用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不學樂器對升中有影响嗎?
樓主: Mbaby
go

不學樂器對升中有影响嗎?  

引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+16-7-1+02:37+絕對

咁如果有玩學校樂團,樂團比賽有奬,又跟樂團到外地比賽,對考中學有沒有用?

Barbe 發表於 16-7-1 18:43
咁如果有玩學校樂團,樂團比賽有奬,又跟樂團到外地比賽,對考中學有沒有用? ...
唔好成日问呢d有無用, 果d有無用啦……好多家長咪講左,乜都係假,学業成績係主菜,其他係伴碟囉。樂器要係中学樂團需要果种咪有用囉,佢有大把既,就算演奏級又如何?最弊你唔会知佢F6畢業走左果批係玩乜樂器呢~

王家爸爸  唔好妹仔大過主人婆  發表於 16-7-2 10:27
王家爸爸    發表於 16-7-2 10:26

Yanamami 發表於 16-7-1 19:56
唔好成日问呢d有無用, 果d有無用啦……好多家長咪講左,乜都係假,学業成績係主菜,其他係伴碟囉。樂器要係 ...
明白!咁雖然無用,就當一個課外活動比佢玩囉!我見佢玩得好開心!又有自己一班朋友,最緊要佢開心遮!
咁初小成績都ok, 上高小就真係要開始發力了。中學真係好難考

Barbe 發表於 16-7-1 20:46
明白!咁雖然無用,就當一個課外活動比佢玩囉!我見佢玩得好開心!又有自己一班朋友,最緊要佢開心遮!
咁 ...

开心最紧要,無謂貼錢/時间/精神買难受。而且多个社交同跟人合作既机会係唔錯既訓練。
話分两头,虽未必直接“有用”,ECA唔可以無。一來填表唔可以吉哂,二來人人都係有24小時,如果你handle到讀書同ECA, 起碼都俾人觉得你有一定能力同time mgt应該ok吖~

Yanamami 發表於 16-7-1 20:57
开心最紧要,無謂貼錢/時间/精神買难受。而且多个社交同跟人合作既机会係唔錯既訓練。
話分两头,虽未必直 ...
因為都用好多時間,聽講上到高小,啲小朋友會好似瞓醒咁成績大躍進,我都開始感到壓力!

王家爸爸  高小時成績大躍進,可能係放棄啲活動,花多咗時間準備考試。  發表於 16-7-2 10:32
Yanamami  有能力既小朋友係不受影响~时间要編排得好,做野手腳要快~  發表於 16-7-1 22:04

Barbe 發表於 16-7-1 18:43
咁如果有玩學校樂團,樂團比賽有奬,又跟樂團到外地比賽,對考中學有沒有用? ...
睇下邊間中學啦!唔係間間有用。

Thx! 睇左大家意見,才知道原來香港讀書,只要成績好,可以乜都唔識,唔怪得我C6 話乜都quit 曬都可以!有亮麗成績表就得

Barbe 發表於 16-7-2 10:32
Thx! 睇左大家意見,才知道原來香港讀書,只要成績好,可以乜都唔識,唔怪得我C6 話乜都quit 曬都可以!有 ...
Quit哂你又填唔到表呀!你上心仪中学網印張中-申請表填下,就心裏有数條路要点舖排了~

Barbe    發表於 16-7-2 11:09

引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+16-7-1+02:37+絕對

原帖由 王家爸爸 於 16-07-01 發表
對絕大部份小朋友嚟講,學音樂對成績絕對有負面影響。所以如果小朋友鐘意音樂,决定因素反而係小朋友有無機 ...
事實上有多少小朋友真正喜歡樂器及音樂而去學?

多數是家長聽人話以為考琴對升學有幫助,所以絕大多數小朋友是被迫去學琴,個心不在,事倍功半,浪費時間,金錢,增加家庭磨擦,百利而無一害!

