用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育處次第
樓主: chuyuencheung
go

教育處次第   [複製鏈接]

kimmy2006 發表於 16-3-23 22:39
想問如果讀緊直資學校本身同學無提供派位証,又可以怎樣做好呢?成績表要7月中先派,人哋學校都收哂學生啦。 ...

相信你就讀的小學是沒有參加呈分,這類小學學生如要
1. 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學
    需於辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申領《中一自行分配學位申請表》
    然後自行向心儀中學遞交《中一自行分配學位申請表》及學校所需文件

2. 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學
    可以自行留意心儀學校的申請日期,並前往申請。

3. 申請資助中一學位
     於辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申請資助中一學位,
     教育局會把在統一派位後 (即為派完 band 123 學位後)可供分配的學位分派給符合資格的申請人
     第一批申請的結果公布日期為2016年7月初,
     第二批申請的結果公布日期為8月初,
     第三批申請的結果公布日期為8月中,其後則會個別通知
     申請人必須是香港居民,從未經中學學位分配辦法獲派中一學位,
     以及從未就讀於本港的官立、資助、按位津貼、直接資助計劃和英基學校協會中學]

kimmy2006 發表於 16-3-23 22:39
想問如果讀緊直資學校本身同學無提供派位証,又可以怎樣做好呢?成績表要7月中先派,人哋學校都收哂學生啦。 ...

其實你一早知自己間中學無呈分, 仍見到你已好努力去考中學了.

但其實本身間龍中, 係咪真係咁差先?

因為無呈分學生, 如果想參加統一派位, 亦只會安排係係派晒B3後再為你派位.

依家有D咩可以做呢?

1. 部份直資, 如李國寶, 仲有第二輪收生, 可以去留意吓 (李國寶第二輪收生: 21/3 - 8/4: http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission_s1)

2. 預備好晒D嘢等叩門

3. 留意吓有冇邊間派位直資心儀, 等7月去報考 (派位直資中學, 如九龍塘香島, 有近50%學位係大抽獎後才接受申請既)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父 發表於 16-3-23 14:09
叩門是十分自由的,
沒有校網限制,
沒有數目限制,
謝謝你的詳細解答, 非常清楚
請問一般黎講,我地可以幾時看到中學會公佈叩門的資訊?
另外,放榜當天,如派到的學校是A校, 我無論入讀與否,
是否都要去A校先註冊, 然後再去其他學校叩門?
還是怎樣的呢? 唔好意思, 太多問題

引用:Quote:憫父+發表於+16-3-23+14:09+叩門是十

原帖由 popochu 於 16-03-24 發表
另外,放榜當天, ...
我都想知🙏🏻

popochu 發表於 16-3-24 15:47
另外,放榜當天, ...

多數中學七月前會在網上公報佈詳情。
叩門是在放榜日當天開始,
註冊是兩天後開始,
若在第二天註冊日下午前成功叩門,
可以無需去獲派學校註冊,
直接到成功叩門的學校註冊。

註左冊時需要將派位証交給註冊學校,
一旦有叩門學校收的話,
要去註冊學校攞番派位証轉交叩門學校。

當然,
註冊後仍可以叩門。

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-24+16:25+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-24 發表
唔該曬🙇🏻

請問大家知不知呈分試試卷內容, 係間間學校都一樣的嗎?
我以前問過小學老師, 佢話係間間學校一樣, 如果唔一樣咪唔公平囉
但我現在又聽其他家長話係唔一樣,

hwl2b 發表於 16-3-24 17:41
我以前問過小學老師, 佢話係間間學校一樣, 如果唔一 ...
學校考試...無乜可能一樣呢 ~~~

如果內容係唔一樣, 咁就會好唔公平囉, A學校故意出淺D, 佢學校D學生咪高分D ??

回覆:教育處次第

教育局會調整分鐘數

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

引用:如果內容係唔一樣,+咁就會好唔公平囉,+A學

原帖由 hwl2b 於 16-03-29 發表
如果內容係唔一樣, 咁就會好唔公平囉, A學校故意出淺D, 佢學校D學生咪高分D ??  ...
卷淺較難分高底,而且對有能力但較粗心嘅男孩子利。

hwl2b 發表於 16-3-29 09:42
如果內容係唔一樣, 咁就會好唔公平囉, A學校故意出淺D, 佢學校D學生咪高分D ??  ...
因為升中唔係計分數, 係計名次, 所以唔理高分低分, 只需要一個排名, 而教育局會根據過去兩次小六學生Pre-S1(統一考卷)成績, 對各校小朋友既呈分作相應調整。
亦即是說, 升中除咗自己小朋友成績外, 師兄師姐Pre-S1成績有直接影響。

hwl2b 發表於 16-3-29 09:42

成曰都有人问呢个问題,真係要努力爬下文先得咯……HK地边有禁大隻蛤la隨街跳呢?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646&highlight=%E6%B7%BA%E8%AB%87

daisy17772    發表於 16-4-5 20:58

回覆:教育處次第

唉,我哋以前考個學能測驗升中反而仲公平啲

kimmy2006 發表於 16-4-5 12:58

公咩平丫, 有乜理由我五六年級全部都係考級二, 都派咗去B2校!我係41網喎, 分明係電腦壞咗。

最公平係我大家姐時咁樣考升中試。

5kin  咁要睇你父母點幫你揀中學啦  發表於 16-4-5 20:26

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-4-5+13:31

原帖由 little_yolky 於 16-04-05 發表
咁你點算照讀呀?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-05+發

原帖由 kimmy2006 於 16-04-05 發表
咁你點算照讀呀?
當年唔興叩門架,咪照讀囉。級一果個好彩D,派咗去聖家,F2插咗入伊中了。級三就派咗去MCS。

hwl2b 發表於 16-3-24 17:41
我以前問過小學老師, 佢話係間間學校一樣, 如果唔一 ...
I really wonder where does that teacher come from?  Was this piece of info a long time ago?
a gentle reminder:  Please sure you get the latest info regarding 呈分試 from your current schools, edb etc.

kimmy2006 發表於 16-4-5 12:58
the scope of 學能測驗 not covering the core subjects, but some logical deduction etc.  Nothing to do with pure academic.

5kin  咁要睇你父母點幫你揀中學啦  發表於 昨天 20:26

份表係我自己填的, 交表時老師無話有問題喎。我將MCS放第一, 其餘所有B1按受歡迎次序填晒落去, 不過好似唔記得填聖家, 最後入第一間B2, 第6志願, 我無諗過自己真係可以黑仔得咁交關。

5kin  當年班主任教落:1搏2保守,1/2都搏3要超保守,當年同校有好多人同你一樣咁揀,結果派到勁後志願,你第6算   發表於 16-4-6 10:59
chesswin  你咁排位, 真係唔出奇.......  發表於 16-4-6 10:11
‹ 上一主題|下一主題