用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍幼稚園
go

救世軍幼稚園 [複製鏈接]

想問問讀救世軍的幼稚園升local P1(邨校)會不會追得好辛苦?如果weekend上英文班可否幫小朋友P1適應得好一點?
另外有無私幼都係用蒙特梭利教學法?(升local school的)
謝謝賜教!

0    0    0    0

不如我寫得淸楚d, 希望大家俾d意見,尤其已有仔女在救世軍畢業的可以分享下⋯⋯
我兒子8月會在Think馬鞍山讀N班。爸爸鐘情救世軍的project-based learning, 但BB出世時冇入紙,所以打算K1考一間救世軍試下。如果讀救世軍,我打算比小朋友讀大圍的邨校,因為爸爸是舊生。
今日去Think簡介會,知道佢地都有project-based learning, 但睇佢d功課一d都唔淺,相信課程不算輕鬆。
爸爸希望兒子可在年幼時培養獨立思考,學術是其次,所以鐘情救世軍。但我又怕升local school P1 多功課、默書、測驗,小朋友讀救世軍上的話一下子會適應不來。因我們是雙職家長,可以陪伴孩子、幫他追回進度的時間實在不多。
有沒有家長可以分享下?

回覆:mandy_ng207 的帖子

我相信升本地小一,會吃力。因課程比較淺。
不過我知道小兒在救世軍讀得好開心。我亦感受到其他小朋友也十分喜愛學校。

回覆:救世軍幼稚園

你出世無入紙,我估你都應該不用煩,因為你入到救世軍的機會係好細。
BTW,我姪仔姪女在救世軍幼兒園讀過,之後在國際學校讀,成績好好,後來因搬家,所以轉返本地津校,雖然學校不出名,但成績都名列前茅

回覆:救世軍幼稚園

不過從幼兒教育層面睇,救世軍是不可多得的好學校

如果報冇n的救世軍應該唔難,另外,我唔知上小一辛唔辛苦,但識2個幼稚園讀救世軍既朋友仔仔現在中學,一個讀st paul co edu,一個讀st paul boy

謝謝各位jm分享!似乎都是正面的comment!我也放心一點了!
我打算幫兒子報的是沒有N的救世軍,是面試收生的。不過都是抱著一試的心態,救世軍現在名氣都大,要入讀也不易。在兒子N班面試經驗中我發覺他會在自己喜歡的學校表現好一些,所以最後會讀哪所學校還是他作主!

回覆:mandy_ng207 的帖子

救世軍相對淺,但小朋友讀得開心,他父母只擔心英文唔夠,所以讓他在外面讀cambridge English 。

‹ 上一主題|下一主題