用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗   [複製鏈接]

回覆:Busybody! 的帖子

And please revise yours

回覆:Busybody! 的帖子

東歐自殺率都好高,但佢地既education system不錯吧!
其實自殺有好多原因,媒體,政府,家長。。。
話自殺唔關家長事,反而關哂老師事,係老師sole responsibility既人,我唔需要再回應,都無時間回應,他們教出黎既子女只不過是逢事賴人既人吧!

Busybody! 發表於 16-4-5 09:32
你們說話咁personal, 都冇咩人想惹禍上身吧。幾個人向一個人擲石,那擲石的人就是對嗎?請你重温你的說話 ...

希望幫到你啦!

2466 7350
2928 3283
2772 0047
2383 0550

引用:東歐自殺率都好高,但佢地既education+syst

原帖由 Kelseyrobinson 於 16-04-05 發表
東歐自殺率都好高,但佢地既education system不錯吧!
其實自殺有好多原因,媒體,政府,家長。。。
話自殺 ...
所以我教養孩子著重他們的責任承擔感和抗逆能力,亦幸好他們也不賴。

回覆:香港老師質素衰敗

教學質素同老師本身學歷未必有直接關係,正如商業市場,做野叻嘅人未必係最高學歷,好多運動員出身嘅出色教練/領隊,當佢地喺運動員時代都未必係出色運動員。我身邊都有人因為假期多出糧準嘅理由,海外大學畢業後回港做教師(仲冇乜熱誠教書),不過我唔相信大部分老師都會係咁。

開講有話,生活喺怎麼樣環境就會看見怎麼樣嘅世界,呢位文中被提及嘅退休校長可能請來請去都係一尐冇乜質素嘅教師,佢應該好好反省下自己領導嘅學校點解請唔到好老師?究竟學校有冇一套有效教學係統俾老師執行?而且有冇一種優良既管理文化凝聚一班好老師共事? 我過去到而家阿仔都係遇到好老師居多,我相信呢個同該校辨學團體及管理層點樣管理學校有莫大關係。

回覆 Busybody! 的帖子

http://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2016/03/160318_ana_hong_kong_youth_suicide

分析:香港為何學生自殺事件不斷

引用:回覆+Busybody!+的帖子 http://www.bbc.co

原帖由 Lucifer3960 於 16-04-05 發表
回覆 Busybody! 的帖子

http://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2016/03/160318_ana_hong_kong_youth_sui ...
謝分享。

唉, 其實咁多人願意花時間入來只係想講造成今日既局面有很多因素,教師質素當然係其中一環。

若要討論變得有價值,何不跨越標準所規限?除老師外也探討一下校長(曾經也是前線老師)、教局(三年一調既公務員及五年一調既局長主理)、家長等方面?始終佢地環環相扣,只獨立指控「老師質素下降導致教育質素下降」、「老師質素下降導致學童自殺」、「老師質素下降導致xx」等每個也是要實証研究既問題真的無助於改善問題。

而且,中學和小學老師本來就屬於兩個labour market, 資格並不互換,對這職位的要求和他們面對學生群也不一樣,而中小學生的教育需求也不一樣,宜分開討論

至於我曾說過老師的工作環境不再吸引是指中學老師,基於教改、資助不穩等原因令中學老師不再是一份優職。小學情況我不知道,坦白講,我的小孩連幼稚園都未讀,睇呢版是因為泵奶時無野做所以睇下

重申一點,我並不覺得所有老師都很好,或老師不用反省是否有不足或可以改善之處。一定有老師不合格,我相信(或希望)這些老師會有機制令佢地離開教育職場。

我只是不認同對中小學老師要以消費者心態對待(補習老師除外,但基本尊重總有)。也不認同老師質素是學生自殺的主因。

最有趣是樓主貼完沒有資料來源既「感受」就離開,咁算點?

