚至未升中學已經可以完成整個公文數。
公文英ERP,初期要多聽多練,當中有大量生字,是有需要重複,但到后期,寫的是自己感想、意見,根本無需重複, 進度同样好快。

一般家長見到的問題,就是錯配及學習階段性問題。

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 16-3-23 12:32
其實一般人对公文從来批評多过欣賞,因為大家都把公文当成補底/補習社。
我只可以說,我孩子學校成績最前的 ...

的確有孩子名列前茅嘅家長同我推介公文,小朋友初小已讀緊小五小六課程

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-3-23+15:20+編輯

原帖由 小曳人 於 16-03-23 發表
老實講,我唔会同人推介公文,因為我知公文模式唔係人人啱。尤其公文英ERP, 整套課程中段會有樽頸位需要毅力先过到,过了后才会見到成果同看到另一片風景。这些得着不是小學階段可以用上或有明顯效用,但在中學便会看到好處。但我認為公文要早學才有意思,小二、小三才上已太遲,因為遲起步的話,那股超越n學年的滿足感及挑戰性會降低,纳悶費時的感覺會上升,那倒不如選擇學其他課程吧。

我沒接觸過公文數,只是從網上大概知道是經常操練。

要數學好,需要具備以下能力:明,快,準,邏輯推理。

學習數學首先是明白原理,如果不明白而操練只會浪費時間。

通常操練只能改善速度與準確性,一般不能明顯提升邏輯推理能力,故很多小學生平時勤力操數取得不錯的成績,但因忽略培養邏輯思維能力,導致升中以後數學大幅退步。

回覆:sherylwong 的帖子

幾個朋友在local school任教,早就叫我千萬不要學公文。浪費時間及金錢

我仔就係果D由K2上公文數到小二果D...後尾去到分數加減(好似係超三)真係頂唔順所以quit...俾番多D時間佢上其他課外活動同做運動..

計數方面的確係快好多..好處係有多D時間處理其他公文唔cover的課程..依家小四數學方面的成績都keep到...

數學的唯一問題 (雖然係唯一不過好嚴重) 係佢好唔小心..

依家考試前我只會比佢高階題...等佢無得淨做..要經下個腦先做...

回覆:jojoplanet 的帖子

公文英文是學串字嗎?細仔升 K2, 唔知好唔好讀。課程有 system 嗎?

回覆:分享公文中,英,數

數學著重運算~所以只適合幼稚園初小學生! 題目唔夠多沒有文字題!

‹ 上一主題|下一主題