用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗   [複製鏈接]

此帖勾起左我中學既記憶...

記得我中學時, 分別有兩位老師(一位係我中四老師, 一位係我預科班主任)同我班同學講點解要做老師時慨嘆: 你地問我點解要做老師?  唉, 有頭髮邊個想做癩痢?你地俾心機讀書, 唔好好似我0甘.....

預科班主任好好傾的, 我地當時仲話: 唔係呀, 做老師好好呀, 我地覺得你教得好好呀!

班主任苦笑話: 你地宜家唔明0架啦.

預科班主任仲教左我地好多做人既道理, 佢係位非常好既老師. 但就成日叫我地唔好去教書...

老師真係唔易做

bobbob  真係肺腑之言  發表於 16-3-14 11:10

回覆:香港老師質素衰敗

Cg 是否問題,yes n no,就算頂尖公司,一些有heart 又肯做都有生存空間,唔一定要是尖子phd.  

當年聽到有位人力資源專家主管香港教育,以為有希望,可惜⋯

Busybody! 發表於 16-3-14 11:26
搞師資,會令到很多現役教師失業,有冇官敢搞?
以前又有幾多叻人肯去做公務員? 佢地去話人唔點? 睇下自己點先啦!

讀書叻既人, 唔代表所有嘢都一定得, 讀書唔叻既人, 唔代表做所有嘢都會出事, 呢D基本常識都無, 點做校長呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果將成績好=識教書,當然不認同,做校長都有好多類人,有些去搞女學生喎!春風化雨仍然是老師應該有的本質!
如果認同成績好先識教書,何不用十億去請尖子教?

hkpapa852  公幣依家留嚟幫阿爺埋單, 你地自己既家事? 食自己啦!  發表於 16-3-14 12:09

ANChan59 發表於 16-3-14 09:18
我感覺前校長所言是屬實的,但加多一點,五六七十年代,不少中、小學老師是國內畢業,學歷極高,特別是中文 ...
你當年唔多好老師嗎? 你都幾唔好彩喎。我中學時好多老師從台灣畢業回來, 中文歷史都好好, 所以我哋學校一直文科都有一定既水平。至於你講既好老師..........我學校只有幾個唔係而已, 我小學、中學、大學身邊既老師, 九成九都好好, 係你黑仔定係我好彩?

bobbob  咁你算好好彩  發表於 16-3-14 12:36

little_yolky 發表於 16-3-14 11:49
你當年唔多好老師嗎? 你都幾唔好彩喎。我中學時好多老師從台灣畢業回來, 中文歷史都好好, 所以我哋學校一直 ...
我以前遇到既9成9都係唔掂既老師.....

不過都係多得佢地, 令我地見到希望, 因為佢地令我地覺得: 呢D咁既蛋散都話做到老師收幾皮嘢一個月, 我地又點會差得過佢地呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-14 12:12
我以前遇到既9成9都係唔掂既老師.....

不過都係多得佢地, 令我地見到希望, 因為佢地令我地覺得:  ...
哇, 你都好唔好彩下, 真係同情你。我D老師都好好, 曾幾何時, 我既志願係當老師添。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-3-14+09:18+我感

原帖由 little_yolky 於 16-03-14 發表
你當年唔多好老師嗎? 你都幾唔好彩喎。我中學時好多老師從台灣畢業回來, 中文歷史都好好, 所以我哋學校一直 ...
我都話有好有唔好,我冇話全部唔好喎,你睇清楚d!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-3-14 11:40
以前又有幾多叻人肯去做公務員? 佢地去話人唔點? 睇下自己點先啦!

讀書叻既人, 唔代表所有嘢都一定得, 讀 ...
睇下邊份公務員,AO真係要成績好又presentable嘅先考到,起碼當年係。

當然,讀書叻唔代表一定教得好,但弊在唔少教師當初唔係立志做教師,只不過響無得揀之下先做/讀,本來就無心做,又點會教得好?

題外話,其實我覺得最適合做教師嘅除咗成績唔差外(未必駛最top),最好係本來成績麻麻,但有啲事trigger到佢發奮或搵到讀書竅門嘅人,佢哋一方面能體諒成績差嘅學生,另一方面可以將改進自己嘅方法introduced比學生,咁就perfect啦。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-3-14+12:12+我

原帖由 little_yolky 於 16-03-14 發表
哇, 你都好唔好彩下, 真係同情你。我D老師都好好, 曾幾何時, 我既志願係當老師添。 ...
你應該去教書!

MrBeast  見佢近排的po,都應十分合適  發表於 16-3-14 12:40
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有heart的老師係好少,我小學遇過一個,中學係名女校,但一個都無,真係打份工多...

little_yolky  俾同學發現打份工咁既老師,我小學到大學教過我既,加埋一隻手都無。  發表於 16-3-14 13:20

不知現時機制如何,以香港急功近利的culture,就算人工升幾級,都好難attract到尖子,況且尖子亦未必一定識教,但我相信會有一部份合適有為年青人for one reason or another 會想入這行,咁正苦要有好機制確保合理代遇、career path、被受社會認同/尊重、etc

ANChan59 發表於 16-3-14 12:35
我都話有好有唔好,我冇話全部唔好喎,你睇清楚d!
現在還有嗎?我不知道!但我當年都不多。 <====== 我都無話你無, 係唔多啫, 係你自己話當年都唔多既?

Jane1983 發表於 16-3-14 12:44
有heart的老師係好少,我小學遇過一個,中學係名女校,但一個都無,真係打份工多... ...
......................乜原來大家都咁坎坷..............................所以我當年B1A成績讀二線都可能係塞翁失馬。

Jane1983    發表於 16-3-14 17:34

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-3-14+12:35+我都

現在還有嗎?我不知道!但我當年都不多。
明白,可能大家的期望及標準不同,我只欣賞及記得最好的那些老師,中間及最差的我只有忘記他們!你會將最好及中間加在一起!

話得說回來,我最欣賞的打過及閙過我,但當時我已經知道他們為我好!我服了!

little_yolky  我只記住最好的啊!只是數量比較多而已。  發表於 16-3-14 13:19
‹ 上一主題|下一主題