用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗  

alienjai22 發表於 16-3-18 09:05
自己都唔識個讀書方法,又點教到人?

回覆:香港老師質素衰敗

引用:自己都唔識個讀書方法,又點教到人? +

原帖由 alienjai22 於 16-03-18 發表
所以越來越多學生出去補習

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

既然對香港老師咁不滿,點解唔去讀國際學校?話晒點都好過比d 九流又無見識無社會經驗既人教啦

質素差咪留係屋企,留俾自己教。。

引用:質素差咪留係屋企,留俾自己教。。 +

原帖由 micmicmic123 於 16-03-19 發表
質素差咪留係屋企,留俾自己教。。
講得好...人地要個有master嘅,係小學教佢大學d課程

引用:Quote:原帖由+micmicmic123+於+16-03-19+發

原帖由 lightingchung 於 16-03-19 發表
講得好...人地要個有master嘅,係小學教佢大學d課程
無錯,佢地最有學識,質素有保證

引用:以前好多家長藍領,一般都覺得老師比他們有

原帖由 Busybody! 於 16-03-19 發表
以前好多家長藍領,一般都覺得老師比他們有學識,對培育子女的要求亦低,亦不深究教學質素,只要子女在全班 ...
見過世面!

引用:自己都唔識個讀書方法,又點教到人? +

原帖由 alienjai22 於 16-03-18 發表
或者大家可以咁諗,現為老師的,當初攞不到個A,係佢當年老師唔識教。到自己出來教,有心的老師係可以學會點樣教得好讀得好,教學相長。我相信大部分在職老師,教多幾年,你要佢教一次,都可以A返。亦即係,你地所講的,只係基於每個老師只會停留喺自己16歲考公開試果年。相反,一班當年攞個A,無錯,讀書能力高,好的一班,就會有能力將自己讀書放法有效地教到自己學生。但你未聽過有好多攞住個doctor都唔識點教,因為所有內容對佢太易,佢跟本唔會知個學生點解會唔明!

引用:Quote:原帖由+alienjai22+於+16-03-18+發表

原帖由 ky201105 於 16-03-19 發表
或者大家可以咁諗,現為老師的,當初攞不到個A,係佢當年老師唔識教。到自己出來教,有心的老師係可以學會 ...
係你要佢「考」一次先啱。

Busybody! 發表於 16-3-19 19:04
而家潛台詞係:
讀書唔叻就會有心教書,懂教法。
讀書叻的就冇心教書,唔識教。
我都O嘴,大學畢業,教多幾年書,考返會考,如果攞到A,就係教學相長  

如果16歲考到A的,一定唔識教學相長!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:而家潛台詞係: 讀書唔叻就會有心教書,懂

而家潛台詞係:
同意!好到肉!

而家潛台詞係:

Part 2
讀書叻, 就會有心教書,
讀書唔叻,冇心教書,唔識教

引用:而家潛台詞係: 讀書唔叻就會有心教書,懂

而家潛台詞係:
無咁嘅意思。只想帶出識唔識讀書同識唔識教無直接關係。當然最ideal係又識讀又識教,身邊好多老師朋友都係大學1st hon。

第一,這位校長可能真係退左休好多好多年,現今教育界對老師質素的要求高了很多。

第二,作為家長應尊敬老師,小朋友才會尊敬老師。

第三,最好的老師是懂得啓發學生,以熱誠和合適的教學方法使學生發揮潛能,推動學生學得比自己更叻。

第四,老師是聖人嗎?錯左少少grammar 有嘜咁大不了?我間這中都發現我小朋友的老師讀錯一些音,咪大家一起研究囉,這是求知識的過程吧。這位校長視野太窄了,說話內容表示他跟文中所描述的老師差不多。