我欣賞不同角度思考, 也認同以下這段 :

家 長 及 學 生 之 所 以 成 為 學 生 自 殺 問 題 中 主 要 的 負 責 對 象 便 正 是 這 場 角 力 的 結 果 。 學 校 及 教 師 透 過 其 較 有 組 織 性 及 傳 統 以 來 的 頗 高 的 社 會 地 位 的 優 勢 , 在 事 件 的 討 論 上 能 將 問 題 的 界 定 操 控 著 。 他 們 傾 向 將 此 問 題 的 成 因 歸 咎 於 學 生 個 人 的 適 應 能 力 低 、 家 庭 關 係 惡 劣 及 傳 媒 渲 染 等 因 素 。 另 外 , 心 理 學 家 以 其 專 業 身 分 , 發 表 言 論 , 往 往 將 討 論 放 在 學 生 的 心 理 層 面 探 討 。
相 比 之 下 , 家 長 與 學 生 一 方 面 由 於 缺 乏 組 織 及 社 會 地 位 , 因 而 使 他 們 的 觀 點 變 得 零 碎 及 缺 乏 影 響 力 ; 而 另 一 方 面 他 們 又 對 傳 統 的 尊 師 重 道 的 觀 念 有 一 定 的 認 同 , 以 及 習 慣 於 面 對 龐 大 的 教 育 制 度 及 封 閉 的 學 校 組 織 的 無 奈 。 這 些 因 素 都 驅 使 著 他 們 依 縱 有 關 方 面 對 問 題 的 界 定 和 認 為 是 有 效 解 決 問 題 的 安 排 。 結 果 形 成 主 流 意 見 對 教 育 制 度 、 學 校 運 作 、 師 生 關 係 問 題 缺 乏 反 省 。
總 括 而 言 , 在 這 場 學 生 自 殺 問 題 的 討 論 角 力 中 , 教 師 、 校 方 、 心 理 學 家 等 已 取 得 問 題 界 定 及 議 事 程 序 的 主 流 。 但 這 種 主 流 意 見 傾 向 將 問 題 個人 化 及 心 理 化 , 完 全 沒 有 去 檢 視 現 時 社 會 制 度 及 價 值 觀 念 中 可 能 導 致 學 童 自 殺 的 因 素 。 這 種 趨 勢 非 但 未 能 解 決 問 題 , 相 反 地 , 這 種 主 流 意 見 更 防 礙 我 們 了 解 問 題 。

在現在的教育、家庭、工作制度中,孩子從來都是權力地位最低的一群, 而在校內,老師當然也較學生擁有更大成文(校規)和不成文(老師的鍾愛)的權力。因此老師好壞當然會對學生造成很大的影響. 只是我們能總結是因為老師造成學童自殺嗎?

同文指出, 同理, 若我們只看老師與學童自殺兩者的關係也是忽略其他重要因素。

坦白說,我真心認為現今的小孩最優秀那一群相比二、三十年前的學童質素高很多. 只要我要的要求也提高了很多很多. 我們可以說不是每一位學生也很好, 但整體學生質素真的很好(我高中才學電腦中文輸入、做PRESENTATION, 現在小孩在幼園已做SHOW AND TELL, PRESENTATION!), 又或PISA data也顯示出來, 我不相信當中沒有老師的功勞!(又重申: 不是每一位中、小、幼稚園老師都好/壞)

真的, 我們宏觀的看問題吧。

至於社會學理論是否要經常update或被否決 -- YES, OF COURSE! 理論之所以是理論是因為可以被falsify, 社會學理論之用處在於解釋社會問題和現象,若因社會變遷而令理論被falsified, 那當然要被取代。

以免誤會, 上文末段指理論可以被否定非指Gramsci的理論要被否則, 而且指理論per se。 而Gramsci的理論是指出社會權力不平等的有用理論工具。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞, 此及違規, 會收警告牌, 漠視警告者, 會被禁言/封戶, 敬請注意!

現將主題關閉!
‹ 上一主題|下一主題