利申:我家都迷失過,到見識過什麼才到特異功能,在小四不再考琴,還原基本步,成績為先,體藝及其他ECA作錦上添花,讓學習生活冇咁「寡」!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Thx!+睇左大家意見,才知道原來香港讀書,

原帖由 Barbe 於 16-07-02 發表
Thx! 睇左大家意見,才知道原來香港讀書,只要成績好,可以乜都唔識,唔怪得我C6 話乜都quit 曬都可以!有 ...
Quit晒到升中都會有D頭痕

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-07-01+發表對

原帖由 ANChan59 於 16-07-02 發表
事實上有多少小朋友真正喜歡樂器及音樂而去學?

多數是家長聽人話以為考琴對升學有幫助,所以絕大多數小朋 ...
10個相信都有9個半係唔中意練琴㗎啦,唔多小朋友中意每日做功課,始終都係又晒錢又勞氣

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-02+發表事

原帖由 mcl203 於 16-07-02 發表
10個相信都有9個半係唔中意練琴㗎啦,唔多小朋友中意每日做功課,始終都係又晒錢又勞氣

...
哈哈,靚抽!

我可能好運些,阿仔小學讀書不太用力,而且冇補習,幾自動波有好好成績!

我亦向他解釋及分析升中的實際情況,成績,操行,面試,ECA,奬項的計分比重,他知道那些是他可以控制,那些是不可以,他最怕面試,所以要做好其他項目,頭兩項他有信心高分,他會全力配合!

他亦有好多不滿升中制度,例如靠師兄師姐可能拖低佢成績,讀書點解要考慮ECA,點解有世襲分⋯⋯ 這些討論,對我來說十分珍惜及珍貴,同時幫大家渡過暴風期!

好多小朋友不喜歡讀書,父母都要反思如何改變局面,如果成績唔好,其他更好都冇乜用。亦可能ECA,補習佔太多時間,孩子會反彈,在學習,功課,成績反映出來!

我的看法不是聖旨,只可以作參考,當然亦可以嗤之以鼻!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-7-2 11:13
哈哈,靚抽!

我可能好運些,阿仔小學讀書不太用力,而且冇補習,幾自動波有好好成績!
點會呀!呢到有幾位家長都好肯比意見!意見都好中肯!閣下是其中一位!

引用:Quote:Barbe+發表於+16-7-2+10:32+Thx!+睇

原帖由 Yanamami 於 16-07-02 發表
Quit哂你又填唔到表呀!你上心仪中学網印張中-申請表填下,就心裏有数條路要点舖排了~ ...
去聽吓講座,聽吓學校點講乜係有用,同時澄清 d 以訛傳訛的朋友話,親友話!

Yanamami  Barbe果个仲細吖嘛,听講座又早左d~  發表於 16-7-2 11:45

ANChan59 發表於 16-7-2 11:39
去聽吓講座,聽吓學校點講乜係有用,同時澄清 d 以訛傳訛的朋友話,親友話!

...
而家d家長低小已开始準備,好醒啦~唔想落錯彈葯嘛~~

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-02+發表10個

原帖由 ANChan59 於 16-07-02 發表
哈哈,靚抽!

無意抽來抽去既,各有睇法啫~~~

我估,我小朋友都算多ECA, 亦無乜边樣叻,所有ECA都係佢想玩先玩,好彩佢小學階段都無乜真正要補習,上過幾個月都有既

我睇法係,佢都有學樂器,對佢係有好處既,始終佢中意唱歌,亦有慢慢中去考級試,亦一如果9成半人唔肯練習,每日用一粒中多去練習,邊有咁多時間吖,1星期3日每次45分中都有既,要提囉

我地只係要求佢,你要玩既唔好浪費,用你付出幾多就玩盡幾多,世事無不勞而穫,平衡到讀書就照玩,玩到兼顧唔到就減,人生唔係只有讀書既,學多D野囉

Yanamami  所以个关键就係“佢中意”呢三个字~  發表於 16-7-2 11:53

回覆:mcl203 的帖子

阿仔不喜歡化時間去學及考一樣樂器,變成識三樣,但到最後反而喜歡聽音樂,玩耳機,迷你擴音機這些器材!

運動及ECA在佢中學更是五花百門,時間有限,不能太濫,貪多!

引用:Quote:Barbe+發表於+16-7-1+18:43+咁如果有

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-02+發表10個