用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好迷茫
go

好迷茫 [複製鏈接]

個仔17歲,無學習心,話唔鍾意間學校和同學,出年考DSE,依家已經轉唔到校,我都唔知點幫佢

1    0    0    0

回覆:好迷茫

如可以去留學,讀pre-Alevel或A level ,之後可升外國大學/非聯招考香港大學,平價如英公立預科學費+宿舍,一年共12000-15000鎊,轉環境可一試,另孩子平時行為如何,因冇皇管會學壞,更平考慮北上或台灣可

引用:個仔17歲,無學習心,話唔鍾意間學校和同學

原帖由 tsangmarilyn 於 16-03-12 發表
個仔17歲,無學習心,話唔鍾意間學校和同學,出年考DSE,依家已經轉唔到校,我都唔知點幫佢

...

恕直言,無學習心,相信都並非三兩日嘅事,已經中五,成績係點 ? 有否目標 ? 是否讀書材料 ? 相信已經睇倒,況且而家已經中五下學期,3個月後就升中六,中六正式返學嘅日子亦只得4個月左右,咁大個仔鍾唔鍾意間學校和同學已經唔係咩大問題,因為佢地要面對嘅應該係 dse 公開試先啱,應該係為自己嘅前途定下目標而努力,如果根本無心向學,就算留班或轉校相信都只係浪費時間。
同佢好好地頃下,鼓勵佢比心機完成中六考完dse,及計劃定揾樣有興趣學科去讀,只要肯學肯做,條條大路通羅馬,行行都可出狀元,但如果冇目標又樣樣都唔願意做,真係要幫都幫唔倒佢。

MacMa    發表於 16-7-4 09:41
Yanamami  同意  發表於 16-3-16 07:38
coco19880911  多鼓勵, 機會留比有準備的人  發表於 16-3-15 16:42
cdefg2333    發表於 16-3-14 09:21

引用:個仔17歲,無學習心,話唔鍾意間學校和同學

原帖由 tsangmarilyn 於 16-03-12 發表

...
嘗試今年暑假安排一份辛苦的暑期工作,在真社會打滾一下,青少年多少會變成熟一點和可能找到方向,9月開始努力,DSE追4一5分是有機會的。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我地家長夠吾鐘意公司制度 , 老板及各同事 ,  仲超吾鐘意返工,  咪又日日返工放工等出糧
小朋友藉口多多, 問清楚佢想用什么態度去生活 ?

了解下係咪比人欺凌吧

有個現实係:鈡唔鈡意做唔係重点,重点係需唔需要做……我对住小学既女都係禁講~除左家人,無乜人你需要对住佢—世,仲有少於—年就畢業,專注係DSE上,其他野當佢透明。其实17歲無心向学,無野可以幫到佢~同佢早d商量下明年去向,既然唔鈡意讀暑,就去IVE学门手艺,然後揾錢養家,千其唔好嘥錢去讀乜野副学士……

引用:了解下係咪比人欺凌吧

原帖由 DDDDDDDDa 於 16-03-16 發表
了解下係咪比人欺凌吧
同意。

回覆:好迷茫

多謝各位jm的提醒和忠告,我會同佢好好商量下,條路是佢嘅,父母都未必幫到佢,無誤入歧途已經萬幸了,多謝各位的意見🙇🏾

回覆:Yanamami 的帖子

我聽有家長說讀副學士都可以升到大學學士位,機會都會有的!但其實都好多人唔建議讀副學士又點解呢?

‹ 上一主題|下一主題