用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育處次第
樓主: chuyuencheung
go

教育處次第   [複製鏈接]

請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次updated既次第(已包呈3成績)比學校呢?

mammamia0603  我諗唔會喇,到嗰陣時只係睇6年班成績表及睇你自行選校時有冇揀過佢之主。   發表於 16-3-18 12:54
[center]Larry's birthday ticker[/center]

引用:請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次

原帖由 hellojoyce 於 16-03-18 發表
請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次updated既次第(已包呈3成績)比學校呢? ...
有D中學叩門考筆試,一考便知,不用再排次第。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hellojoyce 發表於 16-3-18 12:50
請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次updated既次第(已包呈3成績)比學校呢? ...

不會!
亦不可能提供!

叩門由 7 月 7 日開始,
天天都人有到學校叩門,
有些人會叩多間中學的門,
有些人叩到 7 月下旬仍在叩門,
教育局不可能有資源每天向學校提供叩門生的成績次第。

被叩門的學校在這階段可以考 筆試 / 口試,
可以知道學生的能力。

引用:同意,好似觀瑪in+10分鐘,亞仔話好簡單,

原帖由 DolPurple 於 16-03-17 發表
同意,好似觀瑪in 10分鐘,亞仔話好簡單,應該係一早睇次第只不過做show比人睇
...
咁我情願佢哋揀人見,等我知道自己程度去到邊,見得個10分鐘,都冇乜用浪費時間

引用:Quote:原帖由+DolPurple+於+16-03-17+發表

原帖由 bb20040225 於 16-03-18 發表
咁我情願佢哋揀人見,等我知道自己程度去到邊,見得個10分鐘,都冇乜用浪費時間

...
又唔係嘅,如果間學校本身已打算收個學生,可以循例睇睇個學生有冇咩其他問題,就算唔打算收,都可以睇下有冇漏網之魚。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你好,我想問如果同學仔已收到筲官第二次面試,我就沒有,是否代表他是bank1,我係邊鉛人,所以冇得第二輪面試。如果第三次呈分小朋友考得好,是否代表入咗bank1組,馬煩曬,真係好擔心

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 你好,我想問如果

原帖由 challenging 於 16-03-18 發表

你好,我想問如果同學仔已收到筲官第二次面試,我就沒有,是否代表他是bank1,我係 ...
好難講,因唔知同學仔面試時表現,面試比重高都會有影響,可能對答流利老師喜歡亦唔奇,當然係B1機會相當高。
呈3考得好但都要睇大圍,如果大圍都好就未必會升好多,是否B1或邊緣人最準確都係問老師。

多謝你,大抽獎再請教你

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-18 09:35
除了計分,中學校長其實好清楚周邊小學學生實力,所以有時會頃向選某啲小學學生,可能會揀一線小學後幾名學 ...
「勁」小學嘅好處除咗有同學仔一齊push up,仲可以靠師兄師姐拉banding

「弱」小學頭幾名唔一定差過「勁」小學嘅10幾名,
但有d學術比賽有限每間學校出場人數,
「勁」小學考10幾嘅連場都無得出,
唔好話有無獎攞啦

係比啲小朋友有個希望,好過連in都冇

每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre s1和小三,小六考嘅tsa來分高低的。

排位前的A學校學生考第十可能好過排位後的B學校考第一的學生。中學當然收A學校考第十的學生先。

bobo98 發表於 16-3-18 23:48
排位前的A學校學生考第十可能好過排位後的B學校考第一的學生。中學當然收A學校考第十的學生先。 ...
反之亦然,
始終排位用嘅參數係嚟自師兄師姐。

呢個模型對於小學六年級學生嘅能力,
反應係延後幾年先表現到出嚟,
應用响一般情況個誤差值好細

所以有一種講法,
自行收生時中學會留意下d「唔勁」小學嘅頭幾名,
有無其他bonus可能可以fight低「勁」小學d十幾二十名,
揀嚟in或者in完排收生list會有機排高d

回覆 5kin 的帖子

都會有這機會,就要睇小朋友自己的表現和能力。總之盡自己能力做到最好,得唔得都有啲講彩數。

lovingparent 發表於 16-3-18 12:46
唔明白教育局憑甚麼得出學生的全港性排名,佢地又唔係考同一份試卷,學校教學語言及程度都唔一樣,點比呀!? ...
學校將分數輸入由教育局提供的電腦系統後:
1. 系統會將分數標準化,利用統計的方法,去除試卷深淺的影響
2. 標準化的分數會乘上各科比重後,再計算平均分數
3. 每名學生的平均分會傳送給教育局
4. 教育局會將每名學生的平均分按師兄及師姐在過去 2 個雙數年 PRE-S1 成績調整

學業水平較高的小學,因過去 2 次 PRE-S1 成績較好,學生的分數會調得較高,學業水平較低的小學,學生的分數會被調低。

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+16-03-17+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-17 發表
我覺得全in就係唔想打擊啲家長同學生,叫做比個機會學生睇睇有冇特異功能或睇睇有冇漏眼啫。講真好多家長都 ...
今日去了一間全 In 的中學。 有五百幾人報名,收四十幾人。

上來 ek, 先知道全 In 是場 show, 有些失望。因呀囝同學校都有努力去準備面試。

我囝不是第一組見。 同我囝同校差唔多級名次個同學仔,係同一批時間見。級名次差過佢果個同學仔,遲過我囝個面試時間。

咁可能真係已有內定名單。點都好,教識呀囝凡事盡力而為。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-17+發表

原帖由 aeiou_drm 於 16-03-19 發表
今日去了一間全 In 的中學。 有五百幾人報名,收四十幾人。

上來 ek, 先知道全 In 是場 show, 有些失望。 ...
平常心啦,我仔in果間都係全in,基本上都係頃下計冇乜特別,亦完全冇壓力。
我覺得只要學校唔係太差,有心讀書邊間都可以讀倒,冇心讀比間 1A你一樣入唔倒大學。

講得啱!

老實講,
我今年仔仔升中係專登揀兩間揀嚟in嘅報

中學方面揀到我個仔,
即係校方都認同佢有實力讀呢間,
咁甲乙部填佢仔仔第時入到都應該應付到

中學唔揀佢in,
咁我咪知到仔仔乜level,
大抽獎時可以調整返個次序

唔係全in唔啱,
校方的確怕走雞,
不過其實有幾多小朋友真係可以靠interview 爬人哋頭?

yee8001    發表於 16-3-19 15:42
‹ 上一主題|下一主題