用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生活忙過小學生活嗎?
樓主: irischowys
go

中學生活忙過小學生活嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我見亞仔初中好輕鬆,上了中5就好忙,差不多一星期有3天6點先放學回家,因為要補課

引用:我女只是高小,但平日被挑選參與學校活動,

原帖由 irischowys 於 16-03-12 發表
我女只是高小,但平日被挑選參與學校活動,一星期三天課後練習。 小息時又要去練朗誦、 做咩大使、乜乜會的 ...
我仔今年升中,跟他傾過,他自己會要求減少一些學校的活動和比賽,小六那年好多活動,他自覚疲於奔命;直升中學後,今年有些老師再找他參賽,他會say no, 然後回電郵給老師説正在適應中學生活,有機會的話下年再考慮。
我見他自己會取捨,好放心;而他亦騰出時間在lunch time跟同學踢下波軽鬆下、放學也有時間做功課和溫習,好健康。

回覆:中學生活忙過小學生活嗎

中學係比較忙,因為無論初中或高中,都有比小學更多的比賽,project,SBA,OLA,學生組織的活動,交流活動......

死喇!仲諗住升初中之後會hea過小學

Yanamami  点解会禁諗?  發表於 16-3-23 09:20

醒目開學勳章

little-melon 發表於 16-3-15 23:57
勁忙,又要group project,又要比賽、樂團,仲有功課測考。早的十點多上床睡覺,忙碌時成十一點幾㗎!通常ba ...
大仔讀B2學校, 細女讀B1學校, 一樣都咁忙

yes

好正常 上到中學多左野玩又鐘意同朋友hang out多過係屋企...
講真我都希望佢地可以訓多d不過小朋友中意參與學校活動係好事
只要唔好太過分就ok...最遲12點前點都會入房同佢地講聲早d訓

開始有d擔心

回覆:中學生活忙過小學生活嗎?

起碼你知道佢係多課外活動唔係成日出左去玩而遲番屋企

醒目開學勳章 王國長老

jollyma 發表於 16-3-17 23:29
忙過小學就有.

group project 唔少, 先前準備就話可以係屋企做, 去到要錄音或拍片就要約時間, 好彩就夾到時間係學校做, 唔好彩就星期六或日做.

放完聖誕節假我囡要交 project, 最終約同學上黎我度做, 事關我屋企有兩部電腦, 又近相鋪可以整完即刻拎去做打印彩色咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:jollyma+發表於+16-3-17+23:29+死喇!

原帖由 miriam 於 16-04-02 發表
忙過小學就有.

group project 唔少, 先前準備就話可以係屋企做, 去到要錄音或拍片就要約時間, 好彩就夾到 ...
開放屋企俾班同學仔聚腳,係十分精明的做法,進可攻,退可守!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 16-4-2 10:43
開放屋企俾班同學仔聚腳,係十分精明的做法,進可攻,退可守!
屋企架生齊全, video cam 同腳架有齊, 要做 video edit 我又有 software 做到, 好過佢地用手機拍完都唔知點 edit 好.

上黎我度咪請佢地食埋晏晝先開工囉, 最緊要係唔好有甩漏交唔到功課.

ANChan59    發表於 16-4-3 02:47
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我2個仔都好HEA哦, 一個F5, 一個F1.  大既咩都冇參加, 放學返來5點, 好似冇咩功課.  細既有參加校隊, 樂團, 除左成日要出去比賽及表演, 都係好似冇咩功課.  .........一定HEA過小學

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-12+22:10+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-12 發表

中学更多姿多彩~
講中哂

我認為係選校問題唶,阿仔升中後都少左功課,活動教學,輕鬆自在左好多,真係hea 嫁.

‹ 上一主題|下一主題