用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育處次第
樓主: chuyuencheung
go

教育處次第   [複製鏈接]

回覆 5kin 的帖子

咁短時間好難分得出誰叻啲,很大部分都係睇次第名單,想收果批學生睇下佢哋對答得唔得。

引用:老實講,我今年仔仔升中係專登揀兩間揀嚟in

原帖由 5kin 於 16-03-19 發表
老實講,
我今年仔仔升中係專登揀兩間揀嚟in嘅報
我覺得全in唔係為就怕走雞,係怕嚇走咗啲合適人選,好多人見到唔係全in,明明有好大機會都唔敢報名,去報另外一間有全in嘅。學校因為承諾咗全in,明明唔考慮你都會花幾分鐘做個樣見下你!可能見完就即時掉咗佢個file落垃圾桶!

不過全in係有好好嘅宣傳效果,多學生報名,聲勢強勁,會越來越多學校會全in,學生同家長亦唔介意俾學校玩,非常受落,如果講俾人知冇得in,真係好瘀嘅!

5kin  無話瘀唔瘀嘅,早d知到學校同小朋友唔夾係好事  發表於 16-3-20 13:58

王國會長

gracelam 發表於 16-3-16 21:40
咁全in 只不過係一場show.

我覺得係, 唔通以B2 成績去見熱門B1 校, 可以因為一次面試改變結果?

王國會長

Band5 發表於 16-3-20 11:38
我覺得全in唔係為就怕走雞,係怕嚇走咗啲合適人選,好多人見到唔係全in,明明有好大機會都唔敢報名,去報另 ...

呢個真, 仲有連唔合適都照報, 當年識一個家長個囡B2B 去報英華女校, 我問佢點解報, 佢話全in 同唔駛塡/交好多文件, 無言.   

HCbb  我識係有B3學生去報英華& SSGC...我直接同佢講佢浪費了2個自行位....  發表於 16-3-29 11:46
bobo98  其實這樣做是浪費了自己真正的機會。  發表於 16-3-20 12:27

王國會長

challenging 發表於 16-3-18 16:20
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你好,我想問如果同學仔已收到筲官第二次面試,我就沒有,是否代表他是bank1,我係 ...

又未必, 可能第一次面試不及同學仔. 當基本條件相若, 便要在面試分高下了.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre+

原帖由 bobo98 於 16-03-18 發表
每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre s1和小三,小六考嘅tsa來分高低的。 ...
有唔少報導講過TSA 同成績次第無關係的.

bobo98  咁tsa有咩用?  發表於 16-3-20 14:40

bobo98 發表於 16-3-18 23:43
每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre s1和小三,小六考嘅tsa來分高低的。 ...
升中學生嘅成績次弟係同TSA無關,只係用佢校內各科成績加權後得出校內排名,
對照同校同名次preS1成績得出分數,
再以此分數作全港(自行同統一甲部)或校網(統一乙部)之排名

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我識有人今年四科主科有兩科不合格也照報ywgs。。

Eat_Sleep_Play  佢究竟知唔知行情?如果只係四科合格都唔會收更何況唔合格  發表於 16-3-21 19:33

5kin 發表於 16-3-20 15:49
升中學生嘅成績次弟係同TSA無關,只係用佢校內各科成績加權後得出校內排名,
對照同校同名次preS1成績得出 ...

回覆 bobo98 的帖子

其實教育局分小冊子都有講到,
相信小學都有相關講座比小六家長,

而且教育局都响11同12月(平日夜晚)搞講座講升中選校

再加上某d中學個info day 都會講多一次,

有認真做資料搜集嘅家長無乜理由唔知或者比人呃

bobo98  只是資訊太多,太混亂,所以搞不清,並不存在比人呃。😄  

d 講座、info day講嘅其實八九不離十都一樣,
返而坊間流傳嘅先係五花八門,
仲有d係互相矛盾

bobo98  只是資訊太多,太混亂,所以搞不清,並不存在比人呃。😄  發表於 16-3-20 17:34

咁想請教一下,pre-S1份卷是否全港一樣?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:咁想請教一下,pre-S1份卷是否全港一樣?

