用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育處次第
樓主: chuyuencheung
go

教育處次第   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-16+發表

原帖由 gracelam 於 16-03-16 發表
咁全in 只不過係一場show.
都可以理解嘅,幾百人只揀數十個,學校當然希望盡收精英啦,次第/操行/能力一定行先。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分的學生就有排名?是男女分開排嗎?假設全年有4萬個小六學生,男女的排名如各一半,是否no.1-20000 名?另外,自己間小學會否知道佢地嘅學生排名名次?會否暗示一下家長?謝謝解答疑團

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-16 21:27
我都同意,由其全in中學,除非好突出,否則次第/來自那所學校,中學都已經揀定曬。

...

基本上中學已經有收生名單,只是循例見下,要收的同學是否有大問題,或者有無其他突出的同學,否則,都是學業,操行,有特異功能者行先.

咁面試佔30%丶40%,點計?我信中學根據次第打分+面試打分,然後再根據分數揀前幾十嘅學生。

同意,好似觀瑪in 10分鐘,亞仔話好簡單,應該係一早睇次第只不過做show比人睇

回覆:教育處次第

如果真係一早有晒人選,咁真係玩死的家長同小六學生。我自行兩間都係全 In, 面試仲佔 50%。 呀囝又冇特異功能,只係成績操行符合,仲要等到七月放榜,真係擔心

引用:如果真係一早有晒人選,咁真係玩死的家長同

原帖由 aeiou_drm 於 16-03-17 發表
如果真係一早有晒人選,咁真係玩死的家長同小六學生。我自行兩間都係全 In, 面試仲佔 50%。 呀囝又冇特異功 ...
我覺得全in就係唔想打擊啲家長同學生,叫做比個機會學生睇睇有冇特異功能或睇睇有冇漏眼啫。講真好多家長都會越級挑戰 e.g.. B1C生自行會申請 1A-1B中學,如果中學收到申請學生為 1A/1B生多,講白啲1C生當然係陪跑多,入選機會極微。我相信中學基本上已排好曬收生次序,面試象徵試居多。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

呢個講法有點殘酷但現實,正如我地工作上揀人來面試嘅心態一樣,望望CV大概會知那些人近磅,再面試見見求職者來ascertain而已

回覆:教育處次第

好奇一問,如果真係做show,差又點解要全in呢?in一半或2/3人味仲慳時間?不過我信好多中學都以第次為標準,interview 只係佔好少

引用:請問一下,有無人知道教育處次第發放咗比學

原帖由 chuyuencheung 於 16-03-14 發表
請問一下,有無人知道教育處次第發放咗比學校未?  如發放咗,係邊日發放呢?  謝謝! ...
我仲有d疑問。次弟排名系以呈分試計,甘參加全港性比賽得獎有冇影響嫁。........請高手解答吾該

MLKC 發表於 16-3-17 01:36
愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分的學生就有排名?是男女分開排嗎?假設全年有4萬個小六學生,男 ...

成績次第是這樣計算的:
- A 學校向教育局呈報有那些學生申請該校的自行分配學位 (假設有 80 位申請者)
- 教育局按所有小六學生的第一次及第二次呈分成績,經調整後計算出每位學生的分數
- 教育局按 A 學校申請者按調整後的呈分成績排龍,然後以 1 至 80 名顯示成績次第

因此:
若 A 學校收到的申請者數目是 80,教育局只會將該 80 位申請者按 1 - 80 名排列,然後交給 A 學校,故此,成績次第並不是全港性排名,只是 80 位申請者的相對排名。

-----------------------

現在是男女混合在一起計算排名的。

小學是不會知道自己學生的任何排名,包括
- 全港排名
- 校網內排名
- 成績次第
- 經調整後的呈分成績

所以小學是無法向家長暗示任何資料的。

所講全對,所以大家請用平常心面對,就算不是全見,冇超突出表現又係內定,祝各位都考到心儀中學

引用:咁面試佔30%丶40%,點計?我信中學根據次第

原帖由 978212 於 16-03-17 發表
咁面試佔30%丶40%,點計?我信中學根據次第打分+面試打分,然後再根據分數揀前幾十嘅學生。 ...
除了計分,中學校長其實好清楚周邊小學學生實力,所以有時會頃向選某啲小學學生,可能會揀一線小學後幾名學生而放棄揀2/3線小學前幾名嘅學生。

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-18+07:31+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-18 發表
憫父,真非常感謝你詳細解說,令我們又明白多一點呢個遊戲嘅玩法。我覺得自行揀人criteria priority : 邊間學校--》成績(參考全港次第)--》操行 --》課外活動 --》面試表現。總之,都是成績行先,唔知係唔係呢?

引用:所講全對,所以大家請用平常心面對,就算不

原帖由 DolPurple 於 16-03-18 發表
所講全對,所以大家請用平常心面對,就算不是全見,冇超突出表現又係內定,祝各位都考到心儀中學
...

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-16+發表

原帖由 gracelam 於 16-03-16 發表
咁全in 只不過係一場show.
你看看面試比重就會知道,如果次第佔50%,靣試只佔20%,未見已經拉開咗。

如果面試佔30-50%,就十分重要!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-03-16+發表咁

原帖由 ANChan59 於 16-03-18 發表
你看看面試比重就會知道,如果次第佔50%,靣試只佔20%,未見已經拉開咗。

如果面試佔30-50%,就十分重要 ...
我in個間成績40%,面試40% ,20% 操行。面試就好重要了。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-18+發表你

原帖由 JJDBB 於 16-03-18 發表
我in個間成績40%,面試40% ,20% 操行。面試就好重要了。
Yes.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唔明白教育局憑甚麼得出學生的全港性排名,佢地又唔係考同一份試卷,學校教學語言及程度都唔一樣,點比呀!? 只憑程分,咁有些學校可以出容易的試卷給學生取得好成績啦! 如果純睇學術,似乎學能測驗較為公平!
‹ 上一主題|下一主題