原帖由 crystalwsm 於 16-03-20 發表
咁想請教一下,pre-S1份卷是否全港一樣?
Yes

crystalwsm  Thank you  發表於 16-3-20 19:55

引用:Quote:tiffanylulu+發表於+16-3-14+16:59+

原帖由 ctslhkc 於 16-03-14 發表
其實BANDING頭兩次都已定了?除非第三次好差先會跌BAND?如果正正常常是否作用不大了??因為抽獎已不會看BAND ...
點樣為之好差?我女頭2次B1a,B1b,第三次失手考得唔好

引用:愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分

原帖由 MLKC 於 16-03-17 發表
愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分的學生就有排名?是男女分開排嗎?假設全年有4萬個小六學生,男 ...
中學收到的是一條隊,不分男女仔,但冇全港或區域排名顕示,因為早已排好。小學校長都不會知!

引用:每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre+

原帖由 bobo98 於 16-03-18 發表
只計前2屆雙數年Pre S1 , 不計tsa

aa123123    發表於 16-3-23 16:22
bobo98    發表於 16-3-23 13:36

憫父 發表於 16-3-18 14:54
不會!
亦不可能提供!
請問, 今年放榜是7月5,是否最好當天之內叩門好D呢?
聽說同時叩幾間他區的都得,但我想不明白,如果在自行時有填該校,
在叩門時機會會大些,咁,如果叩幾間既話,在自行時冇填該校,咁叩門有冇機會既呢?
謝謝賜教

popochu 發表於 16-3-23 12:09
請問, 今年放榜是7月5,是否最好當天之內叩門好D呢?
聽說同時叩幾間他區的都得,但我想不明白,如果在自行時有 ...

叩門是十分自由的,
沒有校網限制,
沒有數目限制,
教育局亦沒有限制學校如何選取學生,
(與自行不同,自行是不准筆試的)
沒有報過的學校亦可以叩門。

教育局公佈派位結果後,
音樂椅遊戲便開始,
許多學校不能預計有多少學生轉到其他中學,
所以會開始取錄轉校生 (即是叩門生)。

許多學校都是在 7 月 5 日開始派報名表的,
不過不同學校有以下不同:
1. 有些是先看成績才派報名表
2. 有些只派報名表給叩過門的學生
3. 有些需要學生親自去學校,才派報名表
4. 有些是填完報名表後,即時面試的
5. 有些是派完報名表後,在指定日期後才面試的
6. 有些是派完報名表後,在指定日期安排筆試,表現理想的才面試
因此,每間中學的做法不同,可以先上網看看各校的申請辦法。

絶絶絶絶大部份學校都不會理會申請者有沒有在自行時填該校的。

所以有些家長是:
1. 先派家人到不會即時面試及無需學生親自前往的中學取報名表
2. 安排子女到有即時面試的學校申請學位
3. 然後安排子女到一些需要親自前往,但在指定日期後面試或筆記的學校取表。
所以這些家長都會先上各學校的網頁了解申請辦法,製定策略和路線。

aa123123    發表於 16-3-23 16:33

憫父 發表於 16-3-23 14:09
叩門是十分自由的,
沒有校網限制,
沒有數目限制,
有的区內学校有協議唔会收番同区叩门生?有d教会学校亦—样?(Eg. Canossian?)

Yanamami 發表於 16-3-23 14:13
有的区內学校有協議唔会收番同区叩门生?有d教会学校亦—样?(Eg. Canossian?) ...

謝謝補充!

不過有些校網雖然有協議,
但仍然有學校沒有完全遵守協議的。

特別是在學生尚未到獲派中學註冊時,
有些學校會收同區學生的,
因為這些學生沒有去註冊,
該校只知學生沒有註冊,
不知他們被同區中學收了。

所以,
家長仍然可以到同區中學試試取報名表,
如果子女的成績及操行均理想時,
有些學校看完成績和操行後,
會問你派位証是否仍然在手,
若仍然在手的話,
有機會即時面試的。

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-23+16:12+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-23 發表
想問如果讀緊直資學校本身同學無提供派位証,又可以怎樣做好呢?成績表要7月中先派,人哋學校都收哂學生啦。

‹ 上一主題|下一主題